Terugblik kenniscirkel Digi-Vi-Taal: digitale basisvaardigheden en meditatie

Donderdag 5 september was een dag vol primeurs bij Probiblio. Voor het eerst organiseerden we een kenniscirkel vanaf het einde van de middag tot het begin van de avond én nog niet eerder hebben we zo veel bibliotheekcollega’s tegelijkertijd zien ontspannen tijdens stoelmassages en een meditatiesessie. Alle deelnemers aan Digi-Vi-Taal reageerden zeer positief, ook over de inhoud!

Digi-Vi-Taal bracht deze primeurs bij elkaar. Onze kenniscirkel ging op 5 september over digitale basisvaardigheden. Het was de laatste donderdag voor de Week van de Alfabetisering en daarom was het programma ingestoken op opladen, geïnspireerd raken, relaxen en vol nieuwe energie weer naar buiten stappen. Verschillende bliksempresentaties namen de dertig deelnemers mee in nieuwe informatie, ontwikkelingen en invalshoeken met betrekking tot laag digitaalvaardigen. Samen bespraken we de rol die de bibliotheek voor deze doelgroep heeft en hoe die is uit te breiden. 

  • Anne-Lies Schrijvers vertelde ons over de Kennisbank op de website van Oefenen.nl, een digitale informatiebank voor iedereen die werkzaam is in het domein basisvaardigheden. Op deze site vind je vakinhoudelijke informatie over effectmeting rondom het oefenmateriaal; een'quickscan' van sociaal kwetsbare doelgroepen en artikelen over 'Leren in de educatie'. Dat is een reeks van artikelen voor iedereen die volwassenen begeleidt bij het uitbreiden of bijspijkeren van hun basisvaardigheden.
  • Nicole Goedhart bracht ons op de hoogte van onderzoeken van de Vrije Universiteit over digitale inclusie, digitale ongelijkheid en de relatie met minima huishoudens als doelgroep binnen dit thema. Het onderzoeksrapport is hier te lezen.
  • Kees Hoogland nam ons mee in de wereld van laaggecijferdheid en de situatie in Nederland. In ons interview met hem ontdek je van welke term je beter kunt spreken: rekenen of gecijferdheid. En waar mogelijk een rol ligt voor bibliotheken in dit domein.
  • Monique van Bibliotheek Katwijk en Marian van Bibliotheek Kennemerwaard stonden tot onze beschikking als team van ervaren experts met betrekking tot het programma Digitale Inclusie. Als kopgroep-bibliotheken deelden ze alle ins & outs over de subsidieaanvraag, Informatiepunt Digitale Inclusie en wat voor keuzes je als bibliotheken kunt maken. Hartstikke handig, zo vlak voor de subsidieronde van de KB!

Na een dosis gezonde drankjes en hapjes sloten we de avond af. Ná de files en op tijd om alle inspiratiegedachten mee te nemen in de Week van de Alfabetisering!