Vernieuwde Airport Library geopend

Vernieuwde Airport Library geopend

Op 7 september werd de nieuwe Airport Library officieel geopend, gerealiseerd door de CPNB en medegefinancierd door OCW. Op 23 oktober was er de 'Thank You Party' voor de direct betrokkenen en daarbij waren Dick van Tol en Maaike Landman.

De eerste Bibliotheek op Schiphol (2010-2014) is door Probiblio neergezet. Die zeer succesvolle Bibliotheek werd verkozen tot de beste nieuwe voorziening op een luchthaven, kreeg een artikel in The New York Times en was voorbeeld voor inmiddels twintig andere luchthavenbibliotheken verspreid over de aardbol. De Bibliotheek moest sluiten vanwege een grote verbouwing en heeft nu een waardig vervolg gekregen. Het is weer een mooie plek geworden, van 88 vierkante meter. Er staan meubels gebouwd van zo'n 5000 afgeschreven boeken die Probiblio bij bibliotheken verspreid door het land heeft verzameld. Ook afgeschreven Probiblio-boeken zijn gebruikt. 

Ten opzichte van de eerste Airport Library zijn er nu veel minder boeken. Daar staan drie grote schermen tegenover, met onder meer de mogelijkheid voor bezoekers om hun vakantiefoto's en -verhalen te delen. De Bibliotheek fungeert nog steeds als etalage van de Nederlandse cultuur voor de vele buitenlandse reizigers die op Schiphol overstappen tijdens hun intercontinentale vlucht. De collectie bevat, naast vertaalde fictie voor volwassenen en jeugd, nu ook boeken over de Nederlandse cultuur. Deze kunnen ter plaatse worden gelezen. Ook kan er via Muziekweb naar muziek van Nederlandse musici worden geluisterd en zijn er kleine fysieke en digitale exposities. Tenslotte zullen er in de toekomst activiteiten worden georganiseerd, zoals de ontvangst van buitenlandse schrijvers.

Vier gepensioneerde bibliotheekcollega’s zijn de airport libriarians die de Airport Library onderhouden. Eén van hen is ex-Probiblio-manager Ria Smith, zij brengt via het Twitteraccount #airprtlibrarian (inderdaad met ontbrekende o) een groeiende internationale schare volgers op de hoogte van Nederlands cultureel nieuws. 

Ook de nieuwe Airport Library bevindt zich aan de Holland Boulevard, achter de douane tussen de E- en de F-pier. Nu niet naast, maar schuin tegenover de eveneens vernieuwde dependance van het Rijksmuseum.

Meer weten? Neem contact op met Dick van Tol via dvtol@probiblio.nl

Meer nieuws