Twaalf innovatieve bibliotheken winnen elk een ‘social sofa’

Twaalf innovatieve bibliotheken winnen elk een ‘social sofa’

SPN, 30 november 2017 - Twaalf bibliotheken hebben elk een ‘social sofa’ gewonnen als beloning voor het meest innovatieve bibliotheekproject van de provincie. De prijs, een betonnen met mozaïek ingelegde bank die ergens in de openbare ruimte geplaatst wordt, symboliseert de verbindende functie die moderne bibliotheken spelen binnen de gemeenschap. 

Op maandag 4 december wordt, om precies 16.00 uur, bij elk van de winnende bibliotheken de social sofa onthuld door gedeputeerden van de provincies. 

De Bibliotheek is al lang niet meer een plek waar alleen maar boeken geleend worden, maar ontwikkelt zich meer en meer tot het kloppend hart van de gemeenschap. Vooral op het platteland is de bibliotheek vaak nog één van de weinige publieke voorzieningen. Lokaal werkt zij samen met veel partners, ingebed in het sociale domein van stad en provincie. Dat betekent dat veranderingen in de samenleving vragen om veranderingen in de bibliotheek. 

Om deze veranderingen te versnellen heeft de provinciale overheid een innovatieprijs voor bibliotheken in het leven geroepen, die per provincie wordt toegekend. Deze prijs beloont projecten waarbij de bibliotheek participatie en zelfredzaamheid stimuleert, bijdraagt aan persoonlijke ontwikkeling en zorgt voor verbinding tussen mensen en organisaties. 

Social sofa

Het idee achter de Social Sofa is om mensen in de buurt te verbinden, de leefbaarheid van een wijk te verbeteren en de sociale verbondenheid tussen bewoners een impuls te geven. Het idee is afkomstig van kunstenares Karin Bruerse. Het eerste bankje is in 2005 geplaatst als aftrap voor het ‘1000 bankjes’-project in Tilburg als ontmoetingsplek voor mensen in de wijken. Karin: “Social Sofa’s staan voor empathie, elkaar zien staan en spreken, er voor elkaar zijn, eenzaamheid bestrijden en het voornamelijk samen doen”. Een prachtig initiatief dat heel goed past bij de bibliotheek van nu. 

De winnende projecten

Winnend project Noord-Holland: Er was eens... Taalhuis Heiloo opgezet door Bibliotheek Heiloo

Bibliotheek Heiloo heeft samen met andere organisaties het Taalhuis Heiloo ontwikkelt, een plek waar mensen kunnen werken aan hun vaardigheden zoals lezen, schrijven, rekenen en omgaan met de computer. Want wie de taal kent, heeft toegang tot alles. Taal verbindt mensen en culturen.

Locatie Social Sofa: Heerenweg 32, Heiloo (bij De Witte Kerk) 

Winnend project Zuid-Holland: De taalhuismiddag opgezet door Bibliotheek Katwijk

Elke dinsdagmiddag organiseert Bibliotheek Katwijk de taalhuismiddag. Vijftig tot zestig mensen komen eerst lezen in de leeskringen en daarna praten in het taalcafé. De koffiepauze is het moment waarop deze mensen van allerlei nationaliteiten elkaar spreken. Het taalhuis verbindt mensen en groepen mensen en daar beleven zij veel plezier aan. 

Locatie Social Sofa: Hoorneslaan 297, Katwijk

Winnend project Groningen: De VakantieVoorleestent opgezet door Bibliotheek Veendam en Pekela.

Een tent, kratten vol boeken, leuke spelletjes en een heleboel lol. Dat is het project De VakantieVoorleestent in het kort. Tijdens de zomervakantie zetten de medewerkers van Bibliotheek Veendam en Pekela elke woensdagavond een tent op in een (volks)wijk of -buurt. Ze zorgen voor leuke boeken, spelletjes en voorleesmomenten en creëren daarmee ontmoeting, uitdaging en verrijking voor oud en jong!

Locatie Social Sofa: Meezenbroekstraat 90, Veendam 

Winnend project Drenthe: Digitaal prentenboek door leerlingen Esdalcollege opgezet door Bibliotheek Klazienaveen

Een samenwerkingsproject met de school, Bibliotheek en kinderdagverblijf of peuterspeelzaal met als doel leesbevordering en informatievaardigheden. Leerlingen van klas 2 van het Esdalcollege Klazienaveen, vmbo hebben kennis gemaakt met verschillende soorten prentenboeken en hebben op basis daarvan een digitaal prentenboek samengesteld. Deze prentenboeken zijn/worden aangeboden aan een peuterspeelzaal of kinderdagverblijf.

Locatie Social Sofa: Van Echtenstraat 22/24, Klazienaveen 

Winnend project Friesland: nieuwe Maeykes Bibliotheek opgezet door Bibliotheek Mar en Fean Sint Nicolaasga

In Sint Nicolaasga is de Bibliotheek een unieke samenwerking aangegaan met Maeykehiem, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking, om een collectie voor bewoners van Sint Nicolaasga en omliggende dorpen in de buurt te behouden. Het resultaat is een unieke win-winsituatie: de cliënten en begeleiders van Maeykehiem verzorgen de uitlening van de collectie als dagbestedingsactiviteit in de Werkwinkel, de bibliotheek is blij dat er een boekencollectie beschikbaar blijft voor de inwoners van Sint Nicolaasga en omgeving.

Locatie Social Sofa: Rengersstraat 2, Sint Nicolaasga   

Winnend project Gelderland: Kunst voor Elkaar opgezet door Bibliotheek Veluwezoom

Kunst voor Elkaar is een educatief project dat actieve ouderen stimuleert om hun artistieke kwaliteiten te ontplooien zodat zij hiermee kunnen inzetten voor kwetsbare ouderen in de gemeenten. De actieve ouderen worden getraind om zelfstandig minder mobiele ouderen te ondersteunen bij het uitoefenen van kunst en cultuur zoals beeldende kunst, muziek en verhalen.

Locatie Social Sofa: Generaal Urguhartlaan 1, Oosterbeek 

Winnend project Overijssel: Kulturhus/Bibliotheek 3.0 opgezet door Bibliotheek Losser

De Bibliotheek Losser gaat in 2018 nog intensiever samenwerken met partijen in de gemeente Losser (GGD, CJG, gemeente Losser, Humanitas, woningbouwcoöperatie, VVV, welzijnswerk, muziekonderwijs, etc.). Al deze organisaties bevinden zich straks onder één dak in het Kulturhus. De zogenaamde 'Bibliotheek 3.0' krijgt een prominente plek hierin en vormt ze als het ware de ruggengraat in de samenwerking. Zo wordt de Bibliotheek in Losser een plek van ontmoeting en verbinding, waar de bewoners niet meer omheen kunnen. 

Locatie Social Sofa: Raadhuisplein 1, Losser 

Winnend project Flevoland: Mensen Maken de Buurt opgezet door Bibliotheek Lelystad

De Bibliotheek heeft samen met de stichting ‘Samen en Sociaal’ Momenteel een samenwerking opgezet met basisschool De Optimist in Lelystad. Ouders worden aangemoedigd om meer voor te lezen aan hun jonge kinderen (onderbouw) en tegelijk gemotiveerd om met elkaar geestelijk en lichamelijk gezond te zijn en te blijven. Op die manier worden gezamenlijk succesvolle verbindingen gelegd tussen de kinderen en hun ouders én tussen de gezinnen en de buurt. Met de pilot worden allochtone ouders bereikt die normaal niet bereikt worden.

Locatie Social Sofa: Schor 5, Lelystad (Basisschool De Optimist Atolplaza) 

Winnend project Brabant: Jong en Oud door heden en verleden opgezet door Bibliotheek De Kempen

Het in samenwerking met andere organisaties creëren van een dementie-vriendelijke gemeenschap door het ontwikkelen van een Dementheek waar ook activiteiten plaats vinden die bijdragen aan kennisdeling en taboedoorbreking van het onderwerp dementie.

Locatie Social Sofa: Hoek Jan Smuldersstraat/Servatiusstraat, Vessem 

Winnend project Limburg: Uur van de Buurt opgezet door SCHUNCK* Bibliotheek Heerlen

Uur van de buurt is hét koffiemomentje voor alle buurtbewoners, buurtondernemers en bedrijven die zin hebben in een gezellig en informatief koffiemomentje. Inwoners kunnen thema's inbrengen, informatie delen en van elkaar leren. Op deze manier wordt er ontmoeting en laagdrempelige toegang tot kennis en cultuur gecreëerd dicht bij huis, rondom thema's die passen bij de buurt.

Locatie Social Sofa: Corneliusplein, Heerlerheide 

Winnend project Utrecht: Dorpskamer Het Raakvlak opgezet door Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen

Dorpskamer Het Raakvlak biedt een laagdrempelige en waardevrije plaats waar inwoners samenkomen voor ontmoeting, ontspanning, educatie en dagbesteding. De Dorpskamer ondersteunt het dagelijks leven en individuele behoeften, en vormt een mix van zorg, welzijn, onderwijs, informatie, kennisuitwisseling en cultuur. Vanuit een uitnodigende ruimte worden organisaties en cliënten uitgedaagd om (samen) initiatieven te ontplooien. De Dorpskamer draait om zelfredzaamheid, participatie en sociale cohesie bij de inwoners.

Locatie Social Sofa: pleintje nabij Dorpsstraat 59, Mijdrecht 

Winnend project Zeeland: Samenwerking met Zorggroep Ter Weel opgezet door Bibliotheek Oosterschelde

Begin 2016 is de transitie gestart van het bibliotheekwerk in de gemeente Reimerswaal. De vijf vestigingen van Bibliotheek Oosterschelde werden omgevormd tot één grote regionale Bibliotheek en vier Bieb in de buurt-punten; locaties met een kleine collectie en waar mensen gereserveerde materialen kunnen afhalen. De hoofdvestiging is inmiddels gerealiseerd in Kruiningen. De vier Bieb-punten zijn geplaatst in de vestigingen van Zorggroep Ter Weel in Krabbendijke, Yerseke, Rilland en Hansweert.

Locatie Social Sofa: Willem Kosterlaan 1, Krabbendijke (bij Zorgcentrum Ter Weel)

Meer informatie? Neem contact op met Annemarie Clay, aclay@probiblio.nl

Meer nieuws