Nintendo Switch & Nintendo Labo

Ik krijg best vaak vragen over de Nintendo Labo en of hij gebruikt kan worden binnen de Bibliotheek. Laat het nou zo zijn dat ik een Nintendo Switch thuis heb staan, uiteraard ook met Nintendo Labo die ik met mijn 5 jarige dochter in elkaar kan knutselen.
Door Erik Reuvers

Nintendo is natuurlijk een van de grootste game makers ter wereld, met Pokémon, Zelda, Mario en Donkey Kong in het arsenaal. Ook maakt Nintendo al heel lang hardware: de Game Boy, super Nintendo, Nintendo64, de Wii (ik sla een paar generaties over) en nu dus de Switch! De Switch is een handheld console die je makkelijk meeneemt in de trein of auto, en die daarnaast ook op een televisie aangesloten kan worden.

Het principe van de Nintendo Labo is makkelijk: je start met een bouwpakket van karton en een zakje met elastiekjes en reflecterende stickers. Je bouwt daarvan een piano, hengel, motor en huis. Als bonus kun je de Nintendo Switch controllers ombouwen tot racers. Deze gebouwde kartonnen dingen kun je vervolgens gebruiken om speciale spellen op je Switch te spelen!

De kit zelf kost rond de 70 euro en Nintendo komt af en toe met nieuwe toepassingen die je er bij kunt kopen. Dit maakt de drempel best hoog, zeker omdat je natuurlijk ook de Switch zelf nodig hebt om er mee aan de slag te kunnen.

Het bouwproces

Het bouwen van de verschillende kartonnen devices is erg leuk in elkaar gezet met de bouwinstructie op de Switch. Daarmee wordt stap voor stap uitgelegd wat je moet vouwen, uitscheuren of plakken. Ook het hele bouwproces is in 6 delen geknipt zodat je altijd op een ander moment verder kunt gaan. Gemiddeld was ik met mijn dochter ongeveer 4 uur kwijt met het bouwen van de piano (maar dat is wel de moeilijkste van de set).

Zelf vond ik het bouwproces geweldig, omdat er nagedacht moet worden over waarom we nu dit stuk gaan maken, en hoe dat bij de rest past. Daar volgt een bepaald inzicht op, dat zich vervolgens ook uit in grote trots bij de kleine bouwer.

Het spelen van het spel

Als je de kartonnen devices in elkaar gezet hebt kun je er natuurlijk ook echt een spel op de Switch mee spelen. De spellen zien er leuk uit en hebben zeker een meerwaarde voor degene die het in elkaar gezet heeft – maar voor mensen die dat proces niet mee hebben gekregen is het een leukigheidje waar je 5 minuten mee bezig bent.

Voor Bibliotheken

De Nintendo Labo is heel erg leuk om samen in elkaar te zetten, maar leent zich eigenlijk alleen voor een 1 op 1 proces, en is daarmee minder geschikt voor Bibliotheken als workshop-middel. Als er al een Switch in de Bibliotheek staat is het leuk om te laten zien aan wat voor projecten gewerkt wordt – vooral omdat het veel met techniek en maken van doen heeft.