Persoonlijke ontwikkeling

‘ProBiblio verzorgde een prachtig leesdossier met extra informatie’

Liesbeth Munters, specialist Collectie Management & consulent Cultuur, Bibliotheek Kennemerwaard
Persoonlijke ontwikkeling

Een mens stopt nooit met leren. Dat is een waarheid als een koe, maar in de praktijk raakt leren al snel op de achtergrond. Waar doe je dat? En wie kan je daarin onafhankelijk en breed georiënteerd gidsen? Laten wij nou het antwoord weten… 

Bibliotheken hebben altijd al bijgedragen aan de ontwikkeling van de mens. Of dat nu als massale ‘verheffing van het volk’ was, of als persoonlijke verbetering van specifieke vaardigheden. Zo is de Bibliotheek als geen ander thuis in leesbevordering, beschikt ze over brede expertise op het gebied van 21st century skills, en weet ze hoe je mediawijsheid overbrengt. Van leesclubbegeleiding tot programmeerlessen – de Bibliotheek weet er wel raad mee. 

Maar hoe positioneer je dat? Hoe laat je zien dat jouw Bibliotheek dé plek is voor persoonlijke groei, voor ontmoeting en debat? Voor betalende leden, maar ook voor mensen die wellicht niet (meer) lenen maar wel een plek zoeken om anderen te ontmoeten, om te lezen of te studeren.

Bij ProBiblio weten we dat dit terrein nog niet zo ontgonnen is als het lijkt. En dat ideeën leuk zijn, maar dat elke Bibliotheek keuzes moet maken en de middelen beperkt zijn. Meedenken, landelijke concepten naar lokaal niveau vertalen, en samen komen tot een concept dat werkbaar is voor jouw bibliotheek, medewerkers en klanten.

Met onze kennis en expertise kunnen we je wel vooruit helpen.

  • Mensen moeten blijven leren en de Bibliotheek is daarvoor de aangewezen plek
  • Maak gebruik van reeds aanwezige kennis in jouw Bibliotheek
  • Positioneer de Bibliotheek als logische plek voor ontmoeting en persoonlijke groei
  • Wees dé gids voor een leven lang leren, lezen en ontwikkelen
‘Dit gaan we zeker herhalen!’

‘In het kader van Nederland Leest hebben wij zeven pop-up leesclubs georganiseerd. In een pop-up leesclub wordt een boek, schrijver of thema gekozen waarmee de groep aan de slag gaat. Iedereen kan aanschuiven, ook mensen die weinig van het onderwerp weten. Dit keer was het thema ‘Democratie’ en was er keuze uit drie boeken: Heer van de vliegen van William Golding, Liefde en schaduw van Isabel Allende en Morten van Anna Levander.

Niet alleen bij de grote, maar juist ook bij onze kleinere vestigingen gingen groepen met deze boeken aan de slag. Onze medewerkers konden zich aanmelden als begeleider. ProBiblio verzorgde een prachtig leesdossier met extra informatie over de boeken, schrijvers en vooral de link met het thema ‘Democratie’. Zowel onze medewerkers als de ruim dertig deelnemers waren heel enthousiast. Mensen vinden het fijn om eens intensief met een boek bezig te zijn, zonder dat zij langdurig gebonden zijn aan een vaste leesclub. Dit gaan we zeker herhalen!’

Liesbeth Munters, specialist Collectie Management & consulent Cultuur, Bibliotheek Kennemerwaard

Meer weten?

Bel of mail Erik Reuvers!
Onze expert op het gebied van Persoonlijke ontwikkeling

Erik Reuvers

Erik Reuvers

023 55 46 229

Wil je teruggebeld worden?

Vul hier je e-mailadres of telefoonnummer in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Blog

Lees meer blogberichten