Video en sociale media

Social media is bij uitstek geschikt om videocontent in te zetten. Op deze kanalen zie je dan ook steeds meer video voorbij komen. Facebook verwacht dat binnenkort 70 procent van alle content uit video bestaat. Elk social media kanaal kent zijn eigen mogelijkheden en beperkingen voor video. We hebben deze voor de meest gebruikte social media kanalen (door Bibliotheken) op een rijtje gezet. 

Drie vormen van videocontent

Video content op social media is op drie manieren in te zetten:

 1. Live streamen en direct uitzenden op het gekozen social media kanaal.
 2. Stories; korte compilaties die tijdelijk beschikbaar zijn op het betreffende social media kanaal.
 3. Zelf een video samenstellen en beschikbaar stellen via externe platformen als YouTube.

Stel jezelf de volgende vragen, voordat je voor één van deze vormen kiest:

 • Wat is het onderwerp en wie is de doelgroep? Denk onder andere aan een activiteit, boekentip, productinformatie, een kijkje achter de schermen of instructievideo.
 • Met welk kanaal bereik ik mijn doelgroep?
 • Welk kanaal ondersteunt deze vorm van video content het beste? 

1. Live streamen

Facebook heeft Facebook Live en Twitter heeft Twitter Live (Periscope). Dit zijn functies waarmee je live video kan uitzenden. Bijvoorbeeld van een workshop, een opening of een lezing. De video’s blijven beschikbaar om later terug te kijken. Zo hoeft niemand iets te missen. 

Facebook Live

Met Facebook bereik je nog steeds de meest brede doelgroep. Denk, naast jongeren, aan ouders, oma’s en opa’s van baby’s en peuters. Belangrijke doelgroepen om diensten voor jonge kinderen aan te prijzen. Live streamen is heel geschikt om een evenement in de Bibliotheek te delen. Neem de kijker mee alsof ze er zelf deel vanuit maken. 

De maximale lengte van een live video op Facebook is vier uur. Die ga je natuurlijk niet volmaken in een tijd waarin onze online aandachtspanne korter en korter wordt. Maak van tevoren een plan en zorg voor actie. Door sprekers en deelnemers te interviewen. Of geef een stelling en vraag naar de mening van de bezoekers. Kortom: zendt uit zolang het interessant voor de kijker is. 

Als de uitzending is gestopt blijft de video op de Facebook tijdlijn staan en kunnen je volgers deze ook later nog bekijken. 

Tips live streamen Facebook

 • Promoot de uitzending maar niet eerder dan 24 uur van tevoren. Als je dit te lang voor de uitzending doet zijn mensen het alweer vergeten.
 • Zorg voor een goede Wifi of 4G verbinding.
 • Live streaming wordt vierkant uitgezonden. Je kunt daarom zowel horizontaal als verticaal filmen, wat je zelf het prettigst vindt.
 • Gebruik een microfoon om omgevingsgeluid te minimaliseren. (Zie ook Tips & tricks voor het maken van video’s)
 • Bedenk vooraf een titel en een prikkelende beschrijving.
 • Bedenk een intro waarin je de kijkers verwelkomt, uitlegt waar ze zijn en wat ze kunnen verwachten.
 • Zorg ook dat je een afsluiter hebt. Stel je loopt vast omdat er geen actie meer is of bezoekers vervallen in herhaling, dan kun je met deze afsluiter de live stream stoppen.
 • Tijdens een live uitzending kunnen volgers reageren met comments en likes. Geef na de uitzending even een reactie terug 

Twitter Live (Periscope)

De maximale lengte van een Twitter Live video is 140 seconde. Hiermee is Twitter Live minder geschikt om evenementen te streamen, maar wel heel geschikt voor korte teasers. Op Twitter bereik je een oudere doelgroep. Voor deze doelgroep kun je bijvoorbeeld teasers voor een activiteit of een boekentip maken. Het doel is dan de kijker te verleiden om door te klikken naar de website voor meer informatie. Een live video wordt net als een tweet automatisch geplaatst wanneer je live gaat. 

Tips live streamen Twitter

 • De maximale lengte van 140 seconde is voor een teaser net iets te lang. Tussen de 60 en 90 seconde is een goede lengte voor dergelijke content.
 • Tijdens een live uitzending kunnen volgers reageren met comments en likes. Geef na de uitzending even een reactie terug.

2. Stories op Instagram en Facebook

Facebook heeft Stories van Snapchat gekopieerd en inmiddels opgenomen in Instagram, Facebook Messenger, WhatsApp en sinds dit jaar ook in de Facebook app.

Stories hoeven niet persé uit bewegend beeld te bestaan. Je kunt een compilatie maken van verschillende foto’s, videoshots of een combinatie van beiden. Je kunt ze voorzien van filters en teksten en delen met je volgers. Stories blijft 24 uur beschikbaar voor je volgers en verdwijnen dan automatisch van je profiel. De maximale lengte per kanaal verschilt.

 • Instagram stories: 60 seconden
 • Facebook stories: 20 seconden

Stories worden getoond in de apps, niet op een desktop. Omdat Stories niet in de timeline maar in het profiel verschijnen kun je er geen links aan toevoegen zoals je gewend bent in een timeline post te doen. Dit is een nadeel als het doel is de kijker te verleiden tot een actie. Stories zijn meer bedoeld als grappige vluchtige content voor de doelgroep Jongeren. 

Echter de doelgroep Jongeren bereik je niet meer op Facebook maar op Instagram. Bovendien gaan er geruchten dat het binnenkort mogelijk wordt Instagram Stories te delen op Facebook. In dat geval is het sowieso handiger Stories binnen Instagram te maken. Vind je de Stories ook geschikt voor de Facebook doelgroep, plaats ze dan door naar Facebook. 

Tips voor Stories

 • Stories worden uitsluitend in de app getoond. Film daarom verticaal. Kijkers vinden het lastig de telefoon te moeten draaien om een volledig scherm te kunnen zien.
 • Maak gebruik van Instagram Stories om de doelgroep Jongeren te bereiken.
 • Open met een sterke aankondiging waardoor de kijker benieuwd wordt naar het einde.
 • Een creatieve vorm om interactie met de doelgroep/jongeren aan te gaan: Binnen Instagram Stories is een optie om een 15 seconde video te maken in de vorm van een poll. Je stelt je volgers een vraag en geef ze de keuze uit twee antwoorden.
 • Overdrijf niet. Teveel effecten, stickers en filters zijn niet gewenst.

3. Video platformen

YouTube is het bekendste video platform, gevolgd door het minder commerciële Vimeo. In tegenstelling tot Facebook en Instagram, waar video kijken geen doel op zich is omdat die platformen ook gevuld zijn met tekst en afbeeldingen, komen bezoekers naar YouTube met een gericht doel 'video kijken'. De aandachtspanne van de kijker is daarom een stuk hoger waardoor het mogelijk is langere video’s te plaatsten. Het is daarmee een goede plek om meer diepgaande en langere video content te plaatsen, bijvoorbeeld een instructievideo of een productpromotie. 

Lees ook het artikel over eenvoudig video's maken en monteren.

Facebook gaat met de introductie van Facebook Live en Facebook Watch de concurrentie met YouTube aan. Hiermee hoopt Facebook weer aantrekkelijk te worden voor de doelgroep Jongeren. Dat is tevens de reden dat Facebook direct geüploade video content, volgens een algoritme, voordeel geeft boven content die wordt gedeeld met een link naar YouTube. Je kunt de YouTube link wel delen, maar de video speelt niet meer direct af in Facebook zelf. Je moet eerste de link aanklikken om naar YouTube te gaan. 

Let op WaaS gebruikers:

Binnenkort wordt Vimeo niet meer door WaaS ondersteund. Lees waarom en het advies hoe je bestaande Vimeo videdo’s kan omzetten naar YouTube.

Tips video platformen

 • Plaats video’s langer dan 90 tot 120 seconden niet op de social media kanalen maar op een extern platform.
 • YouTube was het enige platform waar je tot voor kort nog de welbekende zwarte balkjes zag bij een verticaal gefilmde video. Op een mobiel device is dit nu verleden tijd. Op een desktop worden de zwarte balkjes nog wel getoond. 

Meer tips of advies?

Wil je eens sparren met één van onze marketingadviseurs over hoe je video het beste kunt toepassen voor jouw Bibliotheek? Neem contact op met Gré van Brakel, gvbrakel@probiblio.nl of tel. 06 1298 5050.

Bekijk ook

Waarom bewegend beeld?
Ter inspiratie
Tips & tricks voor het maken van een video
video's editen in Videoshop app

December 2017