Van onze marketeers: Hoe vergroot je de online zichtbaarheid van jouw bibliotheek?

In deze corona-tijd is de online zichtbaarheid van je bibliotheek belangrijker dan ooit. Er is meer online zoekverkeer met betrekking tot e-books en andere digitale diensten. Bij sommige bibliotheken stijgt het aantal inschrijvingen van nieuwe leden, die juist nu van het digitale aanbod gebruik willen maken. Ook andere aanbieders springen hierop in. Hoe zorg je dat de communicatie van jouw bibliotheek niet wegvalt tussen al die andere boodschappen? Onze marketingadviseur Monique van der Loo geeft acht tips.

2 april 2020

  1. Zorg voor een (of meerdere) goede landingspagina('s) waarop je digitale aanbod gebundeld is. Een goede, relevante landingspagina maakt dat deze hoger in Google's zoekresultaten verschijnt. Ververs de content van de landingspagina regelmatig of vul deze aan, bijvoorbeeld met blogs. Ook dat bevordert de zoekresultaten.
  2. Richt de landingspagina in met je verschillende doelgroepen in het achterhoofd. Nog beter: maak een landingspagina per doelgroep aan. Bedenk voor jezelf welke doelgroep(en) jij wilt aanspreken en sluit de content hierop aan. Denk bijvoorbeeld aan:
    • Ouders op zoek naar extra leesmateriaal voor hun kinderen;
    • Volwassenen die zelf graag lezen, maar daarvoor nooit naar de bibliotheek kwamen;
    • Bestaande leden van de bibliotheek die nog niet digitaal lazen, maar nu door de omstandigheden wel interesse hebben;
    • Mensen op zoek naar hulp van het DigiTaalhuis. 
  3. Denk na over het aanbod dat je voor deze doelgroep(en) hebt klaarstaan. Welke relevante content is er al en wat is in deze tijd nog meer relevant? Welke abonnementen wil je onder de aandacht brengen bij potentiële nieuwe leden? En doe je dit met de reguliere tarieven, of zet je een korting of proefabonnement in?
  4. We zien een fikse stijging in views en clicks op de Google Ads van bibliotheken. Heb jij ook Google Ad Grants? Maak dan een campagne specifiek gericht op je digitale aanbod: e-books, luisterboeken enzovoorts. Zo staat jouw aanbod bovenin de zoekresultaten, in plaats van de commerciële aanbieders die nu vaak de eerste resultaten claimen. Voor bibliotheken zijn hier geen extra kosten aan verbonden.
  5. Richt je Google-advertentie op je eigen werkgebied. Zowel als het gaat om het vertonen ervan, maar juist ook in de tekst. Veel mensen steunen liever een lokale organisatie dan een landelijke!
  6. Werk in Google Ads met verschillende advertentiegroepen of zelfs campagnes als je je op verschillende doelgroepen richt.
  7. Denk na over het (online) proces dat eventuele nieuwe leden doorlopen. Klopt de standaard inschrijfbevestiging nog, of staat daar nog in dat je pasje morgen in de bibliotheek voor je klaarligt? Wat staat er in de welkomstmail(s)? Is meteen duidelijk hoe leden vervolgens gebruik kunnen maken van het digitale aanbod?
  8. Denk ook na over het onder de aandacht brengen van je digitale aanbod via social media. Mensen zitten nu ook relatief veel op social media, dus het kan de moeite waard zijn om daar een kleine campagne (bijvoorbeeld via Facebook Ads) op in te richten. Deze kan per doelgroep heel gericht worden getarget.

Even sparren?

Wil je verder doorpraten over hoe je bovenstaande ideeën goed kunt vertalen voor jouw bibliotheek? Je mag me altijd mailen, bellen of appen: tel. 06-4156 5514.