Omstreden wet over digitaal auteursrecht aangenomen

Internetplatforms zoals Youtube en Facebook worden aansprakelijk voor het publiceren van auteursrechtelijk beschermd materiaal zoals filmpjes en muziek die gebruikers online plaatsen. Het Europees parlement heeft dat eind maart besloten. De regelgeving is vooral gericht op commerciële platforms. Wat precies de gevolgen zijn voor de open platforms van bibliotheken zoals Biebtobieb, Kenniscloud en MetdeKB moet nog duidelijk worden.

De wetswijziging moet internetdiensten ertoe aanzetten de makers van creatief werk te belonen. Tegenstanders vrezen dat de platforms hiervoor geautomatiseerde 'uploadfilters' gaan optuigen die ook onbeschermd materiaal tegenhouden. Het internet zou hierdoor onvrijer worden. Bijvoorbeeld het uploaden van vakantiefoto’s waar muziek onder is gezet zou zomaar kunnen worden geblokkeerd, denken tegenstanders waaronder consumentenorganisaties.

Bron: AD: Brussel stemt in met omstreden wet digitaal auteursrecht

Meer informatie

Voor meer informatie over dit artikel of overige vragen, mail naar privacy@probiblio.nl.

Dit artikel is bedoeld voor Privacy Coördinatoren van openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland.

De informatie verstrekt door de Privacy Servicedesk is informatief bedoeld. Hoewel ze met zorg is samengesteld, kunnen fouten niet geheel worden uitgesloten. De informatie bevat geen juridisch advies. Probiblio aanvaardt derhalve geen enkele aansprakelijkheid voor handelen door jouzelf of door derden op basis van de informatie in dit bericht. Voorts zijn de Algemene Leveringsvoorwaarden van Probiblio van toepassing op de Privacy Servicedesk.