Tuig jij dit jaar ook (weer) de Joris’ Kerstboom op?

Tuig jij dit jaar ook (weer) de Joris’ Kerstboom op?

Vanwege het succes van vorig jaar voert Probiblio samen met KRO-NCRV wederom de activiteit rondom het tv-programma Joris’ Kerstboom uit. Dit jaar wordt de activiteit uitgebreid. In het verlengde van het tv-programma stelt KRO-NCRV voor elke bibliotheekorganisatie een Joris’ Kerstboom-pakket beschikbaar. In het kader van eenzaamheid en ontmoeting past deze activiteit goed bij de thema’s waar bibliotheken zich mee bezig houden.

Joris’ Kerstboom

Dit televisieprogramma, onder leiding van Joris Linssen (bekend van 'Hello Goodbye'), laat mensen stilstaan bij een bijzondere levensgebeurtenis en biedt hen een plek om bijzondere verhalen te delen. De kerstboom is een ontmoetingsplaats. Iedereen mag de vraag ‘Voor wie heb jij een kerstgedachte?’ beantwoorden en het antwoord met een foto of knutselwerk in de Joris' Kerstboom hangen. Bekijk de oproep van Joris.

Activiteit in de bibliotheek

Joris’ Kerstboom als activiteit in de bibliotheek heeft als doel om de lokale verbinding van het tv-programma met de samenleving tot stand te brengen. KRO-NCRV en Probiblio zijn in 2017 voor het eerst de samenwerking aangegaan. Dit resulteerde in 85 kerstbomen in Zuid- en Noord-Hollandse bibliotheekvestigingen. De betrokken bibliotheken hebben de activiteit als zeer succesvol ervaren. Waar mogelijk zijn de verbeterpunten doorgevoerd in de aanpak voor dit jaar. Zo worden de pakketten met ondersteunend materiaal uitgebreid. Tevens kunnen bibliotheekmedewerkers een masterclass volgen, onder leiding van Joris Linssen, over hoe het gesprek met een onbekende bezoeker op een goede manier kan worden gestart. Houd voor meer informatie onze website in de gaten.

Een bibliotheekmedewerker/-vrijwilliger kan de bezoeker simpelweg vragen: Voor wie heeft u een mooie kerstgedachte? Wie is voor u belangrijk? En het gesprek kan ontstaan. Het schrijven van een tekstje voor iemand die belangrijk is of is geweest en het knutselen aan een kerstbal kan helpen bij het praten over gevoelens. Mooi is dat jong en oud naast elkaar kunnen zitten, praten en knutselen. Met enthousiasme en een luisterend oor is er ruimte voor ontmoeting en een goed gesprek.

Doe mee!

Organiseer ook een Joris’ Kerstboom-activiteit in jouw bibliotheekvestiging en doe mee in de aanloop naar de uitzending van het programma Joris’ Kerstboom op tv. Als je meedoet ontvang je een Joris’ Kerstboompakket voor in de bibliotheek en kunnen bezoekers een kerstgedachte voor iemand in de boom hangen.

Bij een aantal vestigingen zal er een bezoek worden gebracht door Joris Linssen voor gebruik op social media platformen. Welke vestigingen dit zijn, wordt van te voren overlegd. We kijken hiervoor naar de meest enthousiaste reacties.

Via het inschrijfformulier kon je je aanmelden tot 3 november voor de activiteit. Je ontvangt dan gratis het Joris’ Kerstboom pakket (op=op). De inschrijving kan centraal geregeld worden, wel ontvangen we graag op vestigingsniveau de gegevens van de betreffende contactpersoon.

Wat heb je verder nodig?

  • De bibliotheek verzorgt een (kunst)kerstboom van circa 1,80m inclusief verlichting (indien dit niet mogelijk is, dit graag op het inschrijfformulier aangeven, dan kan er eventueel een boom geleend worden).
  • Enthousiasme en betrokkenheid van de medewerkers / vrijwilligers. Op gezette tijden dienen er vrijwilligers / medewerkers beschikbaar te zijn om het gesprek aan te gaan met bezoekers.   

Het Joris’ Kerstboom pakket bestaat uit:

Versiermaterialen:

  • Honderd transparante kerstballen (kan kaartje/foto in)
  • Kaartjes om kerstwens op te schrijven
  • Lintjes om de ballen en kaartjes in de boom te hangen

Overige materialen:

  • Een poster om in de buurt van de boom te hangen
  • Een filmpje van Joris Linssen om mensen op te roepen een kerstgedachte in de boom te hangen
  • Een filmpje van Joris Linssen met tips voor vrijwilligers hoe er contact gelegd kan worden met bezoekers
  • Communicatiematerialen (met foto’s, teksten, persbericht en dergelijke)
  • Stappenplan hoe invulling te geven aan de activiteit

Aanmelden was mogelijk tot 3 november. Het pakket wordt vóór 3 december bezorgd zodat de kerstboom tussen 6 en 10 december geplaatst kan worden. In het pakket is meer informatie te vinden waarmee de actie succesvol uitgevoerd kan worden.

De versierpakketten zullen zo goed mogelijk verdeeld worden onder de bibliotheken die zich ingeschreven hebben (op=op). Kies voor de vestiging met de meeste bezoekers zodat zoveel mogelijk mensen deel kunnen nemen aan deze actie. Het pakket mag na afloop van de activiteit worden gehouden!

We gaan er vanuit dat de bibliotheek zelf een mooie boom inclusief lichtjes ter beschikking stelt. Mocht dit echt niet mogelijk zijn dan kan dit aangeven worden op het inschrijfformulier. Er wordt dan een kunstkerstboom via de vervoersdienst van Probiblio bezorgd. Deze kerstboom dient in dezelfde staat geretourneerd te worden via de vervoersdienst.

Voor meer informatie

Probiblio: Ilse Keune: ikeune@probiblio.nl of 06 06 12 98 44 95.

KRO-NCRV: Grace van der Klundert: grace.vandeklundert@kro-ncrv.nl of 06 46 64 47 37.

 

Meer nieuws