Winnaars provinciale voorleeswedstrijden

Winnaars provinciale voorleeswedstrijden

De afgelopen weken streden groepen kinderen voor de titel van voorleeskampioen van hun provincie. Probiblio organiseerde de provinciale finales in Noord- en Zuid-Holland. Gefeliciteerd winnaars en succes in de landelijke finales!

De  Nationale Voorleeswedtrijd

De beste voorlezer van provincie Noord-Holland is Jikke Janse en van Zuid-Holland Seger van Zijll! 

Na een leuke en spannende voorleesmiddag hebben Jikke Janse van Basisschool De Notenkraker uit Amsterdam en Seger van Zijll van Basisschool het Pluspunt in Oud-Beijerland de provinciale finale van De Nationale Voorleeswedstrijd gewonnen. Jikke las een fragment voor uit het boek ‘Pijn’ van Mel Wallis de Vries en Seger las een fragment voor uit het boek ‘Maanzaak’ van Stuart Gibbs. Op woensdag 23 mei aanstaande zullen zij hun provincie vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van De Nationale Voorleeswedstrijd, die gehouden wordt in Schouwburg Amstelveen. Daar nemen ze het op tegen de andere provinciale finalisten.

De uiteindelijke winnaar mag zich een jaar lang ‘De Nationale Voorleeskampioen 2018’ noemen. Daarnaast wordt De Nationale Voorleeskampioen 2018 voor een jaar kinderdirecteur van het Kinderboekenmuseum. Hij of zij krijgt een belangrijke rol bij de start van tentoonstellingen en evenementen en zal erop toezien dat het museum leuke dingen organiseert voor kinderen van 3 tot en met 13 jaar.  

Ruim 300 deelnemers in Noord-Holland

Het is een bijzonder knappe prestatie om provinciaal voorleeskampioen te worden. Hiervoor heeft Jikke het moeten opnemen tegen 319 schoolkampioenen uit de provincie Noord-Holland. Eerst in de lokale voorronde, daarna in de kwartfinale en vervolgens tijdens de provinciale finale. De provinciale finale werd georganiseerd door Probiblio. In heel Nederland hebben meer dan 3.470 scholen hun schoolkampioen opgegeven voor de vervolgrondes in hun provincie. 

Read2Me

In een zinderende finale streden in Noord-Holland acht en in Zuid-Holland elf kandidaten om de titel van voorleeskampioen van hun provincie. De voorleeswedstrijd voor brugklassers werd gehouden in Het theater van ’t Woord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam en in Bibliotheektheater Rotterdam. In beide locaties had een flink aantal toeschouwers zich verzameld om de kandidaten met yells en spandoeken aan te moedigen. 

In een eerdere ronde lazen finalisten ongeveer vijf minuten voor uit hun boek. Onder leiding van Manu van Kersbergen vertelden de leerlingen nu eerst kort iets over zichzelf en over het boek en dan lazen zij het door henzelf uitgekozen fragment voor. 

Nadat alle finalisten hadden voorgelezen, had de driekoppige jury de loodzware taak om een winnaar uit te roepen. De jury bestond in Noord-Holland uit Tanja de Jonge, schrijfster, Annemarie Terhell, journalist, en Anne-Marie van der Poel, adviseur Probiblio. In Zuid-Holland waren het Niels Bakker, Stichting Lezen, Henk Kuipers, Programmeur marketeer en Annemarie Terhell, journalist. Beiden groepen hadden flink wat moeite met de keuze. Gelukkig konden de finalisten en hun aanhang in de tussentijd genieten van de act van Manu. 

Rond vijf uur/half zes was dan eindelijk bekend wie dé grote winnaar waren! In Noord-Holland was dit April Tempel van het Montessori Lyceum in Amsterdam en in Zuid-Holland Rens Brouwer van het Wolfert College in Bergschenhoek. April las voor uit het boek ‘Lampje’ van de schrijfster Annet Schaap en Rens uit het boek ‘Escape Room’ van de schrijfster Maren Stoffels.

De Noord- en Zuid-Hollandse bibliotheken en Probiblio kijken terug op een zeer geslaagde wedstrijd Read2Me! Door de scholen is het initiatief ook met groot enthousiasme binnengehaald. Volgend jaar wordt de wedstrijd dus zeker weer georganiseerd!   

Landelijke finale

April en Rens hebben een mooie prijzenbeker gewonnen en gaan nu door naar de landelijke finale op 26 mei 2018, waarin winnaars uit heel Nederland zullen strijden om de beste voorlezer uit de brugklas van heel Nederland te worden. Deze feestelijke finale wordt gehouden in Podium Hoge Woerd in De Meern (Utrecht). 

Pabo Voorleeswestrijd

Pabostudent Colin Mol is beste voorlezer van Noord-Holland en Sarah Zwiers is beste voorlezer van Zuid-Holland! 

Tijdens de provinciale finale streden in Noord-Holland vier en in Zuid-Holland zes finalisten tegen elkaar om een finaleplek te bemachtigen. De provinciale finale vond plaats in de Bibliotheek Zuid-Kennemerland, vestiging Haarlem en in de Bibliotheek Rotterdam. De organisatie was in handen van Probiblio. 

Winnaar Colin Mol zit op de Hogeschool IPABO Alkmaar. Hij las een fragment voor uit het boek ‘Otje’ van Annie M.G. Schmidt. Winnares Sarah Zwiers zit op de Pabo Hogeschool Inholland van Den Haag. Zij las een fragment voor uit het boek ‘De oorlog van Sophie’ van An van ‘t Oosten.

Op donderdag 31 mei zullen Colin en Sarah hun provincies vertegenwoordigen tijdens de landelijke finale van de Pabo Voorleeswedstrijd. Deze feestelijke finale wordt gehouden in Openbare Bibliotheek Amsterdam en begint om 18.30 uur. Tijdens deze wedstrijd lezen de provinciale kampioenen uit hun gekozen boek voor én zij lezen onvoorbereid voor. 

Meer nieuws