Wij zoeken een Collectieadviseur

Wij zoeken een Collectieadviseur

Wil jij als ervaren collectieadviseur 39 bibliotheekorganisaties helpen met het maken van dynamische collecties? Dan zoekt Probiblio jou.

 • 30 - 32 uur per week
 • Jaarcontract met uitzicht op een vast dienstverband
 • Salaris afhankelijk van opleiding en ervaring (indicatie: schaal 10 cao Openbare Bibliotheken) 
 • Starten op 1 april of 1 mei 2021
 • Reageren kan tot 28 januari 2021

Wat doen we bij Probiblio?

Probiblio werkt voor en mét de openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Dat zijn 39 organisaties met samen 378 vestigingen in 98 gemeentes. De openbare bibliotheek is een toegankelijke plek waar iedereen terecht kan voor cultuur, kennis en studie. Wij willen ervoor zorgen dat de bibliotheken er morgen sterker voorstaan dan vandaag. Daarom kunnen zij bij ons terecht voor ondersteuning en advies bij hun bedrijfsvoering. Praktisch én strategisch. Of het nu gaat om digitalisering, het personeel, marketing, of om de collectie of programma's voor mediawijsheid en educatie.

Omdat de bibliotheekbranche volop in beweging is, bewegen wij mee. De komende tijd groeit Probiblio verder als een ondernemende en innovatieve kennis- en netwerkpartner. Wil jij daaraan bijdragen?

Jouw rol

Als collectieadviseur help je bibliotheken bij hun collectievorming, door strategisch te adviseren en de expertise te versterken. Voornamelijk als projectleider die zelfstandig projecten structureert, monitort en aanstuurt. Slimme analyses van data, inwonersaantallen, uitleencijfers en budgetten kun je vertalen naar praktisch en bruikbaar advies. Het gaat dan om adviezen rond:

 • Innovatie. Steeds meer kan geautomatiseerd. Samen met de bibliotheken en je collega’s ga je op zoek naar een efficiënter collectiebeheer.
 • Verandering. Bibliotheken zijn in ontwikkeling. Je adviseert bij verandertrajecten die collecties raken.
 • Beleid. Samen met de bibliotheek formuleer je de essentie van het collectiebeleid. Daarop maak jij een beleidsplan.
 • Collectieprofielen. Samen met het team stel je jaarlijks nieuwe collectieprofielen op.

Je komt in het team Collectieadvies & Programmering. Onze collectioneurs, collectieadviseurs, programmeurs en analisten werken nauw samen met de bibliotheken. Zij denken bijvoorbeeld mee over activiteiten voor leesbevordering en programma's voor specifieke doelgroepen. Maar ook hoe de collectie aansluit op de programmering, het collectiebeleid of de meest efficiënte manier om een goede collectie in huis te krijgen en te houden. Een divers palet aan werkzaamheden!

Lees dit interview met Collectiespecialist Maaike Landman >>

Wat vragen we van jou?

Je bent een ervaren en ondernemende projectleider en teamspeler. In de dynamische bibliotheekwereld zie je kansen en ontwikkelingen binnen én buiten de branche. Die je vervolgens vertaalt naar oplossingen voor de huidige en toekomstige dienstverlening. Je werkt gestructureerd, kan problemen en processen scherp analyseren. Je omarmt verandering en vernieuwing, en wil dit graag inzetten in je werk voor bibliotheken.

Jij hebt:

 • hbo opleiding en werk- en denkniveau
 • minimaal 5 jaar ervaring in de bibliotheekbranche, kennis van collecties is een pre
 • aantoonbare ervaring als projectleider
 • uitstekende contactuele vaardigheden, en je kunt heldere adviezen en rapporten schrijven
 • vaardigheid in het tot je nemen van complexe software
 • kennis van WISE

Werken bij Probiblio

Midden in de Randstad werkt ons brede team van adviseurs en specialisten samen. Ieder vanuit zijn eigen expertise en ervaring, maar elk met dezelfde drive: bouwen aan sterke bibliotheken. Werken in zo'n sector is dynamischer dan je misschien zou denken. De bibliotheek ontwikkelt zich, en dat maakt onze activiteiten heel divers.

Wat vinden we belangrijk in ons werk? Vrijheid om je eigen werk in te richten en flexibel te werken. Een gezonde privé-werk balans. Kansen om je te blijven ontwikkelen, goede opleidingsmogelijkheden. En tot slot, onze open en vriendelijke sfeer – zélfs nu we vanuit huis werken.

Bibliotheken maken programma’s en collecties voor iedereen, dat doen wij ook – ongeacht leeftijd, geaardheid, afkomst of fysieke gesteldheid. Die diversiteit zien we graag in onze organisatie terug. Daarom nodigen we ook iedereen uit te reageren.

Reageren

We zien je reactie graag vóór 28 januari 2021. Stuur je cv en motivatie naar vacature@probiblio.nl, ter attentie van Mirjam Zweers, met vermelding van de functietitel. Gesprekken plannen we op 9 en 11 februari (tweede gesprek op 23 of 25 februari).

Vragen? Bel dan Mirjam Zweers, manager Collectieadvies & programmering: 06-40244348.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature stellen we niet op prijs.

Bekijk ook onze andere vacatures >>

Meer nieuws