Wij zoeken een Adviseur netwerksamenwerking

Wij zoeken een Adviseur netwerksamenwerking

Wil jij 39 bibliotheekorganisaties helpen hun samenwerkingskracht sterker te maken? Dan zoekt Probiblio jou.

 • 32 - 36 uur per week
 • Jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband
 • Salaris afhankelijk van opleiding en ervaring (indicatie: schaal 10 cao Openbare Bibliotheken)
 • Standplaats Hoofddorp; je bent regelmatig op pad in Noord- en Zuid-Holland
 • Reageren kan tot 11 januari 2021

Wat doen we bij Probiblio?

Probiblio werkt voor en mét de openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Dat zijn 39 organisaties met samen 378 vestigingen in 98 gemeentes. De openbare bibliotheek is een toegankelijke plek waar iedereen terecht kan voor cultuur, kennis en studie. Wij willen ervoor zorgen dat de bibliotheken er morgen sterker voorstaan dan vandaag. Daarom kunnen zij bij ons terecht voor ondersteuning en advies bij hun bedrijfsvoering. Praktisch én strategisch. Of het nu gaat om digitalisering, de medewerkers en vrijwilligers, marketing, of om de collectie of programma's voor mediawijsheid en educatie.

Omdat de bibliotheekbranche volop in beweging is, bewegen wij mee. De komende tijd groeit Probiblio verder als een ondernemende en innovatieve kennis- en netwerkpartner. Wil jij daaraan bijdragen?

Jouw rol

Als adviseur netwerksamenwerking help je bibliotheken bij het vormen en versterken van effectieve samenwerkingen. Intern, maar ook met partners uit de buurt, in het gebouw, de gemeente, of organisaties op landelijk niveau. Jij bent de sparringpartner voor onze bibliotheken – bij alle uitdagingen die samenwerken in lokale organisatienetwerken met zich meebrengt.  

Hoe doe je dat? Onder andere door:

 • begeleiding bij het vormgeven van samenwerkingsvormen óver organisatiegrenzen heen. Je richt je daarbij op wijkgericht werken en werken in multifunctionele accommodaties
 • coaching van bibliotheekmedewerkers bij hun rol als samenwerkingspartner, binnen de bibliotheek en daarbuiten
 • te adviseren over goede toegankelijkheid en bereikbaarheid in stedelijke én landelijke gebieden, ook waar vestigingen sluiten
 • je kennis en visie óók te delen via blogs, artikelen en whitepapers.

Je komt in het team Management en Organisatie. We versterken de organisatieontwikkeling bij bibliotheken en adviseren onder andere over bedrijfsvoering, samenwerking en HRM. Omdat we optrekken met andere disciplines zoals marktkennis en automatisering & digitalisering, werken we aan heel verschillende én interessante projecten. Van advies over toegankelijkheid tot het ontwikkelen van de 'duurzame bibliotheek'. Ons team zal het komende jaar flink groeien.

Lees dit interview met Netwerkadviseur Dick van Tol en Adviseur M&O Frederike Kuijpers-Moelker >>

Wat vragen we van jou?

Jij bent een ondernemende adviseur die wil bijdragen aan de toekomst van openbare bibliotheken. Dat kun je, omdat je weet hoe je de vragen en maatschappelijke ontwikkelingen in wijken en gemeenten vertaalt naar de strategie van bibliotheken. Daarvoor beweeg je makkelijk binnen de politiek-bestuurlijke omgeving, en heb je oog voor de belangen van diverse organisaties. Je kunt met andere organisaties én disciplines samenwerken, en de verbinding tot stand brengen.

Jij hebt:

 • een universitaire opleiding bestuurs-, organisatie- of bedrijfskunde of vergelijkbaar
 • minimaal 5 jaar ervaring in advisering over werken in organisatienetwerken
 • minimaal 3 jaar (recente) ervaring in een politiek-bestuurlijke omgeving
 • ervaring met methodieken om samenwerkingsverbanden op te zetten en te begeleiden
 • aantoonbare ervaring in het werken binnen multidisciplinaire teams 
 • liefst ook ervaring met wijkgericht werken

Werken bij Probiblio

Midden in de Randstad werkt ons brede team van adviseurs en specialisten samen. Ieder vanuit zijn eigen expertise en ervaring, maar elk met dezelfde drive: bouwen aan sterke bibliotheken. Werken in zo'n sector is dynamischer dan je misschien zou denken. De bibliotheek ontwikkelt zich, en dat maakt onze activiteiten heel divers.

Wat vinden we belangrijk in ons werk? Vrijheid om je eigen werk in te richten en flexibel te werken. Een gezonde privé-werk balans. Kansen om je te blijven ontwikkelen, goede opleidingsmogelijkheden. En tot slot, onze open en vriendelijke sfeer – zélfs nu we vanuit huis werken.

Bibliotheken maken programma’s en collecties voor iedereen, dat doen wij ook – ongeacht leeftijd, geaardheid, afkomst of fysieke gesteldheid. Die diversiteit zien we graag in onze organisatie terug. Daarom nodigen we ook iedereen uit te reageren.

Reageren

We zien je reactie graag vóór 19 januari 2021. Stuur je cv en motivatie naar vacature@probiblio.nl, ter attentie van Sabine Margés-van Tongeren, met vermelding van de functietitel. Gesprekken plannen we op 25 en 26 januari (tweede gesprek op 3 februari).

Vragen? Bel dan Sabine Margés-van Tongeren, teamleider Management & Organisatie: 06 41 56 49 89.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen we niet op prijs.

Bekijk ook onze andere vacatures >>

Meer nieuws