Geïnspireerd door Joris' Kerstboom

Het is bijna kerst – een mooi moment om te bekijken hoe de Joris’ Kerstbomen erbij staan! Vanuit verschillende locaties kregen wij enthousiaste verhalen toegestuurd. Vergeet niet om aanstaande zondag te kijken naar de uitzending van Joris Linssen waarin ook verhalen uit de bibliotheek in Gouda te zien zullen zijn! Het wordt uitgezonden om 21:10 op NPO2.

Human Library en Joris’ Kerstboom groot succes in Alkmaar

Tijdens een Human Library gaan bezoekers van de bibliotheek in gesprek met zogenaamde levende boeken. Dit zijn mensen met bijzondere levensverhalen, waarin discriminatie, stigmatisering, stereotypering en buitensluiten een rol speelt of heeft gespeeld. Op 15 december jl. stond Bibliotheek Kennemerwaard, locatie Alkmaar Centrum in het teken van dit intense evenement. 21 levende boeken en 19 vrijwilligers verwelkomden tientallen ‘leners’. Zij konden kiezen uit vele titels zoals Gesluierd, HIV positief, Tienermoeder, Verslaafd, Lesbisch, Paranormaal Begaafd en Depressie. De Alkmaarse wethouder van diversiteit, Paul Verbruggen, opende de middag met een persoonlijk verhaal en ging daarna in gesprek met twee van de levende boeken. Naast de inschrijfbalie van het evenement stond de Joris’ Kerstboom, waar bezoekers en deelnemers van de Human Library al dan niet anoniem een boodschap voor hun geliefden konden achterlaten. Uit de bezoekersenquête blijkt dat de warme, saamhorige sfeer de gasten niet ontgaan is. Zij beoordeelden de middag in de bibliotheek in Alkmaar met een dikke 9!

Suzan Vermeulen
Programmeur Cultuur/Coördinator Europe Direct Info Centre
Bibliotheek Kennemerwaard

Winterlicht Laak Centraal – het hele feest naar binnen verplaatst

Tijdens Winterlicht Laak Centraal hebben bewoners en ondernemers hebben er een bruisend feestje van gemaakt. Op vrijdag 7 december organiseerden zij samen met de bibliotheek een feestelijke middag.

Het werd een hartverwarmende namiddag met het kinderkoor van de naastgelegen basisschool, een seniorenkoor uit de buurt, een kerstmarktje en met Toon Polygoon die op aanstekelijke wijze 78-toeren grammofoonplaten uit de oude doos draaide.  Op het pleintje voor de bibliotheek waren twee zeer grote bomen in mooie kerstlichtjes gehuld. De bibliotheek is die middag ook gestart met de Joris’ Kerstboom-actie.

In verband met het slechte weer werd ter plekke besloten om het hele feest naar binnen te verplaatsen, met als gevolg dat de bibliotheek overspoeld werd met grote pannen erwtensoep tussen de tijdschriften, buurtbewoners met zelfgemaakte kerstknutsels tussen de prentenboeken en Bulgaars volksdansen bij het Historisch Informatiepunt. De kerstman verkleedde zich maar even achter het bureau.

Ondanks de onverwachte wending, was het een enorm succes en de Joris’ Kerstboom hangt vol met kerstwensen.  

Karlijn Ernst 
Bibliothecaris Bibliotheek Laakkwartier 

Ook in Gouda waren de ballen niet aan te slepen

Wat een bijzondere week was het van 7 tot en met 14 december met Joris’ kerstboom in de bibliotheek Gouda. In het begin nog wat aarzelend, maar hoe voller de boom hing (maar liefst 5,10 meter!) met ballen, hoe enthousiaster bezoekers werden. Van ontroerende boodschappen tot grappige verzoeken voor cadeautjes werden in de boom gehangen. Tijdens het knutselen van de kerstballen werden soms complete levensverhalen verteld. En zo zie je maar, in ieder mens schuilt vaak een bijzonder verhaal.

Hoogtepunt was natuurlijk de filmdag met Joris Linssen op 12 december. Ongelofelijk om te zien hoeveel mensen dan uit nieuwsgierigheid een kijkje komen nemen. Dat zorgde voor een druk bezochte Chocoladefabriek.

Terugkijkend was het een project dat zorgde voor zowel saamhorigheid binnen de Chocoladefabriek als met de stad Gouda. De medewerking van de gemeente en de ondernemersvereniging was geweldig. Ook Probiblio was een prettige partner. Voor ons zeker de moeite waard om volgend jaar weer aan mee te doen.

Kim Bos
Bibliotheek Gouda

Dalton Voorburg, de enige schoolmediatheek die meedoet

De mediatheek van SG Dalton Voorburg is de enige schoolmediatheek met een  Joris' Kerstboom.

Dat is natuurlijk niet zo heel vreemd want de actie richt zich, tot nu toe,  met name op de openbare bibliotheken. Toen ik de oproep een paar maanden geleden, voorbij zag komen, heb ik direct een mail gestuurd met de vraag of wij als schoolmediatheek, bij wijze van experiment, ook in aanmerking zouden kunnen komen voor de kerstballen en toebehoren want het leek mij hartstikke leuk om onze leerlingen te laten nadenken over een mooie kerstboodschap en uiteraard om ze te laten knutselen. Tot mijn verrassing ontving ik enthousiaste reacties en we hebben ook wij een mooi pakket ontvangen. 

De actie lijkt een 'gouden greep' te zijn want de kerstboom zorgt voor een fijne sfeer in de mediatheek - leerlingen vinden het gezellig -, zorgt voor mooie gesprekken over voor wie of wat een leerling een kerstbal wil versieren (als een leerling vertelt dat ze een kerstbal gaat maken voor haar doodzieke kleine nichtje bijvoorbeeld, dan komt dat wel even 'binnen').  Ook laten wij leerlingen kerstballen schrijven en versieren voor pakketten die naar de Voedselbank gaan want dat is de schoolbrede kerstactie van onze school dit jaar: pakketten maken voor de Voedselbank. Het is prachtig om te zien hoe leerlingen zich daar voor willen inzetten en dus 'tussen de bedrijven door' (o.a. toetsweek) toch tijd willen vrijmaken om een kerstbal te versieren voor het goede doel. De actie loopt nog tot en met donderdag dus daarna weten we pas hoeveel kerstballen we hebben versierd.

Wilma Boonstra
Mediathecaris
Scholengemeenschap Dalton Voorburg

Meer verhalen lezen? Kijk eens op social media via #joriskerstboom