Terugblik Bibliotheekplaza 2021: met inzicht een crisis uit

Terugblik Bibliotheekplaza 2021: met inzicht een crisis uit

Het gaf een beetje het gevoel van een reünie. Op 28 oktober kwamen zo'n 217 bezoekers samen in de Fokker Terminal in Den Haag voor een nieuwe editie van Bibliotheekplaza. En nog eens 90 mensen volgden het programma online. Het thema van de dag: Uitzicht/Inzicht. Inspirerende sprekers van buiten de bibliotheekbranche vertelden wat zij van (persoonlijke) crises leerden. De conclusie aan het einde van de dag: iedereen was blij om elkaar weer te zien en onder de indruk van de intense verhalen. 

Bekijk de terugblik >>

Als dagvoorzitter was Leila Prnjavorac de perfecte kandidaat. Leila heeft als voormalig vluchteling in haar persoonlijke en werkende leven het nodige meegemaakt. Met het grootste gemak praatte zij sprekers, muzikanten, pauzes en intermezzo's aan elkaar. Helemaal onberoerd lieten alle verhalen haar niet. Meer dan eens was ze zichtbaar blij dat Isaac Bullock, muzikant, marketeer, spreker, verbinder pur sang, ex-vluchteling en wereldverbeteraar, naast haar op het podium stond om met zijn gitaar voor een luchtige noot te zorgen. Isaac schrok niet terug van verzoeknummers en improvisatie en verzorgde zelfs een geheel persoonlijke introductie voor de afsluiter van de dag: Joseph Oubelkas.

‘Een crisis dwingt je om nieuwe dingen te leren.’ – Jantine Zeeman, host Bibliotheekplaza online


Plenaire sessies: indrukwekkende verhalen

Roek Lips, Derk Loorbach en Joseph Oubelkas beklommen het plenaire podium. Met hun indrukwekkende verhalen en vertellingen zorgden ze voor een lach, een traan, een frons en maakten ze een diepe indruk op het publiek.

Meer lezen over wat we van Roek, Derk en Joseph hebben geleerd? Lees hun inzichten >> 

Deelsessies: inspirerende voorbeelden

Bibliotheekplaza belicht elk jaar de meest inspirerende voorbeelden van buiten de bibliotheekbranche. Met de sprekers van 2021 is dat doel ruimschoots behaald. Sander Heijne, historicus en onderzoeksjournalist, liet zien hoe ons huidige economische regime en onze verslaving aan het groeimodel zijn ontstaan. Femmie Geradts legde in haar presentatie over Startup Village meteen de link naar de bibliotheek: 'Als bibliotheek kun je alles willen zijn, maar het helpt om te focussen.' Jasper Gabriëlse, medeoprichter van Seepje, toonde aan de hand van zijn snelgroeiende organisatie aan, dat waarde véél meer is dan geld op je bankrekening. En het verhaal van Hélène van den Dungen, marcom-medewerker bij Museum Gouda, maakte duidelijk hoe ontzettend belangrijk het is om de community te betrekken bij wat je doet. 

Lees alle inzichten van de sprekers >>

Benieuwd wat wij voor onze branche van de sprekers van Bibliotheekplaza kunnen leren? Lees het blog van netwerkadviseur Dick van Tol op Bibliotheekblad.nl

Ontmoeting op Bibliotheekplaza 2021


Sneldichters en relaxplek

Tijdens de lunch werd er lekker bijgepraat tussen collega's die elkaar al meer dan een jaar niet hadden gezien. Sneldichters luisterden naar verhalen en schreven in een paar minuten een persoonlijk gedicht. In de relaxruimte was er even tijd voor zelfreflectie en -zorg van een spoken word artiest begeleid door een handpan. Aan het eind van de dag ging iedereen naar huis met een Seepje en de online deelnemers ontvingen thuis een lekkere borrelbox.

Online napraten met Jantine Zeeman

Online host Jantine Zeeman begeleidde de online deelnemers net als vorig jaar naar de verschillende sessies en praatte na met diverse sprekers. Er was online gelegenheid om vragen te stellen, waardoor er verbinding was tussen de Fokker Terminal en de werkplek thuis. Mooi ook om te zien dat de sprekers erg betrokken waren bij elkaars verhaal!

Gemist?

Kon je er niet bij zijn maar heb je het toch gemist? Je kunt hier per spreker teruglezen wat we van hen kunnen leren over het omgaan met een crisis. En natuurlijk hebben we de foto's nog! 

Bekijk alle foto’s >>

(wachtwoord: pb28)

Was je erbij? We zijn heel benieuwd wat jij van Bibliotheekplaza vond! Laat het weten via de evaluatie (de link heb je via e-mail ontvangen) of gebruik #Bibliotheekplaza in jouw socialmediaposts.

We bedanken iedereen die aanwezig was bij Bibliotheekplaza 2021 - zowel in de Fokker Terminal én online. Hopelijk ben je er volgend jaar (weer) bij! 

Meer nieuws