Podcastserie 'Dwars door het midden': start een dialoog in je bibliotheek

April 2022

De maatschappij is meer dan alleen uitersten

Ga dwars door het midden met deze podcastserie

Luister naar elkaar en ga in gesprek

Met de podcastserie ‘Dwars door het midden’ krijgen bibliotheken een handvat om op een andere manier een dialoog over maatschappelijk thema’s op te zetten. De opzet is een podcastserie met afleveringen van ongeveer een half uur, waarin een schrijver bevraagd wordt over een of meerdere maatschappelijke thema’s en standpunten in het eigen werk. Het gaat dan niet perse om de literaire kwaliteiten, maar om de diverse denkbeelden die in hun boeken naar voren komen.

De afleveringen zijn zelfstandig te beluisteren, maar vooral een aanzet om een bijeenkomst te organiseren in je bibliotheek rond de besproken thema’s. Je kunt de schrijver voor een bijeenkomst uitnodigen, maar ook zelf het gesprek leiden. De podcastserie is in te zetten voor een brede doelgroep. Je hoeft niet de boeken van de schrijvers gelezen te hebben. Onze communicatietoolkit helpt je bij de lokale promotie van de podcastserie en bijbehorende activiteiten.

De interviews worden verzorgd door Sander Huisman, televisiemaker voor een lokale omroep. In deze podcasts gaat hij in gesprek met uitgesproken schrijvers die een wereld schetsen waarin extremen de ruimte krijgen, met als doel om juist het gesprek aan te gaan over de nuances: om het 'stille midden' een stem te geven.

De eerste twee afleveringen zijn nu beschikbaar (later in het jaar volgen er meer). 

Aflevering 1: Elfie Tromp met Pietà

over maatschappelijke tegenstellingen en onze omgang met symbolen uit het verleden.

Elfie Tromp is schrijfster van Pieta. Sander Huisman gaat met Elfie in gesprek over radicale tederheid en de rol van de media in het maatschappelijke debat. En dat ze met haar boek wat dieper kan induiken in een thema in vergelijking met een essay of debat.

Download aflevering 1 met Elfie Tromp >>

en deel deze via je eigen kanalen.

Aflevering 2: Aafke Romeijn met Concept M

over gezondheidszorg en de farmaceutische industrie.

Aafke Romeijn is schrijfster van Concept M en 7B. Sander gaat met haar in gesprek over haar voorspellende gave, het uitdenken van doemscenario’s en of Aafke daar gelukkig van wordt. Volgens Aafke schuilt in iedereen een terroristje.    

Download aflevering 2 met Aafke Romeijn >>

Communicatietoolkit

Onze communicatietoolkit helpt je bij de lokale promotie van de podcastserie en bijbehorende activiteiten.

Download de communicatietoolkit >>

Vragen? Neem contact op met Mirjam Zweers, mzweers@probiblio.nl, 06 40 24 43 48