Update: Lab out of the Box – leskisten digitale geletterdheid

Update: Lab out of the Box – leskisten digitale geletterdheid

Het afgelopen jaar ontwikkelde Probiblio in samenwerking met de Bibliotheken Groene Venen, Oostland en Krimpenerwaard drie leskisten op het gebied van digitale geletterdheid (en goten we bovendien twee LEGO lesbrieven van Bibliotheek Gouda in dat zelfde format), met als doel de Bibliotheek meer tools aan te reiken waarmee zij zich kunnen profileren als specialist digitale geletterdheid richting het onderwijs.  

De eerste pilotrondes in de Bibliotheek zijn afgerond en we gebruiken de zomervakantie om de laatste spreekwoordelijke kinderziektes uit de lesbrieven te halen. Dit project was niet alleen een leuk en leerzaam traject maar blijkt ook nog eens een schot in de roos te zijn geweest. Alle kisten zijn tot het einde van 2018 uitgeleend en daar zijn we erg blij mee (en stiekem ook wel een beetje trots op natuurlijk). Om in deze positieve flow te blijven, zijn we inmiddels met twee nieuwe groepen gestart, die elk nog eens twee kisten hopen op te gaan leveren. In 2019 mikken we dan op tien leskisten met lesbrieven die tussen de Bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland kunnen rouleren.

In de eerste nieuwe groep gaan de Bibliotheken Gouda en Hilversum een leskist ontwikkelen rondom het filmen met een green screen. In hetzelfde team slaat Bibliotheek Westland de handen ineen met de West-Friese Bibliotheken om een leskist rondom de Micro:Bit te ontwikkelen. Beide biebduo’s gaan op zoek naar een duidelijke koppeling met een boek of verhaal en we zijn erg benieuwd waar dat in gaat resulteren. In de andere werkgroep zijn de ideeën nog niet zover uitgekristalliseerd, de vier Bibliotheken (Heiloo, IJmond Noord, Zuid-Hollandse Delta en Den Haag) willen aan de slag met fotografie en video, informatievaardigheden of het bredere thema wetenschap en techniek. 

De volgende werksessies staan voor beide werkgroepen gepland voor juli. De voorzichtige planning is; testen van de lesideeën in het laatste kwartaal van 2018 en ingebruikname vanaf het eerste kwartaal 2019. Jullie moeten nog even geduld hebben dus! Inmiddels is de inschrijving voor de vijf bestaande kisten voor het jaar 2019 ook geopend. Zie het schema hieronder voor de tijdvakken en de beschikbaarheid. Bij interesse graag mailen naar Ruud Brok | rbrok@probiblio.nl.

Tijdvak  Dash  Ozobot  Bloxels  WeDo  Mindstorms 
14 jan t/m 10 feb      
18 feb t/m 17 maart     
25 maart t/m 21 april       
29 april t/m 26 mei         
3 juni t/m 30 juni         
9 sept t/m 6 okt           
14 okt t/m 10 nov         
18 nov t/m 15 dec         

Meer nieuws