Zet jouw leesclubs in het zonnetje tijdens de Week van de Leesclub!

Zet jouw leesclubs in het zonnetje tijdens de Week van de Leesclub!

Van 28 januari tot en met 3 februari 2019 vindt de eerste Week van de Leesclub plaats. Doel van deze campagne is het stimuleren van lezers om met anderen over boeken in gesprek te gaan door deel te nemen aan een leesclub. De Week van de Leesclub is een initiatief van de drie leescluborganisaties in Nederland, drie bibliotheekorganisaties (waaronder Probiblio), de website Hebban.nl en het magazine Boekenpost.

Boeken bieden stof tot praten. Duizenden Nederlanders die deelnemen aan een leesclub hebben dat al ontdekt. Met anderen van gedachten wisselen over boeken is leerzaam en verrijkend. Daarnaast brengt een leesclub ontmoetingen tussen mensen tot stand. Leesclubs zijn er in allerlei vormen, voor mensen met veel leeservaring en voor mensen voor wie lezen moeilijk is. Van clubs die zich bezighouden met moderne literatuur, thrillers of jeugdboeken tot groepen die boeken over geschiedenis of filosofie lezen. De deelnemers variëren van jeugdige boekenfans tot lettervreters op leeftijd. De Week van de Leesclub laat díe variatie zien en geeft tips en adviezen aan mensen die mee willen gaan doen aan een leesclub of er zelf een willen starten.

Haak hier als bibliotheek op in met bijvoorbeeld onderstaande acties:

Logo Week van de Leesclub
Download hier het logo van de Week van de Leesclub op te gebruiken in al je communicatie uitingen. Hier vind je het .EPS bestand achter de inlog van Hebban.

Leesclubs met plekken vrij aanmelden op website
Meld leesclubs waar nog plekken vrij zijn, aan op de website www.weekvandeleesclub.nl. Onder de aangemelde leesclubs wordt een schrijversbezoek verloot!

Introductiebijeenkomst(en) organiseren
Organiseer tijdens de Week van de Leesclub introductiebijeenkomsten in de bibliotheek om nieuwe leesclubleden te werven en nieuwe leesclubs op te starten. Je kunt dit inrichten als een algemene demo waarin je duidelijk maakt hoe dat in z’n werk gaat, zo’n leesclub. Of een bijeenkomst voor een specifieke doelgroep als laaggeletterden of jongeren. Je kunt er ook voor kiezen om een themabijeenkomst te organiseren, bijvoorbeeld rond thrillers of filosofie.

Persbericht naar lokale pers
Hier vind je een algemeen persbericht over de Week van de Leesclub. Dit persbericht wordt door de initiatiefnemers landelijk en lokaal verspreid. Er komt aandacht voor de week op Hebban.nl en in de Boekenpost en Boekblad. Vul het persbericht aan met het aanbod bij jouw bibliotheek en verspreid het bericht naar lokale perscontacten.

Aandacht op website, in nieuwsbrief en op sociale media
Besteed gedurende de Week van de Leesclub ook op de website, in de nieuwsbrief en op sociale media aandacht aan de leesclubs van jouw bibliotheek. Je kunt hiervoor gebruik maken van het logo van de Week van de Leesclub, en eventueel van de input op www.weekvandeleesclub.nl.

Leeskringkoffers van Probiblio
Probiblio ondersteunt bibliotheken door het aanbieden van kant-en-klare Leeskringkoffers. Wil jij hier voor jouw bibliotheek gebruik van maken? Hier vind je meer informatie.

De Lonkende Leestafel
Heb je zin in andersoortige leesclub ideeën, zoek je naar spannende manieren om ze te organiseren en enthousiasmeren? Neem contact op met de leesexperts van De Lonkende Leestafel.

Meer nieuws