Tools voor de promotie van het IDO
Er wordt landelijk én lokaal veel ontwikkeld rondom het IDO. Deze tools en materialen helpen je als bibliotheek om het IDO zo goed mogelijk lokaal uit te rollen en te promoten. We zetten een aantal handige voorbeelden voor je op een rij.
Landelijke IDO-huisstijl
In de Toolkit Informatiepunt Digitale Overheid op www.landelijkehuisstijl.nl kun je promotie- en inrichtingsmateriaal downloaden, zoals posters, flyers en social media banners. Daarnaast vind je er informatie over de landelijke positionering van het IDO, voorbeeldteksten voor bijvoorbeeld een persbericht en filmpjes over de dienstverlening. Gebruikmaken van deze toolkit spaart je tijd uit voor het ontwikkelen van eigen materialen. Het is dus zeker de moeite waard om de website te bekijken! Er is voor iedere bibliotheek een budget van € 750,- beschikbaar om landelijke materialen te bestellen. Wanneer je de IDO-huisstijl gebruikt, zorg er dan voor dat het merk 'de Bibliotheek' herkenbaar is. Plaats waar mogelijk het logo van jouw bibliotheek op de desbetreffende communicatie-uiting.
Blueprint-pagina voor eigen website
De KB heeft blueprint-pagina over het IDO gelanceerd die je kunt toevoegen aan de (Waas)website van jouw bibliotheek. Op deze pagina kan de IDO-doelgroep informatie vinden over diverse onderwerpen die ze online kunnen regelen. Daarnaast is er een filmpje te zien dat uitlegt hoe het IDO hen verder helpt. Natuurlijk kun je de pagina verder aanvullen met eigen informatie. Zie MetdeKB.nl voor meer informatie.
BiebtoBieb-groep Digitale Inclusie
Binnen de biebtobieb-groep Digitale Inclusie delen collega’s van bibliotheken uit het hele land regelmatig handige materialen, tips en ervaringen. Het is ook dé plek om elkaar vragen te stellen. Houd deze pagina dus goed in de gaten!
Het IDO in coronatijd
Ten tijde van corona ontstaan er overal innovatieve initiatieven. Diverse bibliotheken bieden het IDO tijdens deze coronaperiode in een andere vorm aan. Zo heeft Bibliotheek Katwijk een groot aantal telefonische spreekuren ingesteld. Ze schakelen het nummer van de bibliotheek door naar mensen die het spreekuur houden. Ook De Bieb voor de Zaanstreek biedt nu telefonische spreekuren aan, waarbij naast vragen over de digitale overheid ook vragen over het lezen en/of downloaden van e-books binnenkomen. We raden je aan om te onderzoeken of zo’n online variant ook voor jouw bibliotheek interessant kan zijn.
Animatie sociaal-educatieve kaart
De hierboven genoemde materialen zijn gericht op de eindklant, deze tool helpt bij je interne communicatie en je communicatie richting stakeholders. De website informatiepunt.nl is onderdeel van het programma Digitale Inclusie. Deze website biedt een sociaal-educatieve kaart, zowel in een landelijke als in een lokale variant. Onlangs verscheen een animatie die duidelijk maakt wat de sociaal-educatieve kaart voor de bibliotheek, gemeente en andere lokale partners kan betekenen.
Vragen over IDO-materialen?
Heb je vragen over één van bovenstaande tools of materialen? Neem contact op met Marjolein Brood via mbrood@probiblio.nl of via 06 40 64 58 18.
Meer weten over Digitale Inclusie en IDO?
Probiblio helpt bibliotheken in Zuid- en Noord-Holland de dienstverlening conform de KB-subsidievoorwaarden uiterlijk december 2021 in te bedden in de eigen organisatie. Lees meer over digitale inclusie en IDO over digitale inclusie en IDO of neem bij vragen contact op met Anne-Marie van der Poel, avdpoel@probiblio.nl of bel 06 40 76 96 34.
Lees ook:
- Kies het IDO-scenario dat bij jouw bibliotheek past
- Hoe zet je Mosaic in om IDO-doelgroepen te bereiken?
- Zo bereikt bibliotheek Kennemerwaard de IDO-doelgroep
- Verslag bijeenkomst: Zo breng je het IDO lokaal onder de aandacht!
Oktober 2020