Podcast inspiratiesessie 1 december 2020

Op 1 december 2020 organiseerde Probiblio een online podcast inspiratiesessie. Wat maakt een goede podcast? En welke mogelijkheden er zijn voor de bibliotheek? Met adviseur Digitale geletterdheid Maike van Pelt (ook maker van de BibliotheekCast), Marije Schuurman Hess van Radiomakers Desmet (de makers van onder andere de met Awards bekroonde podcasts 'Making an Opera', en 'Van Gogh Belicht: de brieven') en de makers van de Waanzinnige Podcast. 

Bekijk de opname van de inspiratiesessie:

Download de Power Point-presentatie

Luister- en maaktips

De BibliotheekCast

De podcast van Bibliotheek Zuid-Kennemerland, ontwikkeld door adviseur Digitale geletterdheid Maike van Pelt. De podcast is ontwikkeld voor verschillende doelgroepen en gaan over voorlezen, leesplezier, nepnieuws, laaggeletterdheid en mediawijsheid. Er is een toolkit ontwikkeld om het gebruik in de branche te stimuleren. Kijk op www.innovatiebieb.nl voor meer informatie en de tookit (format, logo, artwork en tune), of download 'm gelijk via WeTransfer.

De Waanzinnige Podcast

Een podcast voor en door kinderen over hun lievelingsboeken. In 7 minuten vertelt een kind aanstekelijk over een lievelingsboek, en er wordt een stukje voorgelezen. Na het luisteren zijn de jonge luisteraars zo meegesleept in het verhaal, dat ze het boek willen lezen. Kijk op www.dewaanzinnigepodcast.nl voor tips en posters voor het gebruiken van de podcast in jouw bibliotheek. 

In onderstaande video bespreekt Roos Visser van Lezen Nou! hoe je De Waanzinnige Podcast kunt gebruiken in de klas. Ze bieden ook een lesbrief aan die past bij elke aflevering, deze vind je op www.dewaanzinnigepodcast.nl/leerkrachten onder 'Lesbrief'. 

Maike's Podcast Luistertip Lijst op Spotify

Onze adviseur Digitale geletterdheid en maker van de BibliotheekCast Maike van Pelt heeft een fijne afspeellijst op Spotify samengesteld waarmee je als bibliotheekmedewerker inspiratie kunt opdoen. Beluister ook haar SPOENK Podcast top 10 voor jeugdbiebexperts!

Graag tot de Podcast-Workshops in 2021!