Vluchtelingenverhalen in de Bibliotheek

Vluchtelingenverhalen in de Bibliotheek

Bibliotheken die bijeenkomsten met of over vluchtelingen organiseren, zijn vaak op zoek naar verhalen die het gesprek op gang helpen. Of naar vluchtelingen die met enig gemak hun verhaal kunnen doen in de Bibliotheek. Vluchtelingen Ambassadeurs en Ongekend Bijzonder zijn twee nieuwe initiatieven die de bibliotheken van verhalen kunnen voorzien.

  • Stichting Vluchtelingen Ambassadeurs organiseert ontmoetingen met vluchtelingen. De Ambassadeurs, (voormalige) vluchtelingen, vertellen hun levensverhaal in de vorm van interactieve gastlessen of workshops. Hierbij krijgt het publiek de ruimte om vragen te stellen en om in gesprek te gaan met de vluchteling.
  • Op de website Ongekend Bijzonder staan 248 levensverhalen van mensen die de afgelopen veertig jaar als vluchteling naar Nederland kwamen. Maak kennis met Mona uit Syrië, Zoran uit voormalig Joegoslavië en Rozita uit Iran en vele anderen die hun levensverhaal vastlegden. De verhalen zijn gerangschikt op land van herkomst en daarnaast op verschillende thema's. Het is heel informatief om meerdere mensen te horen praten over thema's als liefde, AZC's, vluchten als kind, de eerste opvang en nog veel meer.

Meer nieuws