Van onze marketeers: De vernieuwde Mosaic; hoe ga jij ermee aan de slag?
Wil jij meer inzicht in jouw werkgebied? Waar houden de inwoners zich mee bezig en wat zijn hun interessegebieden? Het klantsegmentatiemodel Mosaic helpt je hierbij! Met de 11 segmenten en 59 subsegmenten krijg je een helder beeld van de sociale demografie, levensstijl, cultuur en het (koop)gedrag van de inwoners uit jouw werkgebied.
Lees in dit artikel hoe het gebruik van Mosaic jouw bibliotheek verder helpt!
De vernieuwde Mosaic
Als marketeer wil je graag alles over je doelgroep weten. Hoe beter je ze kent, hoe gemakkelijker het is om ze te vinden, boeien, activeren en binden. Je kunt je aanbod dan ook beter aansluiten op de doelgroep. Binnen Nederland zijn er ruim 7,7 miljoen huishoudens. Deze huishoudens zijn in de vernieuwde Mosaic gegroepeerd op basis van gemeenschappelijke kenmerken, voorkeuren en gedrag. Vervolgens zijn ze gesegmenteerd in 59 subsegmenten, die zijn verdeeld over 11 segmenten.
De klant is koningin
Veel bibliotheken hebben eerder kennisgemaakt met Mosaic. Tussen 2008-2011 is een handboek met data van Mosaic ontwikkeld speciaal voor bibliotheken, onder de naam ‘De klant is koningin’. De daaropvolgende jaren 2011-2019 hebben verschillende bibliotheken gebruik gemaakt van deze data. Door onder andere het succes hiervan is besloten om de vernieuwde data van Mosaic, met actuele segmenten, beschikbaar te stellen voor bibliotheken voor twee jaar.
Hoe vraag je deze data aan?
De vernieuwde data van Mosaic is landelijk beschikbaar gesteld door de Koninklijke Bibliotheek (KB) en Samenwerkende POI’s Nederland (SPN). Vanuit hen is een kern- en analyseteam opgestart. Elke bibliotheek kan twee standaardrapporten aanvragen. Een inwonersanalyse van het werkgebied van jouw bibliotheek en een rapport werkgebied van jouw bibliotheek versus het ledenbestand van jouw bibliotheek. Vraag hier de rapporten aan.
Wat kun je met deze data doen? Van gerichte acties tot aanbod aanpassen
De mogelijkheden zijn eindeloos, je kunt heel veel uit de data van Mosaic halen. We geven je een paar ideeën:
- Zet een gerichte actie op om leden of vrijwilligers te werven. Je weet bijvoorbeeld dat in een gemeente of wijk veel mensen van een bepaald segment wonen. Dit segment houdt van lezen en is graag lokaal maatschappelijk betrokken. Een deel van deze groep is al lid van de bibliotheek of werkt als vrijwilliger, maar er valt nog winst te behalen. Door gericht een actie op te zetten voor deze groep in die wijk of gemeente, is de kans groter dat zij lid zullen worden of vrijwilliger willen worden, omdat ze zich meer aangesproken voelen.
- Kijk nog eens goed naar je aanbod. Past jouw aanbod bij de interesses en levensfases van de doelgroep die je voor ogen had? Organiseer je bijvoorbeeld Boekstartochtenden in elke vestiging, maar komen er in bepaalde vestigingen weinig mensen op af? Bekijk eens met de data van Mosaic welke segmenten rondom die vestiging wonen. Het kan zomaar zijn dat rondom die vestiging voornamelijk ouderen wonen. Is een BoekStartochtend juist in die vestiging dan wel de juiste keuze?
- Start met een gericht Vriendenprogramma. Door naar de data van Mosaic te kijken, bepaal je welke groep voor jouw bibliotheek het meest geschikt is om te werven om Vriend van de Bibliotheek te worden. Verdienen ze genoeg? Zijn ze geïnteresseerd in de onderwerpen die centraal staan bij de Bibliotheek? Doneren ze vaak geld? Willen ze betrokken worden? Maar zijn ze ook genoeg aanwezig in je gemeente?
Kom naar de Kenniscirkel over Mosaic
Wil je weten hoe je nog meer inzichten uit deze data haalt? Op donderdag 26 september organiseren we een kenniscirkel over de vernieuwde Mosaic. Tijdens de Kenniscirkel vertellen we je meer over het inzetten van de data van Mosaic, vertellen twee bibliotheken over hun ervaringen en ga je zelf ook alvast aan de slag! Kom jij ook? Meld je direct aan!
Meer weten?
Wil je meer weten over Mosaic of de Kenniscirkel? Neem dan contact op met Kerstin Carbajal Henken, tel. 06 144 00 777.