Breng verhalen tot leven door audiobeleving met Silent Disco Koptelefoons op de jeugdvloer

Een audiobeleving is misschien niet het eerste waar je aan denkt op de jongerenvloer. Maar het biedt een superleuke ervaring, gekoppeld aan leesplezier, aan jongeren. Hieronder lees je meer over de pilot die Probiblio deed met 4 bibliotheken, leerpunten én tips & tricks om zelf aan de slag te gaan. 

Pilot

In 2022 hebben vier bibliotheken deelgenomen aan een multimediale pilot van Probiblio waarbij audiobeleving met silent disco koptelefoons gekoppeld werd aan leesplezier op de jeugdvloer. Probiblio ondersteunde de bibliotheken met de uitwerking van ideeën die gericht zijn op het inzetten van podcasts/audio met als doel verhalen tot leven te laten komen en leesplezier te bevorderen. Daarbij testten we het gebruik van materialen om mee te experimenteren in de programmering van de bibliotheken: een luisterkist met 30 silent headphones, 1 zender met microfoon.

Conclusie

We hebben bij alle experimenten gezien dat door een audiobeleving verhalen (meer) tot leven komen en dat door het gezamenlijk luisteren via een koptelefoon de concentratie van kinderen vaak opvallend goed is en hun fantasie wordt geprikkeld.

Aandachtspunten

Let bij het inzetten van een luisterset op de volgende aandachtspunten:

  • Maak op tijd promotie via verschillende communicatiekanalen voor je activiteit
  • Reserveer genoeg ruimte om de materialen en het programma je eigen te maken alvorens je aan een luisteractiviteit begint
  • Controleer of het volume van de koptelefoons niet te hard/zacht staat voordat je ze uitdeelt aan de kinderen
  • Let op de materialen om beschadigingen te voorkomen (zet genoeg begeleiding in)
  • Voor een silent disco feestje dat loskomt tussen de boeken heb je een groep kinderen nodig (niet een paar)

Zelf aan de slag? Tools & tips

De resultaten van de pilot hebben we verwerkt in de volgende tools en tips:

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de luisterset en programmeer ideeën? Neem contact op met Maike van Pelt (adviseur Digitale geletterdheid)