Powermeeting HipHop in je bieb 2019-20

Het einde van het jaar is in zicht: een mooi moment om terug te blikken op alle zegeningen van 2019. De HipHop in je bieb-taskforce bestaat twee jaar en er is in die tijd veel gebeurd. Op vrijdag 13 december kwam de taskforce van een groeiend aantal bibliotheken bij elkaar in de altijd levendige Centrale Bibliotheek van Rotterdam. Om terug te kijken naar wat bereikt is, en te bespreken hoe de taskforce in 2020 zich optimaal verder kan ontwikkelen.

Tekst: Marjolein Brood, Marketingadviseur Probilio

Ontwikkelingen & kansen 

In de Blaakzaal, met uitzicht op de Markthal, trapt adviseur collectie & lezen bij Probiblio Karen Bertrams de bijeenkomst af. Ze gaat in op de ontwikkelingen van HipHop in je bieb, kijkt vooruit en ziet kansen. Ze stelt direct een interessante vraag: Hoe democratisch is de bibliotheek eigenlijk? Wat heeft ons (potentiële) publiek te zeggen over wat er in de bibliotheek gebeurt? De generatie jongeren beslist binnenkort over de plek en betekenis van de bibliotheek; zorg er dus voor dat ze je vloer in alle opzichten weten te vinden.  Eerder dit jaar volgde Karen met een aantal bibliotheken de KB-bootcamp OF BY FOR ALL, over het optimaal betrekken van je community, doelgroep, leden enzovoort bij je organisatie. De taskforce weet al: betrek jongeren bij het aanbod van de bibliotheek. Dan is de kans groter dat ze je als relevante partner voor hun persoonlijke ontwikkeling zien.

Het voor jongeren zeer relevante social mediaplatform Instagram kun je goed inzetten voor het delen van je programmering en boodschap. Zo is het Instagram-account HipHop & Je Leest in het leven geroepen. Bij vijf bekende rappers/clips maakten we  ‘nutshells’: verhalen in een notendop voor Instagram. Het leven en teksten van deze artiesten worden verbonden met steeds vijf boekentips. Hierbij wordt een passende lesbrief ontwikkeld voor belangstellenden in het voortgezet onderwijs.

Afbeeldingen boven: Onderschrift Insta-nutshel Hiphop&Jeleest

Het verrijdbare HipHop-meubel reist het hele land door. Iedere bibliotheek doet er iets anders mee. Je kunt het meubel bijvoorbeeld inzetten bij je programmering, en je urban collectie onder de aandacht brengen. Leuk voor op de biebvloer, maar eigenlijk ontworpen voor buitengaatse activiteiten zoals festivals. Op het DRONGO talenfestival voor taalprofessionals kreeg het Hip hop-meubel een eervolle vermelding voor originaliteit en relevantie van Onze Taal. Lees verderop in dit verslag hoe je kans maakt op één maand gratis het HipHop-meubel & urban collectie in jouw bibliotheek!

Nog meer tips van Karen: Werk samen met je lokale ambassadeurs/rappers/influencers om HipHop in je bieb te promoten, ga samenwerkingsverbanden aan met andere organisaties om elkaar te versterken, en geef het uitbreiden van HipHop in je bieb de tijd. Bouwen kost tijd, maar loont zeker!  

Foto boven: HipHop-meubel aan het shinen op het Nationale Bibliotheek Congres over diversiteit.

HipHop in je bieb & Quardin

Vervolgens is het woord aan Fariesh Abdoelrahman, ondernemer en eigenaar van het platform voor talentontwikkeling voor jonge creatieven Quardin.nl. Fariesh vertelt over de samenwerking met Hiphop in je bieb. Er hebben verschillende succesvolle activiteiten voor jongeren plaatsgevonden, zoals masterclasses 'Van droom naar Doel is Doen!', gevolgd door een drukbezochte pitch night over de beste ideeën. Rapper en coach Crooks, nu ook aanwezig, heeft masterclasses met performance nights 'Van Droom naar Doel is Doen!' gegeven bij Bibliotheken Aanzet, Rotterdam, De Boekenberg, Ijmond-Noord. Met zijn grote netwerk bereikt en raakt hij jongeren. Marlies Sipkes: "Jongeren kussen de grond waarop hij loopt."         

Fariesh geeft bibliotheken als advies om offline en online activiteiten te combineren; meer te laten zien (profileren) wat ze doen en te investeren in marketing. Dat is noodzakelijk om hun zichtbaarheid te vergroten.

Foto boven: De eerste afgeronde masterclass 'Van droom naar Doel is Doen!' 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto boven: Rapper en coach Crooks geeft masterclasses met performance nights bij bibliotheken.

HipHop in je bieb in België

Vereerd zijn we dat helemaal vanuit België Dries Decru van bibliotheek Permeke in Antwerpen laat zien hoe 'urban' ook leeft bij onze zuiderburen. Er zijn daar het afgelopen jaar tal van evenementen georganiseerd, zoals album release party’s, graffiti workshops en expo’s, lasershoots, en optredens. Dries draait zijn hand niet om voor een avondje bardienst. Daarnaast heeft Permeke een uitgebreide urban collectie. Dries is jaloers op de manier waarop we in Nederland met elkaar samenwerken. In 2020 volgt hier nog veel meer van!

Foto boven: Hiphop release party Titans & Lycans in bibliotheek Permeke, Antwerpen.

Hiphop-college van Kim Dankoor

Hoeveel weten we eigenlijk van hiphop? Meer kennis in onze branche is onontbeerlijk. Naast haar werk als onder andere journalist en mediawijsheid docent schrijft Kim Dankoor een proefschrift over de invloed van de hiphopcultuur op jongeren. Ze gaf ons een minicollege. Wist je bijvoorbeeld dat:

 • … hiphop is uitgevonden door Grandmaster Flash & The Furious Five in de jaren ’70, in de Bronx in New York?
 • … hiphop veel meer is dan muziek? Het is uitgegroeid tot een heuse subcultuur, waarbij kunst, mode, vlogs, blogs en spoken word belangrijke onderdelen zijn. Hiphop draagt vaak een (politieke) boodschap uit.
 • … het genre playerhiphop is uitgevonden door rappers P.Diddy en Mase in de ‘00’s, naar aanleiding van het gewelddadige karakter dat de muziekstroming toen had?

Bibliotheek Rotterdam & Aanzet

Vanuit Bibliotheek Rotterdam en de Bibliotheek Aanzet waren Sander Slegtenhorst en Melissa Prins aanwezig. Deze bibliotheken staan aan de basis van urban programmering voor en met jongeren, en werken intensief samen met Quardin. Rotterdam organiseerde onder andere een pizza-sessie over talentontwikkeling, masterclasses, en een pitch night voor jonge creatieven, waarbij het beste idee daadwerkelijk werd gerealiseerd. In 2020 staat er veel op de rol, met als hoogtepunt samen met jongeren een festival organiseren dat parallel loopt aan het Eurovisie songfestival. Aanzet organiseerde op haar nieuwe jongerenpodium workshops, masterclasses en debatten voor taalkunstenaars en verhalenvertellers, en lanceerde samen met jongeren het magazine 'Meiden met smaak'.

Afbeelding boven: samenvatting activitieiten HipHop in je bieb van de Bibliotheek Rotterdam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto boven: De Bibliotheek Aanzet lanceerde samen met jongeren het magazine 'Meiden met smaak'

Wensen voor 2020

Er is echt veel bereikt. Wat willen we de komende tijd gaan doen? We deden een rondje onder de deelnemers:

 • Karen Bertrams (Probiblio): "Op reis gaan voor bonding & inspiratie met de taskforce. Naar Atlanta, Detroit, New York? Een groot lifestyle project met en voor jongeren."
 • Mieke van Eijsden (Bibliotheek Utrecht): "Meer HipHop in je bieb in de nieuwe bibliotheek Utrecht."
 • Loes van Eijk & Lode Kulik (Koninklijke Bibliotheek): "Met zoveel mogelijk mensen onderzoeken wat de KB kan toevoegen aan HipHop in je bieb."
 • Kim Dankoor: "Talkshow HipHop in je bieb lanceren."
 • Sabrina Laurens (Bibliotheek Rotterdam): "Uitbouwen van HipHop in je bieb met meer activiteiten."
 • Marjolein Brood (Probiblio): "Zorgen dat jongeren de bibliotheek beter kunnen vinden (en niet alleen voor boeken)."
 • Floor Banning (Probiblio): "HipHop in je bieb integreren met digitale vaardigheden."
 • Mylène Siegers (Bibliotheek Den Haag): "In het MT meer draagvlak creëren voor het aantrekken van jongeren."
 • Dries Decru (Bibliotheek Antwerpen- Permeke): "Meer samenwerkingsverbanden aangaan, waaronder met scholen."
 • Sander Slegtenhorst (Bibliotheek Rotterdam): "Meer budget en sponsoring voor Hiphop in je bieb en een groter aanbod voor 13-16 jaar ontwikkelen."
 • Fariesh Abdoelrahman (Quardin): "Een studiobox lanceren voor jongeren, die ze kunnen lenen als een boek." 

Winactie: gratis Hiphopmeubel & urban collectie

Mail jouw beste ideeën en wensen voor HipHop in je bieb vóór 15 januari 2020 naar kbertrams@proibiblio.nl. De beste inzending krijgt in 2020 één maand gratis het HipHop-meubel & urban collectie!

Foto boven: 

Smibanese woordenboek 2.0 & Jari Nuno

De vrijdagmiddag vervolgt met een borrel in Bistro Bar Binnenrotte, op de begane grond van de Bibliotheek. Daar wacht Probiblio-adviseur collectie & lezen Alek Dabrowski ons op, met als verrassing voor alle deelnemers een exemplaar van het Smibanese Woordenboek 2.0 - straattaal uit de Bijlmer-Bims-Smib! Smibanese tekende onlangs een heus contract met Openbare Bibliotheek Amsterdam! Als uitsmijter bezoeken we de opening van de foto-expo van Jari Nuno op de jongerenvloer. Een geweldige afsluiter van de dag, met 250 ultra-hippe jongeren en drie dj's. "Catch the vibe!" zegt Jari in het FunX-interview. Het was een inspirerende bijeenkomst. De HipHop in je bieb-taskforce kijkt met een positief gevoel terug op het afgelopen jaar, en ziet veel potentie voor 2020!

Download de presentatie van Karen Bertrams (PDF)

Download de presentatie van Dries Decru van bibliotheek Permeke in Antwerpen (PDF)

Download de presentatie van Kim Dankoor (PDF)

Download de presentatie van de Bibliotheek Rotterdam (PDF)

Download de presentatie van de Bibliotheek AanZet (PDF)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook meer HipHop in je bieb?

Voor meer informatie over HipHop in je bieb neem je contact op met Karen Bertrams, of kijk je op www.hiphopinjebieb.nl.