Mosaic segmentatietool: alles over de doelgroepen van jouw bibliotheek

Bibliotheken werken steeds vaker doelgroepgericht. Gelukkig maar, want dat betekent dat de belangrijkste doelgroep(en) van de bibliotheek steeds beter worden bediend! Maar de doelgroepen verschillen natuurlijk per bibliotheek. Hoe bepaal je voor jouw bibliotheek de focusdoelgroep(en)? En hoe weet je wie je al bereikt, en wie juist niet? Dit soort vragen beantwoord je met behulp van de vernieuwde Mosaic segmentatietool.

Eind 2018 heeft de Koninklijke Bibliotheek in samenspraak met de marketing commissie (VOB) voor een periode van 2 jaar een Mosaic licentie afgekocht voor de gehele bibliotheekbranche. Op drie plekken in het land (3 POI’s, waaronder Probiblio) kunnen we met deze licentie hele bruikbare analyses maken voor de bibliotheken.

Inwonersanalyse

In 2019 konden bibliotheken analyses laten maken van hun werkgebied. Vervolgens kunnen we in 2020 analyses draaien van het ledenbestand. In deze inwoneranalyses laten we zien hoe de diverse Mosaic segmenten (A tot en met K) zijn verdeeld binnen het werkgebied van de bibliotheek. Daarbij vergelijken we het werkgebied met de provincie. Wanneer een bibliotheek meerdere gemeenten bedient, laten we de analyse zien per gemeente, met een vergelijking met het totale werkgebied.

De reacties waren positief: bijna alle bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland hebben een inwonersanalyse opgevraagd en ontvangen. Heb jij nog geen ledenanalyse laten maken van jouw werkgebied? Dat kan alleen nog dit jaar en is geheel kosteloos. Neem hiervoor contact op met adviseur Marktkennis Ingrid Balijon, via ibalijon@probiblio.nl.

Ledenanalyse

We gebruiken het jaar 2020 om analyses te maken van de ledenbestanden van bibliotheken. Dan wordt het pas écht interessant: door de verdeling van de Mosaic segmenten binnen het ledenbestand te vergelijken met de verdeling binnen het werkgebied, kan de bibliotheek precies zien welke segmenten ze al goed bedient en welke segmenten wel potentie hebben (in het werkgebied aanwezig zijn), maar nog onvoldoende bediend worden.

Veel bibliotheken kiezen ervoor om naast een analyse van hun totale ledenbestand, ook een analyse te laten maken van enkel de volwassen leden. Je ziet dan toch een ander plaatje naar voren komen: als binnen een huishouden alleen kinderen lid zijn van de bibliotheek (iets wat vaak voorkomt), telt het huishouden in deze analyse namelijk niet mee.

Na de levering van de ledenanalyse, bellen onze marketeers altijd even om de analyses door te nemen en de mogelijke vervolgstappen voor de bibliotheek te bekijken. Zo blijft de analyse niet op de plank liggen. We blijven natuurlijk ook altijd beschikbaar voor vragen over de interpretatie of mogelijke vervolgstappen. Mocht je nog geen ledenanalyse hebben aangevraagd, dan kan dat alsnog via mosaic@stichtingspn.nl.

Overige analyses

Je kunt Mosaic ook gebruiken om andere analyses uit te laten voeren, als je beschikt over postcodes (en eventueel huisnummers) van jouw leden. Bijvoorbeeld als je wil weten welke klantsegmenten een activiteit hebben bezocht, welke segmenten deel hebben genomen aan een marketingactie of welke segmenten e-books lenen. Ook kun je op wijkniveau bekijken welke segmenten voorkomen, een goede manier om de vestigingen nog beter aan te laten sluiten op de doelgroep.

Iguide

Naast de analyses hebben we ook de beschikking over een inlog voor de Iguide. Hierin staat nog meer informatie over de verschillende Mosaic segmenten. We hebben een samenvatting gemaakt van informatie uit de Iguide die voor bibliotheken relevant is. Op verzoek kunnen we natuurlijk altijd extra informatie opzoeken.

Meer inzicht bij verschillende onderwerpen

Bij Probiblio zetten we de gegevens uit het vernieuwde Mosaic ook zoveel mogelijk in bij projecten. Zo gaat er dit jaar een pilot lopen waarbij we Mosaic inzetten om collectiebeleid te optimaliseren. Ook is Mosaic gepresenteerd aan enkele programmeurs bij bibliotheken om hen te helpen meer vraaggericht te programmeren. De koppeling met de laaggeletterdheidscan geeft een bibliotheek nóg rijkere informatie over de wijken met risico op laaggeletterdheid.

Mosaic is een goede tool die we kunnen inzetten op vele gebieden. Maak vooral gebruik van de mogelijkheden die Mosaic biedt, we hebben de beschikking over de tool tot en met Q1 van 2021, dus laten we er tot die tijd zoveel mogelijk dankbaar gebruik van maken!

Meer weten?

Wil je meer weten over de toepassingen die in dit artikel belicht zijn? Of wil je zelf aan de slag met de toepassing van Mosaic en kun je daarbij wel wat hulp gebruiken? Neem contact op met adviseur Marktkennis Ingrid Balijon, via ibalijon@probiblio.nl / 06 41078718.

Lees ook:

Mei 2020