Communicatietoolkits Minecraftworkshops

Hoe krijg je kinderen aan het denken over erfgoed en historie? Door het ze te laten beleven in een omgeving die ze fascineert. Minecraft is een razendpopulair spel, waarmee de deelnemers eindeloos kunnen bouwen en samenwerken. Spannend, leerzaam en succes gegarandeerd!

Een Minecraftworkshop is gericht op kinderen van 9 tot 14 jaar met Minecraftervaring. De trainer biedt de historische context en neemt tablets en laptops mee. Bij voorkeur werken we samen in duo’s en bouwen de deelnemers in één wereld. Na afloop demonstreren ze hun bouwwerk aan elkaar en hun ouders. De bibliotheek zorgt voor een ruimte, een scherm en versnaperingen.

De workshops kunnen extra interessant gemaakt worden door een bezoek te brengen aan een erfgoedlocatie. Dit kan vooraf met een lokale gids, waarbij kinderen letten op de bouwwijze en het gebruik van het object. Vervolgens bouwen ze het object in de bibliotheek (of klas) na. Of het bezoek kan in de periode na de workshop, door de deelnemers een voucher mee te geven van een erfgoedobject in de buurt.

Er is keuze uit de onderstaande workshops/onderwerpen. Aangepaste onderwerpen zijn in overleg ook mogelijk. Voorwaarde is dat er een link is met een (Zuid-Hollands) historisch onderwerp en het realiseerbaar is qua ontwikkeltijd, techniek en kosten.

Aanpassingen 2020 i.v.m. coronamaatregelen

Door een aantal relatief eenvoudige aanpassingen kunnen we de Minecraftworkshops in 2020 wel blijven aanbieden. In deze informatiesheet schetsen we de aanpassingen die wij, maar ook de bibliotheek zal moeten doorvoeren. Lukt het niet om deze aanpassingen in jullie bibliotheek te garanderen? Dan kunnen we de Minecraftworkshop helaas niet laten doorgaan.

Online alternatief voor alle bibliotheken: BiebBouwers

Wel kunnen alle bibliotheken gebruik maken van ons online alternatief: de 'BiebBouwers'! Dat zijn kant-en-klare Minecraftopdrachten die de bibliotheek direct aan kinderen thuis kan aanbieden. 

Vragen? 

Neem contact op met Edo Postma.

Keuze uit 7 fysieke Minecraftworkshops

1. Bouw een bunker (Atlantikwall)

 

2. Bouw een middeleeuws kasteel (Landgoederenzone)

 

3. Bouw een Romeins fort (Limes)

 

4. Bouw een fort uit de Oude Hollandse Waterlinie

 

5. Bouw de bibliotheek van de toekomst

 

6. Bouw een molen

 

7. Bouw een haven

 

Vragen? 

Neem contact op met Edo Postma.