Oproep: hoe gaat jouw bieb om met schurende thema's?

Hoe gaat jouw bibliotheek om met schurende thema’s? We zoeken bibliotheken die mee willen denken over programmering en collectie die reacties van het publiek oproepen. Hoe ga je hier mee om, wat moet je wel en niet doen?

Het maatschappelijk debat verhardt de laatste jaren, en ook de bibliotheek ontkomt hier niet aan. Het beeld van de bibliotheek als neutrale plek botst soms met de realiteit. Zo kwam recent bibliotheek Noordwest Veluwe in het nieuws nadat een informatie-avond over de wolf gekaapt leek te worden door tegenstanders van het dier. Bibliotheek Kennemerwaard kreeg achtereenvolgens te maken met tegenwind toen er eerst aandacht was voor Extinction Rebellion en daarna een lezing over 5G en kabouters werd afgeblazen (zie hier een blog van Erna Winters, directeur bibliotheek Kennemerwaard) en in Haarlem ontstond ophef rondom de benoeming van de stadsdichter toen de gemeente Haarlem deze samenwerking met de bibliotheek anders wilde invullen. Ook het voorlezen door dragqueens in de bibliotheek riep maatschappelijke reacties op.

Op collectiegebied zijn er nationaal en internationaal legio voorbeelden van ‘gedoe’ in de (sociale) media over wat er wel en niet in de collectie zou mogen staan.

Neutraal of pluraal

Hoe ga je hier als bibliotheek nou mee om? Wat is een goede manier om de functie: “ontmoeting en debat” uit de WSOB in te vullen? Is de bibliotheek neutraal, of juist pluraal? En als er dan negatieve respons op je programmering en collectie komt, hoe ga je daar dan mee om? En wie bepaalt eigenlijk wat je wel en niet mag doen?

Denk mee!

Op deze en andere vragen gaan we de komende maanden samen met jullie een antwoord formuleren. Dat gaan we doen door gesprekken te organiseren, door meningen te verzamelen, door adviezen te schrijven. We willen dit echter samen met programmamakers, collectiespecialisten en directeuren doen. Wil jij hierover meedenken? Mail dan naar Tessa Hagen, adviseur programmering. 

April 2023