Verslag kennis- en netwerkbijeenkomst: BoekStart en Meertaligheid

Verslag kennis- en netwerkbijeenkomst: BoekStart en Meertaligheid

Op dinsdag 13 februari vond de kennis- en netwerkbijeenkomst BoekStart en Meertaligheid plaats. Er is veel nieuws en kennis gedeeld, we bieden hieronder een samenvatting en documentatie.

Nieuws rondom BoekStart

De bijeenkomst startte met een rondje nieuws rondom BoekStart. Wil je meer weten over het jubileumjaar, de vooraankondiging van de nieuwe opleiding Voorleesconsulent, het succes van het BoekStartkoffertje of je gewoon storten op alle ins- en outs?

Interculturele professionaliteit

Jannie Limburg, oprichter en directeur van Peervis, gaf een interactieve lezing over meertaligheid en interculturele professionaliteit. Zij gaf ons de tip om eens in de schoenen van een ander te gaan staan en vertelde ons alles over de overeenkomsten en verschillen in de gezinscultuur en de familiecultuur. Wil je ouders uit een andere cultuur beter bereiken, verdiep je dan in hen en probeer aan te sluiten bij wat voor hen belangrijke waarden zijn om je doel te bereiken.

Vraag ouders eens wat zij wensen voor hun kind(eren) en ga op zoek naar overeenkomsten. Alle ouders willen van hun kind een goed mens maken. Koppel dit aan je doel: boeken maken je een beter mens! En leg dan goed en duidelijk uit, met praktische voorbeelden, waarom lezen nu zo belangrijk is. Dit zijn slechts enkele voorbeelden uit Jannie haar lezing.

Gelukkig deelt zij met ons een reader, de hand-out en het filmpje waarin vier baby`s en hun ouders, uit totaal verschillende culturen, voor een langere periode zijn gevolgd. Dit filmpje laat zien hoe verschillend de omgang met baby`s is in die verschillende culturen, zeer interessant! 

Jannie en haar collega's staan altijd open voor praktijkvragen. Stel ze per mail, WhatsApp of PM via Facebook of LinkedIn. 

BoekToer(tjes)

Probiblio collega Anne-Marie Terlouw (aterlouw@probiblio.nl) had een prachtige collectie boeken uitgestald om iets te vertellen over het nut van de tijdelijke BoekToer collecties. Ideaal om ook eens boeken in een andere taal aan te bieden, zoals Engels en Arabisch. Nieuw zijn de BoekToertjes: kleine thematische collecties met vijftien boeken over herkenbare onderwerpen voor peuters en kleuters. Ideaal voor het aanvullen van de collectie op de 'BoekStart in de kinderopvang' locaties! Wil jij weten welke collecties er allemaal zijn, kijk dan eens in de BoekToer-etalage

Ontwikkeling meertaligheid in niet aangeboren situaties

Carolina Bongers, collega bij Probiblio en schrijfster van meertalige kinderboeken, sloot de bijeenkomst af met haar presentatie over meertaligheid in niet aangeboren situaties. Omdat we vaak de keerzijde van meertaligheid schijnen te zien en horen in de media, vertelde Carolina ons juist meer over de voordelen van meertaligheid bij jonge kinderen. Te denken aan de cognitieve voordelen die meertalige kinderen hebben zoals een betere concentratie en het beter abstract kunnen denken. Hierbij haalde Carolina ook haar eigen achtergrond aan, zij beheerst wel vijf talen en is zelf meertalig opgevoed, en haar ervaring met het tweetalig opvoeden van haar eigen kinderen. Vanuit deze ervaringen en het gebrek aan meertalige kinderboeken besloot zij zelf meertalige boeken voor jonge kinderen uit te geven.

 

 

Meer nieuws