Tips & tricks voor het maken van video’s

December 2018

Wil je aan de slag met het maken en monteren van video’s, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Er zijn verschillende, eenvoudig werkende apps die je kunnen ondersteunen bij het maken van video’s. Met een handige app, een goed script en de volgende tips kun je meteen aan de slag. 

Videoshop app

Wij gebruiken de Videoshop app. Met deze gebruiksvriendelijke app kun je eenvoudig een professionele en dynamische video maken. In tegenstelling tot live streamen, kun je met een video de content helemaal naar eigen hand zetten. Je hebt niet meer nodig dan een smartphone, microfoon en een selfiestick. De app leent zich prima voor interviews, verslaglegging van activiteiten, achter de schermen video’s, instructie video’s etc. Pas als je tevreden bent, deel je de video op Facebook, Instagram of YouTube. De optie delen op Twitter is in deze app niet opgenomen. 

Wij zijn enthousiast over de app en delen graag onze bevindingen en tips. 

Lees meer over werken met de Videoshop app.

Onze tips 

1.     Maak een script

Een script is een goed hulpmiddel om de opnamen te stroomlijnen. Bepaal van tevoren de doelgroep, via welke kanalen je het gaat verspreiden en stem daar de maximale lengte op af. Leg vervolgens in een script vast wat de boodschap is en hoe je de boodschap wil overbrengen.

Bepaal bij interviews bijvoorbeeld altijd eerst wat je wilt dat iemand zegt en stem daar de vragen op af. 

2.     Voordat je begint met filmen

 • Zorg voor een volle batterij en een schone lens.
 • Zet je smartphone op vliegtuigstand zodat je niet wordt gestoord tijdens het filmen.
 • Zorg dat je het licht (zon, lamp, raam) in je rug hebt.
 • Kader het beeld.
 • Focus de camera minstens 5 seconden op het onderwerp en zet de camera aan. 

3.     Film steady

Bij het vastleggen van een evenement hoeft je echt niet continue rond te lopen. Je loopt dan namelijk een groot risico op onrustig en schokkerig beeld. Een stabiele cameravoering bereik je het best door met beide handen je smartphone vast te houden en je armen enigszins te buigen. Je kunt dit afwisselen met een selfiestick. Blijf op één punt met je armen of verplaats jezelf langzaam met je bovenlichaam. Laat je voeten zoveel mogelijk staan. Als je beweegt, beweeg dan één kant op en loop niet heen en weer. Zet daarna de camera uit en start opnieuw met het volgende richtpunt. 

4.     Film kort

Wil je een compilatie van een activiteit laten zien, maak dan veel korte shots van maximaal 15 seconden. Met korte shots bereik je een meer dynamisch resultaat dan met lange eenzijdige shots. De shots kun je later eventueel weer inkorten, in een geheel eigen volgorde editen en combineren met foto’s. 

5.     Geluid

Audio is de helft van je video. De ingebouwde microfoon van je smartphone is in een rumoerige omgeving niet voldoende toereikend om het omgevingsgeluid te reduceren. Een richtmicrofoon is dan echt een must have. Film je buiten met flinke wind ga dan met je rug in de wind staan. Nog beter, gebruik een bontje ('dode kat') over de microfoon om het windgeruis tegen te gaan. 

Tip: Gebruik een richtmicrofoon die je in je koptelefoon-uitgang van de smartphone plugt. De IK Multimedia iRig Mic bijvoorbeeld, is geschikt voor Iphone en Android. 

6.     Ondertiteling

Meer dan 80% van de video’s op Facebook wordt bekeken zonder audio. Zorg dus dat er ook ondertiteling is bij je video, als er sprake is van bijvoorbeeld een interview of voice-over. De Videoshop app beschikt niet over een optie om ondertiteling toe te passen. Een goed alternatief is toelichtende teksten over je clips te zetten. Er zijn ook apps die automatisch ondertitelen al tijdens de video-opnamen, zoals bijvoorbeeld de gratis app Clips (alleen voor Apple). Dit bespaart je veel tijd! 

Bonustips

 • Zorg ervoor dat je de aandacht van de kijker vanaf seconde één pakt. Dus geen lange intro’s met logo’s en muziekje. Prikkel de nieuwsgierigheid of val meteen met de deur in huis en vertel waar de kijker zich bevindt en wat er gaande is.
 • Mensen die door het beeld lopen is helemaal niet erg, dat maakt het juist ongedwongen.
 • Hou de camera ook eens stil; laat mensen gerust uit beeld lopen
 • Zoom nooit in. Je verliest kwaliteit van beeld. Probeer altijd zelf dichterbij het onderwerp te komen.
 • Zet bij een interview sessie (vraag/antwoord) na elke vraag de camera stil en bij het antwoord weer aan. Je kunt er dan later voor kiezen alleen de antwoorden te gebruiken als quote of beiden.
 • Bedenk vooraf of je de video in landscape of staand wil plaatsen. Voor YouTube of Twitter is landscape handig, Instagram werkt met vierkant beeld en op Facebook is vierkant of staand het beste (wordt groter getoond dan een landscape beeld op Facebook). 

Gewoon beginnen

De belangrijkste tips is misschien wel om gewoon te gaan beginnen. Lekker oeferen, simpel beginnen en kijken hoe je het kunt verbeteren en laten groeien. 

Ben je op zoek naar nog wat meer tips over hoe de Videoshop App werkt? Lees over hoe je je materiaal kunt editen in het artikel ‘Video's editen in de Videoshop app’.

Meer tips en tricks voor het maken van video’s?

Neem contact op met Gré van Brakel, gvbrakel@probiblio.nl of tel. 06 1298 5050 of Kerstin Carbajal Henken, kcarbajal@probiblio.nl of tel 06 1440 0777.

Bekijk ook

Waarom bewegend beeld?
Ter inspiratie
Video en sociale media
video's editen in Videoshop app