Video: Dit is het Makkelijk Lezen Plein

Video: Dit is het Makkelijk Lezen Plein

Kinderen met een leesprobleem houden niet van lezen. Toch moeten ze het leren. Een Makkelijk Lezen Plein (MLP) is een speciale voorziening op de jeugdafdeling van de bibliotheek om kinderen die niet zo van lezen houden te voorzien van het ‘juiste boek’. In een filmpje legt een bibliotheekmedewerker uit wat het MLP precies is én vertelt een gebruiker hoe hij het ervaart.

In dit filmpje van het Makkelijk Lezen Plein legt een bibliotheekmedewerker bij Bibliotheek Capelle aan den IJssel uit wat het MLP precies inhoudt en hoe het de leesvaardigheid en leesplezier van kinderen bevordert. Miron (11) heeft dyslexie en maakt graag gebruik van het Makkelijk Lezen Plein. Hij vertelt samen met zijn moeder hoe zij het MLP ervaren. 

Bibliotheken kunnen dit filmpje gebruiken om het MLP te promoten door het bijvoorbeeld op de website en/of social media te plaatsen.

Je kunt het filmpje downloaden via WeTransfer of bekijk het filmpje hier op YouTube. 

MLP: voor kinderen met leesproblemen

MLP (Makkelijk Lezen Plein) is een plek in de bibliotheek voor kinderen van acht tot dertien jaar met leesproblemen. Op het Makkelijk Lezen Plein staan aantrekkelijke boeken en ander materiaal zo gepresenteerd dat het makkelijker wordt om leuk leesmateriaal te vinden en het leesplezier te vergroten.

Probiblio biedt alle middelen die je nodig hebt om deze plek te creëren:

  • Tips voor meeluisterboeken en boeken met veel korte informatie, foto’s en tekeningen.
  • Tips en tools voor de collectie en inrichting.
  • Een zelfmonitor om te kijken waar een update van het Makkelijk Lezen Plein en beleid rond deze doelgroep nodig is.
  • Tools voor een Makkelijk Lezen Plein in de Bibliotheek op school.

Vragen of zelf aan de slag met MLP?

Probiblio kan jouw bibliotheek helpen met de aanpak van het Makkelijk Lezen Plein. In zowel de provincie Noord-Holland als Zuid-Holland is voor deze ondersteuning subsidie beschikbaar.

Voor vragen en meer informatie over Makkelijk Lezen Plein, neem contact op met educatie adviseur Dia Wesseling, via 06 14 67 77 55 of DWesseling@probiblio.nl 

Meer nieuws