9 tips voor een supernieuwsbrief
Voor je begint met schrijven is het handig om de grote lijnen uit te zetten. Dat is alvast de eerste tip. Wat vertel je precies in deze nieuwsbrief (je rode draad), hoeveel artikelen neem je op en naar welke landingspagina's verwijs je? Door deze grote lijnen te schetsen creëer je veel meer één geheel, is je boodschap of thema helder en wordt de nieuwsbrief veel aansprekender voor je klanten. Nog negen tips...
1. Gebruik een aansprekende titel met call to action
Wat ziet de klant in zijn mailbox? Juist, de afzender en onderwerpsregel van een nieuwsbrief. Wekt deze de interesse van een klant en is deze prikkelend genoeg om op door te klikken? Het is belangrijk om een aantal elementen in het onderwerp op te nemen: een actief woord (‘lees’ of ‘kom’), tijdsaanduiding (nu), een statement of een voor de doelgroep relevante vraag. Houd ook rekening met de lengte van de onderwerpsregel. Veel mensen lezen e-mail tegenwoordig op hun mobiel en bij ongeveer 30 tot 36 karakters zorg je ervoor dat het onderwerp niet afgebroken wordt.
2. Benoem voordelen
Artikelen waarin voordelen worden genoemd zijn vaak aanleiding voor mensen om door te klikken. Zo blijkt uit onderzoek dat artikelen over Voordeel met je Biebpas altijd goed gelezen worden. Maar bibliotheekleden zijn natuurlijk sowieso voordelig uit. Maak hier gebruik van!
3. Kruip in de huid van je ontvanger
Zorg dat de inhoud van de artikelen aansluit bij je doelgroep. Zo spreek je jongeren op een andere manier aan dan ouders van jonge kinderen of senioren. Een andere segmentatie kan ook. Denk bijvoorbeeld aan mensen die van literatuur en cultuur houden versus liefhebbers van thrillerboeken.
4. Blijf bij je leest
Zorg dat de inhoud logisch is en je ‘eigen’ artikelen hebt. Maak bijvoorbeeld gebruik van je eigen programmering en laat de actualiteit aansluiten op je collectie. Heb je een gezamenlijke programmering (bijvoorbeeld met het theater?), zorg dan ook voor een gezamenlijke afzender, waarbij je dus eerder segmenteert op de ontvangers (zie de tip hierboven).
5. Wees actueel
Met het aankondigen van evenementen die ver in de toekomst liggen, of net achter de rug zijn, sla je een flater. Gebruik bijvoorbeeld een vaste rubriek met een ‘komende maand’-agenda in je nieuwsbrief, zodat de klant weet dat hij een actuele agenda ontvangt.
6. Gebruik correcte landingspagina’s
Zorg ervoor dat de ontvanger na een doorklik op de juiste pagina terechtkomt (meestal niet de homepage) en geen foutmeldingen krijgt. Een mooi opgemaakte pagina is een stuk aantrekkelijker en bovendien goed meetbaar.
7. Houd het kort en bondig
Zorg dat de eerste regels van het artikel zo interessant zijn dat men doorklikt en maak bovendien gebruik van mooi beeld! Veel mensen ontvangen meerdere nieuwsbrieven per dag en scannen vooral op titels en beeld. Veel scrollen is ook een reden voor veel ontvangers om af te haken. Ellenlange nieuwsbrieven leveren dus niet veel op. Kies eerder voor 6 à 7 artikelen, rubriceer en maak iedere nieuwsbrief weer gebruik van datzelfde ritme.
8. Wees consistent en maak gebruik van rubrieken
Consistentie in schrijfstijl en aanspreekvorm is belangrijk. Niet alleen in je nieuwsbrief, maar ook op je landingspagina’s. Maak gebruik van rubrieken zodat de ontvanger weet wat hij kan verwachten. Daardoor maak je het ook makkelijker voor jezelf. Denk bij rubrieken bijvoorbeeld aan: boekentips, agenda, Top 5, Voordeel met je Biebpas, Boekstart, uitgelicht, et cetera.
9. Check de preheader
De preheader, of snippet, is de regel die je op een smartphone of tablet in je inbox ziet onder de onderwerpsregel. Ook deze regel beïnvloedt de keuze om de mail wel of niet te openen. Benut deze ruimte en voorkom dat er een standaardtekst komt te staan als ‘Kunt u deze mail niet lezen…’. Kortom: kijk ook eens op een smartphone hoe je testmail eruit ziet voordat je hem verzendt.
NB: Voor bibliotheken die gebruik maken van de nieuwsbriefsoftware van Probiblio worden hier automatisch de eerste zoveel karakters (aantal afhankelijk van het apparaat waarop je kijkt) getoond van het eerste nieuwsbriefartikel.
Meer informatie of inspiratie?
Neem contact op met Kirsten Hazewinke, 0638749700 of khazewinkel@probiblio.nl.
Bekijk ook
9 tips voor een supernieuwsbrief
Een sterk beeld voor mijn nieuwsbrief
Meten, weten, verbeteren
Regelgeving en privacy
E-mailsoftware in vele soorten