Handige materialen & het IDO in coronatijd

Er wordt landelijk én lokaal veel ontwikkeld rondom het IDO. Al deze initiatieven kunnen je als bibliotheek helpen om het IDO zo goed mogelijk uit te rollen. We zetten een aantal handige materialen en inspirerende voorbeelden voor je op een rij.

28 mei 2020

Blueprint-pagina voor eigen website

Er is een blueprint-pagina over het Informatiepunt Digitale Overheid die je kunt toevoegen aan de website van jouw bibliotheek website. De pagina geeft informatie over diverse onderwerpen die mensen online kunnen regelen. Daarnaast is er een filmpje te zien dat de doelgroep uitlegt hoe het IDO mensen verder kan helpen. Uiteraard kun je de pagina verder aanvullen met eigen informatie. Zie MetdeKB.nl voor meer informatie.

Animatie sociaal-educatieve kaart

Onderdeel van het programma Digitale Inclusie is de website informatiepunt.nl. Deze site biedt een sociaal-educatieve kaart, zowel in een landelijke als in een lokale variant. Onlangs verscheen een animatie die duidelijk maakt wat de sociaal-educatieve kaart voor de bibliotheek, gemeente en andere lokale partners te bieden heeft. De animatie is gemaakt om zowel intern als extern de meerwaarde van de sociaal educatieve kaart duidelijk te maken.

Lees ook: Bereid je nu alvast voor op het Informatiepunt Digitale Overheid, nieuwsbericht 31 maart 2020

Biebtobieb-groep Digitale Inclusie

Binnen de biebtobieb-groep Digitale Inclusie worden regelmatig materialen (zoals een compact overzicht van alle uitvoeringsorganisaties), ideeën en tips gedeeld. Het is ook dé plek om vragen aan collega’s te stellen.

Het IDO in coronatijd

Ten tijde van corona ontstaan er overal innovatieve initiatieven. Diverse bibliotheken bieden het IDO tijdens deze coronaperiode in een andere vorm aan. Zo heeft Bibliotheek Katwijk een groot aantal telefonische spreekuren ingesteld. Ze schakelen het nummer van de bibliotheek door naar mensen die het spreekuur houden. Ook De Bieb voor de Zaanstreek biedt nu telefonische spreekuren aan, waarbij naast vragen over de digitale overheid ook vragen over het lezen en/of downloaden van e-books binnenkomen.

Vragen?

Klik hier voor meer informatie over Digitale Inclusie. Of neem contact op met marketingadviseur Marjolein Brood via marketingavies@probiblio.nl of met basisvaardigheden-adviseurs via basisvaardigheden@probiblio.nl.

Dit artikel is onderdeel van de IDO themanieuwsbrief van mei 2020. In deze nieuwsbrief kun je lezen in hoeverre marketeers al bezig zijn met het IDO, wat samenwerking tussen marketing en basisvaardigheden op kan leveren en welke tips en tools je kunnen helpen bij de lokale uitrol van het IDO. Deze nieuwsbrief is een gezamenlijk initiatief van Team Marketing en Team Basisvaardigheden van Probiblio.