Toekomstbestendig: Projectendag 2018!

Bibliotheekmedewerkers uit Noord- en Zuid-Holland verzamelden zich op 28 juni in Hoofddorp waar de Projectendag plaatsvond. Het was weer een mooie dag vol innovaties, activerende verhalen en een ruime keuze aan projecten voor de toekomst. Wat nemen we mee?
Ten eerste het trotse gevoel dat School 7 uit Den Helder is genomineerd voor de Public Library of the Year Award 2018! De uitslag wordt op 28 augustus bekend gemaakt in Kuala Lumpur tijdens het congres van The International Federation of Library Associations (IFLA). De andere genomineerden zijn Austin Central Library in de VS, Bibliotheek Villa-Lobos Park in Brazilië, de Noorse openbare bibliotheek Deichman Biblo Toyen en de openbare bibliotheek van Tampine in Singapore. Gefeliciteerd KopGroep bibliotheken, we duimen voor jullie!
Dagvoorzitter Dick van Tol heet ons welkom en legt uit hoe het programma werkt. Allereerst Interactieve sessies waarbij zowel Probiblio als bibliotheken innovatieve ideeën pitchen. De pitches die op het programma staan zijn: Community Librarian (Probiblio), Mobiel digilab/ontwikkelen digitale lesbank (Westfriese Bibliotheken), Mediaopvoeding 0-6 jaar (Probiblio), Filosofisch Kindercafé (Bibliotheek Gouda), Digitale geletterdheid VO (Probiblio), Find my book! (Bibliotheek Huizen-Laren-Blaricum) en Tracking (Probiblio). Stuk voor stuk toekomstbestendige onderwerpen, we kijken vooruit! Vanaf 24 augustus kun je je interesse kenbaar maken voor één of meerdere projecten die in 2019 worden aangeboden via www.probiblio.nl.
Tijdens de lunch kunnen de bezoekers struinen over de Projectenmarkt waar nieuwe maar ook bestaande projecten een kraampje vullen. Wat zijn de resultaten? Wat zijn de plannen? We zien de projecten ‘Scoor een boek’, Samenwerking met bedrijven, ‘Innovatieve Bibliotheek, ‘Collecties’, ‘Taalvrijwilligers’, ‘Customer Journey’, ‘Toekomstgericht IBL’, ‘Privacy’ en ‘HipHop in je Bieb’! Maar ook projecten die een bijdrage hebben ontvangen uit de pot ‘Innovatieraad’ van de KB: Leerlijn talen van de toekomst (Bibliotheek Gouda), OpMaatje (Bibliotheek Dok Delft) en E-book Challenge (Bibliotheek Rotterdam). De marktlui wisten hun waar goed te verkopen en boden de bezoekers een goed inzicht in de mogelijkheden.
Toekomstbestendigheid met Tessie Hartjes
All the way from Technische Universiteit Eindhoven komt Tessie Hartjes vertellen over Lightyear, auto’s op zonne-energie, drones en innovatiewetenschappen. Tessie is tevens co-founder van het project Blue Jay. Een Drone Café in Eindhoven dat wereldwijd de aandacht trekt. Dit team is ontstaan vanuit de behoefte om de potentie van drones te laten zien op een positieve manier, in tegenstelling tot de negatieve verhalen die vaak het nieuws halen. Momenteel heeft ze haar studie op een laag pitje gezet en is ze een van de drijvende krachten achter Lightyear. Dit bedrijf ontwikkelt en verkoopt wereldwijd solar cars en won drie keer het WK voor zonneauto’s.
Tessie legt uit over de transitietheorie; waarbij het landschap druk legt op een product of een product druk legt op het landschap. De verschillende trends die momenteel vooral het landschap veranderen zijn: digitalisering, democratisering, cloud based solutions en connectiviteit. De andere kant op, oefent het landschap druk uit op de mensen en het regime. Als voorbeelden noemt ze de digitale generatie, bezuinigingen en nieuwe Nederlanders.
De Bibliotheek moet volgens Hartjes gebruik maken van de situaties waarbij het wringt, onderwerpen aanboren waar mensen behoefte hebben aan een duwtje of steuntje in de rug. Zorgen voor ontmoeting, van elkaar blijven leren en relevante programmering. Dit gaat in veel gevallen al heel goed, geeft ze aan, want tot haar verbazing ontdekte ze activiteiten als yoga, drone racing, een (digi)taalcafé, CoderDojo en een fablab bij de bieb. “De druk om te veranderen creëert ruimte voor niches. De grootste uitdaging is om relevant te blijven. We moeten van elkaar blijven leren!”
We sluiten de dag af met een evaluatie (een 8!) en schetsen de tijdlijn voor het vervolg. Wat een keuzes en mogelijkheden voor aankomend jaar… Samen zijn we toekomstbestendig!