Maandabonnementen, de voor- en nadelen

Betalen voor je abonnement per maand. Sinds 2016 is het mogelijk in Wise. Dit abonnement sluit aan op de wens niet meer ‘vast te zitten’ aan een jaarabonnement. Daarmee werkt het drempelverlagend en biedt het ook mogelijkheden om marketingacties in te zetten op tijdelijke abonnementen.

Meer gemak

Eén van de bibliotheken die sinds 2016 met een maandabonnement werkt is Bibliotheek Kennemerwaard. Zij hebben hierbij ingezet op het gemak dat een maandabonnement biedt en dit verder opgewaardeerd met extra mogelijkheden zoals onbeperkt lenen. Een lid betaalt per maand naar rato iets meer en is op jaarbasis dus iets duurder uit dan met een regulier jaarabonnement. Daar staat tegenover dat hij optimaal gebruik kan maken van wat de Bibliotheek te bieden heeft en niet vastzit aan een jaarabonnement. Ook al kun je een jaarabonnement tussentijds opzeggen, de beleving is bij velen nog steeds dat je vastzit voor een jaar.

Bibliotheek Kennemerwaard mikt met deze gemakspas op mensen met een wat hoger inkomen die bereid zijn wat extra uit te geven in ruil voor extra flexibiliteit. Bij grote campagnes of openingen werd een eerste maand van dit abonnement gratis weggegeven. Inmiddels zijn er 122 gemakspassen in gebruik. Danielle Plantenga, marketeer bij Bibliotheek Kennemerwaard, geeft aan dat ze positief zijn over deze pas, al hopen ze wel dat het aantal afnemers nog verder gaat stijgen dit jaar.

Geen maandabonnement, maar wel maandelijks betalen

Een variant hierop is dat de klant wel een jaarabonnement afneemt, maar per maand betaalt. Door het maandelijkse, lagere bedrag kan mogelijk een doelgroep worden getrokken die afschrikt van het eenmalige jaarlijkse bedrag. Deze variant ligt dichter bij de reguliere abonnementsvormen.

Meer over maandabonnementen

Wil je het maandabonnement activeren voor jouw Bibliotheek? Neem dan contact op met je Wise-beheerder. Wil je eens sparren met een marketeer van Probiblio over het al dan niet toepassen van maandabonnementen in jouw bibliotheek, en voor wie dat interessant kan zijn? Dan kun je contact opnemen via marketingadvies@probiblio.nl.

Bekijk ook

349 verschillende abonnementssoorten in Noord- en Zuid-Holland
Boetevrij lenen
Een kijkje buiten de branche

Maart 2017