Hoe zet je Mosaic in om IDO-doelgroepen te bereiken?

De analyses uit Mosaic helpen je om jouw IDO-campagne af te stemmen op de segmenten waar de IDO-dienstverlening zich op richt. Sterker nog, als je een wijkanalyse aanvraagt, kun je zelfs zien hoeveel potentiële IDO-gebruikers in welke wijk wonen. En met de ledenanalyse kun je zien hoeveel potentiële IDO-gebruikers er voorkomen in jouw ledenbestand. Zo kun je je communicatie dus nóg scherper op jouw doelgroepen afstemmen.

Over welke segmenten hebben we het?

Op basis van factoren die een verhoogde kans op lage digitale basisvaardigheden aantonen, hebben we een aantal (sub)segmenten geselecteerd. Je kunt hierbij denken hierbij aan de volgende factoren:

 • Leeftijd (75+)
 • Laag opleidingsniveau
 • Laag inkomen
 • Kans op laaggeletterdheid
 • Geen internetaansluiting of nauwelijks gebruiken maken van het internet
 • Niet in bezit van een computer, smartphone of tablet
 • Maakt geen gebruik internetbankieren

Deze factoren komen (deels) terug bij onderstaande segmenten en zijn dus interessante IDO-doelgroepen:  

 • Dromen en Rondkomen (subsegment A1 t/m 04): Dit segment komt in aanmerking vanwege onder andere het lage inkomen en een hoger risico op laaggeletterdheid. Deze doelgroep is overigens wel online te vinden en beheerst dus een basisniveau digitale vaardigheden.

 • Jong en Hoopvol (subsegment B05): Dit segment is misschien niet het meest voor de hand liggende segment, maar deze relatief jonge (en startende) groep kan behoefte hebben aan hulp bij het invullen van digitale formulieren van de overheid (bijvoorbeeld bij belastingaangifte). Dit vraagt namelijk andere vaardigheden dan omgaan met social media.

 • Volks & Uitgesproken (subsegmenten C9 en C14): Dit segment komt in aanmerking vanwege onder andere het lage inkomen en een hoger risico op laaggeletterdheid. Deze doelgroep is overigens wel online te vinden en beheerst dus een basisniveau digitale vaardigheden.

 • Bescheiden Ouderen (subsegmenten D16 t/m 19): Dit segment komt in aanmerking door onder andere het lage inkomen en een hoger risico op laaggeletterdheid. Deze groep is waarschijnlijk niet alleen laagtaalvaardig, maar beheerst ook weinig digitale vaardigheden en is weinig online te vinden.

 • Gezellige Emptynesters (subsegmenten G33 t/m 35): De leeftijd van dit segment zorgt voor een verhoogd risico op lage digitale vaardigheden. Ze zijn wel al online te vinden.

 • Landelijke Vrijheid (subsegmenten H41 en H42: Onder meer de leeftijd zorgt voor een verhoogd risico op lage digitale vaardigheden.

 • Zorgeloos en Actief (subsegmenten J52 en 53): De leeftijd van dit segment maakt dat er een verhoogd risico is op lage digitale vaardigheden.

Van Mosaic naar IDO

Zijn deze segmenten in jouw werkgebied vertegenwoordigd en in welke wijken komen ze het meeste voor? Wanneer je dit weet, dan kun je je IDO-plannen en communicatie hier verder op specificeren. Zo kun je bedenken in welke wijken het handig is om een IDO te openen en met welke communicatieboodschap en -middelen je jouw doelgroep kunt bereiken.

Op de Mosaic-pagina van de marketing & communicatiegroep van Biebtobieb vind je de Mosaic-gids met onder andere het mediagebruik van de verschillende segmenten. Deze kun je dus goed gebruiken bij het opzetten van jouw IDO-campagne!

Vragen over Mosaic-segmenten en IDO?

Wil je met de Mosaic-segmenten aan de slag voor jouw IDO-campagne, maar weet je niet hoe? Neem dan contact met Jet Govers via jgovers@probilbio.nl of 06 24 526 743.

Meer weten over Digitale Inclusie en IDO?

Probiblio helpt bibliotheken in Zuid- en Noord-Holland de dienstverlening conform de KB-subsidievoorwaarden uiterlijk december 2021 in te bedden in de eigen organisatie. Lees meer over digitale inclusie en IDO of neem bij vragen contact op met Anne-Marie van der Poel, avdpoel@probiblio.nl of bel 06 40 76 96 34.

Lees ook:

Oktober 2020