Participatie & zelfredzaamheid

‘Het onderzoek helpt ons echt verder’

Rik Winsemius, Manager Programmering & Marketing Bibliotheek Gouda
Participatie & zelfredzaamheid

Projecten binnen 'Participatie & zelfredzaamheid'

De wereld barst uit zijn voegen van informatie. Elke dag komen daar beelden en nieuwsberichten bij – op internet en tv, in kranten en in boeken. Daarnaast wordt er steeds vaker van je verwacht goed om te kunnen gaan met al deze data. Als volleerd schaatsers zwieren we langs beelden en teksten, kiezen de goede afslag en mijden de zwakke plekken. Toch? 

Maar niet iedereen is een vaardig schaatser. Niet iedereen vindt even makkelijk zijn weg in al die informatie, weet werkelijkheid en fictie te scheiden. Niet iedereen kan met een computer omgaan, en niet iedereen is even taalvaardig. Dat levert praktische problemen op – hoe doe je bijvoorbeeld digitaal aangifte als de site van de Belastingdienst je voor raadselen stelt – en leidt tot misverstanden en conflicten. Erger nog: mensen raken buitengesloten. 

De Bibliotheek is sinds jaar en dag gids in informatieland. Dé plek om te leren, te lezen en te informeren. Wie kan er dus beter helpen bij het verbeteren van participatie en zelfredzaamheid dan de Bibliotheek? Bijvoorbeeld met cursussen rond taalvaardigheid of Klik & Tik projecten, maar ook in de vorm van praktische toegankelijkheid of hulp voor mensen met een fysieke leesbeperking.

 

Wil je weten welke rol jouw Bibliotheek daarin kan spelen? ProBiblio denkt graag met je mee.

Zo kunnen we je adviseren hoe je bepaalde doelgroepen bereikt, subsidies verwerft of medewerkers traint. Geheel op maat voor jouw Bibliotheek en jouw situatie. Want elke Bibliotheek is uniek – en daar maken we graag gebruik van. 

  • Onze kennismaatschappij is niet voor iedereen even toegankelijk
  • Zelfredzaamheid en participatie vergen specifieke vaardigheden
  • De Bibliotheek is dé partij om die (basis)vaardigheden te helpen vergroten
  • ProBiblio ondersteunt bibliotheken bij de invulling daarvan
‘ProBiblio gaf een presentatie op onze taalconferentie’

‘Samen met gemeente Gouda en sociale partners wilden wij een taalnetwerk opzetten, om laaggeletterdheid te bestrijden. De pilot rond de sociale kaart laaggeletterdheid van ProBiblio hielp ons om meer inzicht te krijgen in de problematiek. In het onderzoek werd niet alleen het aantal laaggeletterden in kaart gebracht, maar ook hoe we deze mensen kunnen bereiken.

De resultaten zijn gepresenteerd op een taalconferentie in Gouda – op de dag van de geletterdheid. Daarbij waren de meeste taalaanbieders aanwezig, net als koepelorganisaties, scholen, maatschappelijke organisaties en vrijwilligers. Op de conferentie heeft ProBiblio een presentatie gegeven over de sociale kaart, die heel goed ontvangen werd. Uit het onderzoek bleek dat in onze gemeente circa 10.000 laaggeletterden zijn, terwijl er momenteel zo’n 1.000 mensen in een project deelnemen. Er valt dus nog een grote klus te klaren.

De samenwerking met ProBiblio is uitstekend verlopen. Zij hebben goed geluisterd naar onze vragen, zodat we ook echt uit de voeten kunnen met de sociale kaart. Inmiddels werkt een groot aantal partijen nu samen in een taalnetwerk en we mikken erop dat het Taalhuis vanaf september gaat functioneren.’

Meer weten?

Bel of mail Ellie van der Meer!
Onze expert op het gebied van Participatie & zelfredzaamheid

Ellie van der Meer

Ellie van der Meer

06 14 37 49 05

Wil je teruggebeld worden?

Vul hier je e-mailadres of telefoonnummer in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Blog

Lees meer blogberichten