Meten, weten, verbeteren

Wie zijn je nieuwsbrieflezers? Hoe bereik je hen het beste? Welke content scoort goed en hoe kun je deze nog beter maken en goed laten aansluiten op je doelgroep? Door te meten kom je een stuk meer te weten en kun je vervolgens een hoop verbeteren!

Wie lezen je nieuwsbrief en wat willen ze lezen?

Om beter inzichtelijk te krijgen hoeveel nieuwsbrieflezers je hebt, in welke content zij geïnteresseerd zijn en hoe vaak zij naar de website gaan en daar traffic generen, kun je gebruikmaken van verschillende statistieken. De meeste e-mailsoftware laat het aantal opens en clicks zien. Hiermee wordt snel duidelijk hoeveel procent van de ontvangers de nieuwsbrief heeft geopend en welke artikelen het beste bekeken zijn. Dit is gebaseerd op het aantal clicks naar de website waar een artikel op de landingspagina verder te lezen is.

Met Google Analytics kun je zien hoeveel bezoekers via de nieuwsbrief op de website zijn binnengekomen. En of zij naast deze landingspagina’s andere pagina’s hebben bezocht. Ga hiervoor binnen Google Analytics naar ‘Bron’ en selecteer ‘Nieuwsbrief’. Hiermee kun je onder andere meten hoe lang een nieuwsbrieflezer gemiddeld op je website blijft.

Door je lezers op deze manier te volgen, krijg je meer inzicht in hun interesses en klikgedrag. Volg bijvoorbeeld eens voor een jaar een geselecteerde groep actieve nieuwsbrieflezers door hiervoor een aparte mailinglijst aan te maken. Kijk of je overeenkomsten in interesses, maar ook verandering in gedrag kunt ontdekken: afhaak-, actief of niet-actief gedrag. Op deze manier kun je beter sturen en waardevollere content leveren.

Een nieuwsbrief met inhoud

Als je nieuwsbrief een aantal keer is verzonden, wordt het aantal opens en clicks op bepaalde artikelen en onderwerpen beter zichtbaar. Maak hiermee een overzicht van de tien best scorende en tien minst scorende artikelen over een bepaalde periode, bijvoorbeeld een half jaar. Zijn er opvallende overeenkomsten binnen beide categorieën, dan kun je hierop anticiperen.

A/B-testen

A/B-testen is het kiezen van de beste variant uit twee of meer ontwerpen. Het is een goede methode om te kijken welke pagina, welk beeld, welke titels en landingspagina’s nu beter aanslaan bij je doelgroep. De methode heeft als voordeel dat de gebruiker niet doorheeft dat hij in een test zit en dus zijn gedrag hierop niet aanpast. Indien je mailprogramma A/B-testen niet ondersteunt kan je het ook zelf testen door twee versies van je nieuwsbrief te maken. Stuur de ene versie naar 10% van je bestand en de tweede naar een andere 10%. Check vervolgens welke versie het meest gelezen is, voeg eventueel samen en verstuur de beste versie naar de overige 80% van je bestand.

Wil je meer weten over het meten van de nieuwsbriefresultaten?

Neem dan contact op met Kirsten Hazewinkel, khazewinkel@probiblio.nl.

Bekijk ook

9 tips voor een supernieuwsbrief
Een sterk beeld voor mijn nieuwsbrief
Meten, weten, verbeteren
Regelgeving en privacy
E-mailsoftware in vele soorten