Een sterk beeld voor mijn nieuwsbrief
Een e-mailnieuwsbrief is een sterk communicatiemiddel. Het is hierbij de kunst om je abonnees te blijven boeien met de informatie die jij hen wilt geven. Daarvoor heb je meer nodig dan alleen woorden. Juist! Beelden, oftewel visualisatie. Het juiste gebruik van afbeeldingen is een uitdaging. Daarom helpen we je op weg met voorbeelden en ‘Linda’s checklist’.
In één seconde
Een header is het visuele blok boven aan je nieuwsbrief. Het is een essentieel onderdeel om je huisstijl (de visuele identiteit van de Bibliotheek) te uiten. Je abonnees moeten in één seconde kunnen zien met wie ze te maken hebben. Samen met de footer (dit is het onderste gedeelte van de nieuwsbrief waarin bijvoorbeeld het adres, webpagina of andere navigatie staat) vormt dit een geheel; ook wel de 'look & feel'genoemd.
Hou het simpel
Het is dus belangrijk om je logo en eventuele andere huisstijlelementen in de header te plaatsen. Er zijn echter geen regels voor het ontwerp van een header, maar: hou het simpel. Eyetracking- en heatmap-onderzoeken tonen aan dat ontvangers van e-mailnieuwsbrieven niet lezen, maar “scannen”. Dat wil zeggen dat alleen de eerste twee zinnen van een artikel worden gelezen. Een abonnee oordeelt binnen 30 seconden over je nieuwsbrief. Hoe simpeler de header, hoe duidelijker.
Enkele voorbeelden binnen de branche
Idea RegioCultuurCentrum kiest voor kleuren, vrolijkheid, lentegevoel. Eventueel nog een idee is om de vijf plectra te voorzien van steekwoorden over de inhoud.
De Bibliotheek Lek & IJssel kiest ervoor om haar eigen logo ondergeschikt te maken aan het logo van “2016 Jaar van het Boek”. Het thema neemt de nieuwsbrief over, dat is dus ook een optie.
De Bibliotheek Katwijk kiest voor zakelijk. Logo aan de linkerkant. De abonnee kan zich meteen op de inhoud storten. Maar je ziet nu een lege ruimte rechts. Dat is tóch een gemiste kans.
De Bibliotheek IJmond Noord gebruikt hier een perfecte header zonder thema. Een goede neutrale en positieve foto (met op de achtergrond de Bibliotheek). Logo rechts duidelijk in beeld (niet te groot en niet te klein). Het lijkt overbodig om het woord 'nieuwsbrief' in je nieuwsbrief te plaatsen, maar dat terzijde.
Vertel een verhaal
Voor bibliotheken is het onlogisch om geen gebruik van boekcovers te maken. Je kunt de cover in je e-mailnieuwsbrief plaatsen en klaar. Maar je kunt het ook mooier presenteren zoals in onderstaande afbeeldingen:
Links zijn de boekcovers tegen elkaar aan geplaatst en hebben ze een dropshadow waardoor het lijkt of ze loskomen van de achtergrond. Het middelste boek krijgt de meeste aandacht vanwege de grootte en het kleurgebruik van het boek.
Bij de rechter vier boeken zijn de boekcovers op zogeheten mockups (blanco boeken) geplaatst, zodat de abonnee direct kan zien dat het om fysieke boeken gaat.
Tip: zorg dat de boekcovers gelinkt staan in de database van de Bibliotheek zodat mensen deze direct kunnen reserveren of er meer informatie over kunnen lezen.
Als uw Bibliotheek gebruikmaakt van de bibliotheeksoftware van Probiblio, kun je ook het artikeltype Boekcovers inzetten, die de boekentips op de volgende wijze weergeeft:
Maak het persoonlijk en authentiek!
Je kunt foto’s bij beeldbanken kopen, maar wat je ook koopt, dit zijn geen beelden van jouw Bibliotheek. Overweeg eens om voor jouw Bibliotheek een fotograaf in te huren, zodat je een eigen beeldbank kunt opbouwen. En maak zélf een foto van de boekentafel in de Bibliotheek en plaats deze bij een artikel over het thema van de maand. Maak zélf de foto van de cursus die wordt gegeven, en bouw je eigen beeldbank op die je kunt (her)gebruiken. Dat maakt je nieuwsbrief én de Bibliotheek een stuk echter.
Linda’s checklist:
- Plaats je logo in de header conform de huisstijl.
- Laat de header en alle plaatjes altijd linken naar de website of artikel op de website. Zo genereer je traffic!
- Maak de header en de plaatjes niet te groot en te zwaar, want abonnees moeten dan meer scrollen. Bovendien blijft je nieuwsbrief eerder hangen in de spamfilters van abonnees. Met name bij zakelijk e-mailadressen staan de spamfilters strak afgesteld.
- Houd de breedte van de nieuwsbrief aan voor de header.
- Zorg dat foto’s van goede kwaliteit zijn, anders wordt het beeld korrelig.
- Zorg voor duidelijke, heldere foto’s met (vrolijke) personen erop met een omgeving die bij je organisatie past. Bekende beeldbanken waar je foto’s kunt kopen zijn onder andere Shutterstock.com of istockphoto.com.
Wil je meer weten over de visuele aspecten van je nieuwsbrief?
Neem dan contact op met Kirsten Hazewinkel, khazewinkel@probiblio.nl.
Bekijk ook
9 tips voor een supernieuwsbrief
Een sterk beeld voor mijn nieuwsbrief
Meten, weten, verbeteren
Regelgeving en privacy
E-mailsoftware in vele soorten