De WAAS op je mobiel

Gemiddeld 20 tot 25 procent van alle bezoekers van bibliotheekwebsites bekijkt deze via een smartphone. Nog eens zo’n 10 tot 20 procent bekijkt de website via tablet. Belangrijk dus dat je site goed op deze apparaten werkt! WAAS websites passen zich aan naar het formaat van het gebruikte apparaat, maar wordt de informatie ook optimaal getoond?

Het 3-koloms template van Waas wordt in een vaste volgorde weergegeven op je smartphone, maar je kunt als webredacteur wel degelijk bijdragen aan een fijnere gebruikerservaring.

Plaatsing artikelen op website

Denk bij het plaatsen van artikels op je website eens na over hoe en waar deze worden weergegeven op een smartphone.

Op een smartphone worden het hoofdmenu en de tabbed banner als eerste getoond, gevolgd door de linker kolom, de midden kolom en eindigend met de rechter kolom. Als veel bezochte content, zoals bijvoorbeeld openingstijden, rechts op de pagina wordt geplaatst, zal deze informatie dus ergens onderaan bungelen bij weergave op je smartphone. Niet altijd de gewenste plek. Denk dus bij het plaatsen van artikels op je website ook na over hoe en waar deze wordt weergegeven op een smartphone.

Keuzes voor weergave op mobiel

De Waas heeft voor bijna alle componenten een instelling voor mobiele weergave, maak hier gebruik van!

Een keuze die niet veel gebruikt wordt maar voor smartphonegebruikers de beste ervaring geeft, is de componenten ingeklapt te tonen. Dit heeft als voordeel:

  • Veel minder scrollen
  • Je hebt meteen een overzicht van de onderdelen die de website bevat
  • Je kunt een keuze maken en direct door naar het onderdeel waar je belangstelling naar uitgaat
  • Kortom: dit verbetert de gebruikerservaring van je mobiele website.

Meer tips Waas websites

Wil je meer tips voor je Waas website, neem dan contact op met Gré van Brakel, e-mail gvbrakel@probiblio.nl of tel. 023 55 46 252.

 

Bekijk ook

Zoekmachinemarketing in een notendop
Google Grants voor non-profitorganisaties
Wat kan ik uit Google Analytics halen?
Gebruikersonderzoek bibliotheekwebsites