Terugblik op de Lab out of the Box-trainingsdag van 19 december 2019
Langzaamaan komen de deelnemers van de trainingsdag Lab out of the Box binnendruppelen in de Chocoladefabriek in Gouda. De lunch staat klaar en op informele wijze wisselen collega’s ervaringen uit. Over de reis naar Gouda (treinen uitgevallen, files door tractoren), maar ook over de verschillende programma’s en leskisten voor kinderen over digitale geletterdheid. En dat komt goed uit, want dat is de reden dat we hier zijn.
We beginnen met een gezamenlijke opening, waarin we vertellen waarom Lab out of the Box is bedacht. Lab out of the Box is ontstaan vanuit de behoefte van bibliotheken om aan basisschoolleerlingen les te geven over digitale vaardigheden. Het is voor de bibliotheken prettig als dit soort onderwijsprogramma’s centraal gecreëerd worden, in samenwerking met de mensen die er in de praktijk mee werken. Daarom maken we de Lab out of the Box-leskisten in nauwe samenwerking met de bibliotheken. Adviseur Britt van Teijlingen vertelt welke kisten er nu zijn en welke er nog komen. De deelnemers komen vervolgens ook met goede ideeën en inzichten waar het team mee aan de slag kan.
Adviseur Britt van Teijlingen heet de deelnemers welkom en introduceert de Lab out of the Box-leskisten van 2020/2021.
Het doel van vandaag is om zelf te gaan ontdekken. En dat is de volgende fase! In drie verschillende sessie lichten we acht verschillende boxen toe en is er vooral de mogelijkheid om deze zelf uit te proberen. De deelnemers hebben van tevoren gekozen aan welke sessies ze willen deelnemen. In de sessies tonen we wat er in de boxen zit en vertellen we wat het doel van de les is. Bij elke les wordt aandacht besteed aan verschillende vaardigheden en competenties zoals deze zijn opgesteld door het SLO, Kennisnet en Mediawijzer.
Deelnemers tijdens een van de workshops over de Lab out of the Box-leskisten
Na een korte introductie gaan de deelnemers van de sessies de verschillende robots, apps en andere zaken uitproberen. Dit is natuurlijk waar de deelnemers voor komen! Hoe werkt een Ozobot? Wat kan een Dash? Kunnen we zelf gemanipuleerde foto’s maken? De deelnemers proigrammeren LEGO-robots en maken platformgames op een tablet. Ze programmeren de Micro:Bit (een mini-computer) en plaatsen zichzelf in een verhaal van een prentenboek met het Green Screen.
De tijd vliegt! Gelukkig komen ook bij de laatste sessie deelnemers fris en enthousiast de ruimte van de workshop binnen. Het is duidelijk dat alle deelnemers ‘hart’ hebben voor het onderwerp en voor de doelgroep. Iedereen gaat tevreden en enthousiast naar huis en we zijjn blij te horen dat de deelnemers uitkijken naar een volgende bijeenkomst!
Meer informatie
Enthousiast geworden en wil je nog een Lab out of the Box-leskist reserveren voor 2020? Dat kan! Er zijn nog een paar plekken en leskisten beschikbaar. Inschrijvingen voor 2021 zijn ook geopend. Kijk hier voor meer informatie.