Probiblio's e-learnings

Probiblio's e-learnings

Probiblio ontwikkelt uiteenlopende e-learnings voor bibliotheekmedewerkers in Noord- en Zuid-Holland die je gratis kunt volgen. Kijk hieronder voor het aanbod. 

Open Broadcaster Software (OBS): een introductie

Open Broadcaster Software (OBS): een introductie

Open Broadcaster Software (OBS) is een gratis programma waarmee je het livestreamen van bijeenkomsten, maar ook het opnemen van je scherm en presentaties eenvoudiger en professioneler kunt aanpakken. Onze adviseurs Digitale geletterdheid maken er zelf graag gebruik van, bijvoorbeeld tijdens hun livestreams. Deze e-learning is een introductie voor wie het programma OBS nog niet kent. 

In de e-learning gaan we in op wat OBS is, waarom je het zou gebruiken, en onderzoeken we enkele mogelijkheden die het programma biedt. Ook behandelen we twee manieren om je stream of opname leuker te maken. De e-learning duurt ongeveer 1 tot 1,5 uur.

In haar blog vertelt adviseur Digitale geletterdheid Aniek van Son meer over OBS, als handige software voor je online presentatie of stream (november 2021).

Contact: Aniek van Son

Lees de blog van Aniek Volg de e-learning OBS: een introductie
Vloggen

Vloggen

Lights, camera, action! Het maken van een vlog is tegenwoordig vrij simpel, als je weet wat je doet. Met een mobiele telefoon en een goed verhaal kan iedereen een vlog maken. Voor de bibliotheek is het een handig middel om laagdrempelig een doelgroep aan te spreken. In de e-learning Vloggen nemen onze marketingadviseurs je mee in de wondere wereld van vlogs. Na afloop beschik je over de basistools om een goede vlog(serie) te maken. Je leert wat vlogs precies zijn, waar je rekening mee moet houden en waarom je vlogs wel of niet moet inzetten als bibliotheek. 

In haar blog vertelt marketingadviseur Julia van Haaster meer over het maken van een goede vlog, aan de hand van de e-learning.

Contact: Julia van Haaster

 

Lees de blog van Julia Volg de e-learning Vloggen
Diversiteit en Inclusie

Diversiteit en Inclusie

Nederland wordt steeds diverser. Als bibliotheekmedewerkers gaan we uit van de gedachte dat de bibliotheek er voor iedereen is; ongeacht geslacht, leeftijd, inkomen, etniciteit of voorkeuren. Maar hoe realiseer je dat in een veranderende maatschappij? Waar begin je en hoe maak je het verschil? Met Probiblio’s e-learning Diversiteit en Inclusie voor bibliotheken leer je alles over deze thema’s en wat jouw bibliotheek hiermee kan.

Nieuw: Module 'Personeel'

Ook bij de werving- en selectieprocedure in de bibliotheek is het belangrijk om aandacht te hebben voor diversiteit en inclusie. In de e-learning is nu een module 'Personeel' toegevoegd. Deze gaat in op vragen als Waarom is het belangrijk dat teams divers zijn samengesteld? Hoe schrijf je een goede vacaturetekst? Wat zijn de valkuilen waar je op moet letten? En wat kun je bijvoorbeeld doen om divers personeel te behouden en/of door te laten stromen? Lees meer en volg deze module >>

Contact: Julia van Haaster

Lees meer Volg de e-learning Diversiteit en Inclusie
Maken en gebruiken van foto’s en videobeelden

Maken en gebruiken van foto’s en videobeelden

In deze e-learning duiken we in het maken en gebruiken van foto’s en videobeelden. Mag je als bibliotheek door de nieuwe privacywet nu nooit meer foto’s maken van mensen bij een evenement? Zo scherp ligt het niet, er mag nog van alles. Maar wanneer mag het dan wel en wat moet je daarvoor regelen? 

Contact: privacy@probiblio.nl

 

Volg de e-learning Maken en gebruiken van foto’s en videobeelden
De basis van privacy

De basis van privacy

Sinds 2018 is de nieuwe privacywet (AVG) van kracht, die ook voor bibliotheken van toepassing is. In deze e-learning duiken we in het onderwerp privacy in de bibliotheek: wat betekent dit voor jou als bibliotheekmedewerker in de praktijk?

Contact: privacy@probiblio.nl

 

Volg de e-learning De basis van privacy
Een introductie tot digitale geletterdheid

Een introductie tot digitale geletterdheid

In de toekomst zijn digitale vaardigheden onmisbaar. Digitale geletterdheid is dan ook urgent. Maar wat is digitale geletterdheid, waarom is het belangrijk, en waar begin je? De e-learning Introductie tot digitale geletterdheid biedt handvatten voor bibliotheekmedewerkers die met het onderwijs werken (maar ook voor leerkrachten) en die graag een basis op willen doen van digitale geletterdheid. Zo zal de e-learning ingaan op een duiding van digitale geletterdheid, het curriculum en digitale geletterdheid, en zullen er concrete voorbeelden worden gegeven.

Contact: Aniek van Son

Volg de e-learning Introductie tot digitale geletterdheid
Meer leren

Meer leren

Bibliotheek Campus biedt een digitaal leerportaal voor en door de bibliotheekbranche, met e-learning, klassikale opleidingen, workshops en trainingen. Bibliotheek Campus is een initiatief van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en stichting SPN en bevat niet alleen aanbod van Bibliotheek Campus zelf, maar ook van POI’s, de KB en andere opleidingsaanbieders.

Probiblio heeft ook diverse (online) trainingen ontwikkeld rondom mediaopvoeding voor front- en backofficemedewerkers. Klik hier voor meer informatie, of bekijk ons uitgebreide trainingsaanbod.

We werken hard aan het ontwikkelen van meer e-learnings, dus houd deze pagina goed in de gaten. Heb jij een leuk idee voor een e-learning, of is er iets waar je wil meer over zou willen leren? Laat het ons weten! En meld je aan voor onze nieuwsbrief, waarin we nieuwe e-learnings aankondigen.