Terugblik op de Monitor Meeting: ontmoeting en debat in de bibliotheek

Terugblik op de Monitor Meeting: ontmoeting en debat in de bibliotheek

Doorbehandelen of niet? Dat was de vraag die gesteld werd tijdens de Monitor Meeting van dinsdag 25 september. Deze werd georganiseerd door KRO-NCRV in samenwerking met Bibliotheek Forum Zoetermeer en ondersteund door Probiblio. De discussie ging over de kwaliteit van leven na een ingreep. Soms doet een behandeling meer kwaad dan goed. Wanneer is doorbehandelen niet meer zinvol en wat doen we met ouderen die tegen wil en dank in leven worden gehouden? Ervaringsdeskundigen en betrokkenen, medisch experts vanuit ziekenhuizen en hospices, de wethouder en raadsleden gingen met elkaar in gesprek.

Wat zijn de opties? Operaties liggen voor de hand, maar is dat ook altijd de beste keuze? Hoe ver moeten we gaan met behandelen in de laatste fase van het leven? Actuele vraagstukken over een beladen onderwerp, op een fijne manier besproken door gespreksleider Teun van de Keuken. We blikken terug met Annemarie van Wel van de Bibliotheek Zoetermeer, Maike Olij van KRO-NCRV, René Kronenberg en Ilse Keune van Probiblio.

De organisatoren zijn tevreden. Maike: "De opkomst was goed en er moest zelfs een grotere zaal betrokken worden. De aanwezigen vormden een mooie, brede afspiegeling van de doelgroep en betrokkenen. Ook de sfeer was goed en toegankelijk, iedereen deed mee." Annemarie vult aan: “Het was best druk, we hadden veel aanmeldingen van te voren maar op de dag zelf belden er ook nog mensen of er nog plek was. De sfeer was goed, open, er was ruimte voor iedereen om te spreken.” Maike is het met haar eens, "En ook al was het onderwerp zwaar, het voelde niet beklemmend en er was ruimte voor humor." Dit kwam met name door gespreksleider Teun van de Keuken, die alles met lichtheid aan elkaar praatte en mensen op hun gemak stelde. Er werd samen gelachen en gehuild maar vooral goed gediscussieerd. De gesprekken waren van een hoog niveau, constructief en inhoudelijk kritisch. Veel van de aanwezigen gaven aan blij te zijn dat ze nu eens bij elkaar waren en konden praten. “Op sociale media ontstaan, vooral tegenwoordig, veel verschrikkelijke gesprekken waarin te pas en te onpas meningen worden gegeven. Dit was een avond waarbij nou eens echt goed, met elkaar een lokaal gesprek gevoerd kon worden. We kwamen misschien niet tot oplossingen maar daar kunnen we met elkaar naartoe werken”, licht Annemarie toe. De deelnemers gaven aan graag een vervolg te organiseren waarbij ze in gesprek gaan met de kwetsbare ouderen.

Maike: "Het doel van de Monitor Meetings van de KRO-NCRV is om een actueel onderwerp, wat ook op tv is, lokaal bespreekbaar te maken, de verbinding met de lokale samenleving aan te gaan. Niet alleen ná een uitzending, maar ook als input voor een nieuwe tv-uitzending (crowd sourcing). Het gaat daarbij niet om het komen tot eindoplossingen, de Monitor Meeting is als het ware een lokale kickstart voor een lastig of diepgaand vraagstuk wat daarna door de mensen gedragen en verder besproken moet worden.” De volgende de Monitor Meeting is op 30 oktober bij Cultura Ede en gaat over het tekort op de woningmarkt. Ook Bibliotheek Zoetermeer gaat verder met de meetings. Annemarie: “Samen met de KRO-NCRV organiseren we er nog twee over andere actuele onderwerpen. Hierbij verschuift de invulling en organisatie steeds meer naar ons als bibliotheek”.

Probiblio wil met de samenwerking aantonen wat er bij Bibliotheken mogelijk is op het gebied van Ontmoeting en debat. Ilse: "De Monitor Meeting van gisteren is de eerste in een serie met de Bibliotheek Zoetermeer. Waarbij partners telkens een andere rol aannemen in de organisatie. Het levert een bulk aan ervaringen en inzichten op, welke we graag willen delen in het netwerk". Aan het eind van de serie worden alle ervaringen en inzichten in een toolkit opgenomen, waardoor iedere bibliotheek een soortgelijke meeting kan organiseren over actuele vraagstukken. "Want dat willen we namelijk", reageert René enthousiast, "dat er vaker en in veel meer bibliotheken debatten worden georganiseerd, waardoor er meer reuring ontstaat!"

Bekijk hier de uitzending over het onderwerp, juni 2018

Lees hier alles over het onderzoek 'Ouderenzorg'

Meer nieuws