AP deelt eerste AVG-boete uit

Het HagaZiekenhuis in Den Haag heeft de eerste AVG-boete, € 460.000, opgelegd gekregen van de Autoriteit Persoonsgegevens. Na melding van het ziekenhuis heeft de autoriteit een onderzoek ingesteld rond onnodige inzage van 85 medewerkers van het ziekenhuis in het medische dossier van Samantha de Jong, beter bekend als realityster Barbie.

Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP, licht toe dat de AP het een kwalijke zaak vindt een ziekenhuis de interne beveiliging van patiëntendossiers niet op orde heeft. Daar past een flinke boete bij. De relatie tussen een zorgverlener en patiënt dient vertrouwelijk te zijn, ook binnen de muren van het ziekenhuis.

Het ziekenhuis heeft tot 2 oktober om de zaken op orde te krijgen, anders loopt het risico op nieuwe boetes van € 100.000 voor elke twee weken dat het de zaken niet op orde heeft, tot een maximum van € 300.000. Meer informatie in dit nieuwsbericht en het onderzoek van de AP.

Dat de boetes ook hoger kunnen uitvallen bewees de Britse toezichthouder ICO, zij heeft recent een recordboete opgelegd van € 205 miljoen aan luchtvaartmaatschappij British Airways. Na een hack werden in 2018 persoonsgegevens van 500.000 klanten buitgemaakt, ICO oordeelt dat de beveiligingsmaatregelen van British Airways onvoldoende waren. Meer informatie in dit nieuwsbericht.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit artikel of overige vragen, mail naar privacy@probiblio.nl.

Dit artikel is bedoeld voor Privacy Coördinatoren van openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland.

De informatie verstrekt door de Privacy Servicedesk is informatief bedoeld. Hoewel ze met zorg is samengesteld, kunnen fouten niet geheel worden uitgesloten. De informatie bevat geen juridisch advies. Probiblio aanvaardt derhalve geen enkele aansprakelijkheid voor handelen door uzelf of door derden op basis van de informatie in dit bericht. Voorts zijn de Algemene Leveringsvoorwaarden van Probiblio van toepassing op de Privacy Servicedesk.