Luisteren Facebook en Google altijd mee?

Het is een van de meest gestelde vragen over privacy: ‘Luisteren Google en Facebook ons af?’ Gisteren sprak je over de aanschaf van een nieuwe bank, en nu krijg je er advertenties over. Het is een hardnekkig gerucht waar geen bewijs voor is.

Veel smart devices gebruiken, als je dat inschakelt, de microfoon om mee te luisteren naar specifieke spraakcommando’s zoals ‘Hey Siri’, of ‘OK Google’. De vervolgvraag aan het apparaat ‘Hey Siri, speel een liedje van UB40’ wordt herkend om het commando uit te kunnen voeren, en voor analyse door werknemers van de techbedrijven.

Hoe komt het dan dat je met je partner spreekt over een nieuwe bank, en je er reclames over krijgt? Je zocht er niets over op. Het is lastig per situatie uit te leggen, maar de reclame-algoritmen zijn heel slim en kunnen uit veel datapunten bestaan. Misschien heeft je partner er wel op gezocht, en wordt de advertentie getoond omdat het techbedrijf weet dat diegene je partner is. Of heb je er contact met een vriend over gehad via WhatsApp. Het kan ook gewoon toeval zijn, hoeveel advertenties zijn immers ook aan je getoond waar je achteloos voorbij scrolde omdat ze niet relevant zijn?

Er is wel iets dat je kunt doen om het gevoel van afgeluisterd te worden te verkleinen. Kijk eens op je telefoon welke apps toegang hebben tot je microfoon, camera, en locatie. Als je hier aangeeft dat bijvoorbeeld Facebook geen gebruik mag maken van je locatie, dan geeft je apparaat die informatie niet vrij aan Facebook.

  • iOS: Instellingen > Privacy
  • Android: Instellingen > Privacy > Rechtenbeheer

Bron van dit artikel is deze Twitter thread van Daniël Verlaan, techjournalist bij RTL Nieuws. Hij sluit af met: ‘Als je er daadwerkelijk hard bewijs voor hebt [dat techgiganten je afluisteren via je telefoon]: DM me, dan hebben we samen de tech-scoop van de eeuw!’

Wil je de meeste social media apps eens nalopen? Dan kun je de Data Detox van Fers volgen via www.data-detox.nl. Ook interessant voor eindgebruikers van de bibliotheek!

Meer informatie

Voor meer informatie over dit artikel of overige vragen, mail naar privacy@probiblio.nl.

Dit artikel is bedoeld voor Privacy Coördinatoren van openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland.

De informatie verstrekt door de Privacy Servicedesk is informatief bedoeld. Hoewel ze met zorg is samengesteld, kunnen fouten niet geheel worden uitgesloten. De informatie bevat geen juridisch advies. Probiblio aanvaardt derhalve geen enkele aansprakelijkheid voor handelen door uzelf of door derden op basis van de informatie in dit bericht. Voorts zijn de Algemene Leveringsvoorwaarden van Probiblio van toepassing op de Privacy Servicedesk.

april 2020