Video’s editen in Videoshop app

Je hebt je materiaal geschoten en bent nu toe aan de volgende stap: het editen van het materiaal tot een aansprekende video. We hebben een aantal aandachtspunten voor je samengevat. We gebruiken hierbij de Videoshop app, waarmee het editen en voorzien van audio, voice-over of teksten vanaf een tablet of smartphone relatief eenvoudig te realiseren is. Veel punten zijn ook relevant als je met een andere app werkt, maar de verwijzingen naar functies zijn specifiek voor deze app. 

Editen

Als je dan uiteindelijke het ruwe materiaal hebt geschoten begint het leuke werk. De Videoshop app beschikt over voldoende functies om een professionele en dynamische video van je materiaal  te maken. Ga er gewoon mee aan de slag en ontdek de mogelijkheden. Hier delen we de meest belangrijke functies en tips met je.    

Importeren beeldmateriaal

Begin met importeren van de shots en foto’s die in je fotobibliotheek staan. Dit doe je door rechtsboven te klikken op het rode kruisje en te kiezen voor ‘import clip’. 

Trimmen

Zijn shots te lang of zit er een ongewenst moment in, dan kun je met de trimfunctie het shot inkorten naar de gewenste tijd en het moment eruit verwijderen. Speel ook eens met de speed functie. Hiermee kun je een shot vertraagd of versneld weergeven. 

Volgorde

Als de shots naar tevredenheid zijn, zet je ze op volgorde door de shots onderin de app te verslepen naar de gewenste plaats. Combineer videoshots ook gerust met foto’s. 

Overgangen

Tussen de shots en foto’s kun je een overgang (Tranx) invoegen. Nadat je voor Edit hebt gekozen kun je bovenaan, het rode pijltje naar de gewenste plek in het shot verschuiven. Kies dan voor Tranx en selecteer een overgang. Sla met Next de wijziging op. 

Audio

Voor audio zijn diverse mogelijkheden. Je kunt een ‘Voice over’, muziek of geluid toevoegen. Zet eerst het bestaande omgevingsgeluid uit door het clipvolume geheel uit te zetten. Klik daarvoor onderaan op de thumbnail van de geïmporteerde video en zet het volume uit. 

De ‘Voice over’ is ervoor bedoeld eigen commentaar mee te geven. Hiervoor is de optie Voice beschikbaar. 

Binnen de app kun je gebruik maken van een bibliotheek met geluiden en muziekfragmenten. Hierop berust geen auteursrecht en ze zijn vrij te gebruiken. Kies voor Sound en dan voor Sounds of Tracks.  

Wees voorzichtig met gebruik van andere muziek, de meeste muziek is niet rechtenvrij (en YouTube is er heel streng in). Wel beschikt YouTube over een Muziekbibliotheek met rechtenvrije muziek die je veilig kunt gebruiken. 

Teksten toevoegen

Als alternatief voor ondertiteling kun je clips voorzien van een toelichtende tekst. Kies voor Text, dubbelklik op de clip en voeg je tekst toe. 

Tips

  • De iPhone app beschikt over meer opties dan die voor Android.
  • Editen op een tablet werkt beter dan op je telefoon. Plaats de app ook op je tablet.
  • Houd er rekening mee als je een shot vertraagt, dat de lengte van de video langer wordt en uiteraard bij speed korter.
  • Een foto kun je ook becommentariëren door er een tekstje op te plaatsen.
  • Houd één seconde ruimte achter een shot voor een eventuele overgang. 

Meer over editen van video’s

Er zijn workshops rondom het gebruik van deze app beschikbaar. Met dit artikel worden enkele aandachtspunten uit deze training aangestipt, maar wil je hier echt verder mee, adviseren we je zo’n workshop te volgen of gewoon heel veel te oefenen. 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Gré van Brakel, gvbrakel@probiblio.nl, tel. 06 1298 5050 of Kerstin Carbajal Henken, kcarbajal@probiblio.nl of tel 06 1440 0777. 

Bekijk ook

Waarom bewegend beeld?
Ter inspiratie
Tips & tricks voor het maken van een video
Video en sociale media

December 2017