Internal branding bij Hallmark en Youngh Capital

Al zijn  er flink wat verschillen tussen commerciële organisaties en non-profit, er zijn vaak wel dingen die we kunnen overnemen of leren van elkaar. Zo ook op het gebied van internal branding. Twee topbedrijven wonnen zelfs prijzen met het beste voorbeeld in internal branding: Hallmark (Internal Branding Company of the Year2019) en Young Capital (Internal Branding Company of the Year Award 2020).

Hallmark-walhalla

Hallmark Cards is ’s werelds grootste kaartenfabriek. Ruim 100 jaar lang helpt Hallmark consumenten in 100 landen en in 30 talen om vrienden en familie te laten weten dat we aan ze denken. Het bedrijf is bezig zichzelf opnieuw uit te vinden en daar is de hulp van medewerkers bij nodig. Daarom wordt er al een paar jaar vol ingezet op een stevige positionering met bijbehorende internal branding. Zij kozen als merkwaarden: hartelijk, verrassend en verbindend. Dat zijn de hoekstenen voor bijvoorbeeld de evaluatie van meetings, de werving en beoordeling van medewerkers en de wijze van interne en externe communicatie.

Deze aanpak werpt zijn vruchten af. Medewerkers tonen hoe langer hoe meer initiatief. Zo werd er met kerst een kerstboom vol wensen van collega’s aan elkaar opgetuigd en werd er spontaan door het team ‘order pickers’ het magazijn omgetoverd tot een heus Hallmark-walhalla, inclusief paarse pilaren en de merkwaarden als muurtekst. Hieruit spreekt direct de verbondenheid van de werknemers met Hallmark .

6 internal branding-tips van Hallmark:

  1. Ga het gesprek aan met je medewerkers, een lunchtafel is uitnodigend.
  2. Ontdek waarom mensen doen wat ze doen en geef ze een inspirerende merkbelofte die bij ze past.
  3. Zorg voor een stevige vertrouwensbasis binnen je managementteam; als het moeilijk wordt kun je daarop terugvallen.
  4. Durf kwetsbaar te zijn, dan komt het beste talent naar boven om je aan te vullen waar het nodig is.
  5. Wees royaal met complimenten aan collega’s. Het is een lange weg voordat alles 100 procent klopt, daarom mag je elkaar op tussenstations best een high five geven.
  6. Houd vol. Gedrag verandert niet van de een op andere dag.

YoungCapital: Proud to be YC-gevoel

YoungCapital is een zeer snel groeiend bedrijf, zij groeide in 3 jaar van 300 naar 1400 medewerkers. Zo’n groei is leuk, maar natuurlijk ook een enorme uitdaging om iedereen even betrokken te houden en de identiteit van het merk te borgen.

Bij het aannemen van nieuwe mensen zorgt YoungCapital dat de persoonlijkheid van nieuwe werknemers goed aansluit op het DNA van de organisatie. Zij volgen ook allemaal een onboardingprogramma, waarin ze onder meer kennismaken met collega’s die dezelfde maand starten, één van de oprichters leren kennen (de belichaming van het DNA) en de gedragswaarden van de organisatie leren kennen.

Voor de totale organisatie organiseren ze diverse evenementen die bijdragen aan het zogenaamde “Proud to be YC-gevoel”.

Meer tips en inspiratie

Wil je ook aan de slag met je internal branding? Meen contact op met Monique van der Loo, marketingadviseur, e-mail mvdloo@probiblio.nl of tel. 06-1456 5541.

Lees ook:

Juni 2020