Stijging populariteit e-books

Stijging populariteit e-books

E-books worden steeds populairder! Dit blijkt uit de cijfers van de Koninklijke Bliotheek uit het eerste kwartaal van 2017. Niet alleen worden er steeds meer accounts aangemaakt maar ook de uitleningen van e-books stijgen. De Bibliotheken in ons werkgebied doen het goed! Maar liefst vijf Zuid-Hollandse bibliotheken staan in de landelijke top tien! Een fantastisch resultaat. We vroegen aan twee van deze Bibliotheken waar zij denken dat dit succes vandaan komt.

Miranda Nagtegaal, Marketing coördinator van de Bibliotheek De Groene Venen zegt: ‘Ik denk dat het vooral belangrijk is dat de medewerkers goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden en moeilijkheden en de klanten zelf kunnen helpen. Of dat ze verwijzen naar de spreekuren of onze e-book ambassadeur.’

Dit hebben zij gedaan:

  • De medewerkers hebben een e-book training gehad, zodat ze klanten bij vragen konden helpen.
  • Bij de start van het uitlenen van e-books zijn er bijeenkomsten/trainingen voor klanten georganiseerd om te leren e-books van de Bibliotheek op de eigen apparaten te zetten, daar was veel belangstelling voor.
  • Ze organiseren in elke vestiging maandelijkse digitale inloopcafé’s waar klanten ook voor vragen rondom e-books terecht kunnen.
  • Verder doen ze aan promotie via de voor hen regulieren kanalen: website, digitale nieuwsbrief, Facebook.
  • E-books worden uitgelicht in een van de mails voor nieuwe leden (welkomcampagne) en er zit informatie over het lenen van e-books in de tas voor nieuwe leden.

Ook bij DOK Delft zitten ze niet stil als het gaat om e-books. Esther Herberts zegt: ’We hebben een speciale e-book-ambassadeur in huis. Zij zorgt ervoor dat e-books onder de aandacht worden gebracht bij nieuwe leden. Dit gebeurt als iemand zich bij de klantenservice meldt om lid te worden of om de nieuwe bibliotheekpas op te halen. Ook beantwoordt de klantenservice veel vragen over e-books. De heldere uitleg draagt ongetwijfeld bij aan het gebruik. Verder vindt er twee keer per maand in DOK de Digitale Huiskamer plaats. Dat is een gratis spreekuur voor senioren, verzorgd door Seniorweb en Participatie Delft. Hier kun je terecht met voor kleine en grote vragen over digitale media.’

Meer nieuws