Spelrecensie (digitale) geletterdheid: Magik Play van Magikbee
Het aanbod betaalde spelletjes rondom (digitale geletterdheid) is groot. Hoe kies je als educatiemedewerker of mediacoach waarmee je aan de slag gaat? Adviseur Digitale geletterdheid Marloes Manshanden en haar dochter stortten zich op Magik Play: een set van houten blokjes die in interactie staan met een iPad in een reeks van puzzels en spelletjes. Hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen? “Kinderen worden uitgedaagd om hun bouwvaardigheden verder te ontwikkelen.”
22 februari 2022
Tip: op 13 juni 2022 organiseren we een proeverij (digitale) mediamaterialen voor de kleintjes. Meld je alvast aan!
Op een regenachtige donderdag ontvang ik een pakketje met een voor mij nieuw product: Magik Play. Nieuwsgierig open ik de doos. Dan hou ik mezelf tegen. Magik Play is namelijk voor kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Dus wie zijn er betere testers dan ik? Ik laat de open doos op tafel staan en haal mijn dochter van 7 van school. Dan gaan we aan de slag.
Als je Magik Play aanschaft, ontvang je in de starterkit een standaard voor de iPad, 10 houten blokjes en een korte handleiding. Met de iPad in de standaard bouw je met de blokjes tegen het scherm aan. Wat je moet bouwen, zie je in de app. Met deze set werken de kinderen aan de fijne motoriek, samenwerken, creativiteit en ruimtelijk redeneren.
De apps
Je kunt met 4 verschillende apps aan de slag gaan. Mijn dochter en ik installeren de apps en ontdekken als snel het eerste minpunt. Magik play is niet een heel nieuw product en draait daarom niet op de nieuwste iPads. Gelukkig heb ik zelf nog een ouder model, dus gaan we daarmee aan de slag. De taal van de apps zijn Engels of Portugees. Hierdoor hebben kinderen begeleiding nodig bij het uitvoeren van de opdrachten.
Hidden shape
Dit is de eenvoudigste app. Er zijn 18 levels. Elk level bestaat uit een afbeelding waarin een vorm verstopt zit. Door de juiste vorm tegen het scherm te houden, gaan kinderen naar het volgende level. Geschikt voor kinderen vanaf 3,5 jaar.
Dino blocks
In dit level lossen de kinderen de problemen op die de dino’s in de app tegenkomen. Dit doen ze door de juiste blokken tegen het scherm neer te zetten. Het spel begint eenvoudig, met 1 of 2 blokken. Daarna moeten de kinderen wat meer ingewikkelde bouwwerken maken. De kinderen worden wel een beetje geholpen: de app laat zien welke vorm ze uiteindelijk moeten maken. Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar.
Runaway
Onze favoriet! Door het bouwen van het juiste bouwwerk help je het poppetje ontsnappen. Naarmate de levels vorderen, moeten de kinderen ook sneller bouwen en afbreken. Het poppetje wordt namelijk achtervolgt en mag niet gepakt worden. Dat wil nog wel eens tot frustratie leiden. Soms vinden wij dat we een level wel hadden gehaald, maar dacht de iPad daar anders over. Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.
Matt quest
Dit spel is met en zonder de fysieke blokken te spelen. De opdrachten die in de app gedaan moeten worden, zijn met minimale kennis van de Engelse of Portugese taal niet goed uit te voeren. Ik laat deze app hier daarom verder buiten beschouwing.
De leerdoelen onder de loep
Op de doos van Magik Play staat aan welke doelen de leerlingen werken tijdens het spelen met het materiaal. Ik ben het niet helemaal mee eens met het leerdoel 'creativiteit'. Bij elk probleem dat je moet oplossen, wordt de oplossing namelijk al voorgeschoteld. Een eigen oplossing wordt dan weer niet goedgekeurd. Het doet me denken aan de spreuk van Marcel van Herpen: "Als kinderen allemaal dezelfde kip moeten knippen, kunnen ze hun ei niet kwijt." Een gemiste kans!
Eindoordeel: Een leuk spel om actief aan de slag te gaan met de iPad
Mijn dochter en ik hebben veel plezier gehad met het uitproberen van Magik Play. Ik ben snel enthousiast over materialen die stimuleren om actief aan de slag te gaan, in plaats van staren naar een schermpje. Daarin vervult deze blokkendoos zeker mijn behoefte.
Hoewel op de doos staat dat kinderen vanaf 2 jaar met deze materialen aan de slag kunnen, raad ik aan het materiaal in te zetten bij een leeftijd vanaf 3,5 jaar. Om de iPad in de standaard te plaatsen, kan er namelijk geen beschermhoes om zitten. Dit is een klein risico dat je neemt, als je jonge kinderen tegen de iPad aan laat bouwen.
Onze grootste frustratie is dat de het spel niet altijd het bouwwerk dat gebouwd is herkent. Na een aantal keer hiertegen aan te lopen, is het speelplezier ver te zoeken. De meeste pret hadden wij tijdens het bouwen van de complexere en wiebelige bouwwerken. Hier zijn twee handen niet genoeg en moet er goed samengewerkt worden. Leuk om bewust in te zetten voor kinderen in tweetallen, of een ouder en een kind. Magik Play laat je ervaren dat je ook aan niet digitale vaardigheden kan werken met een iPad. Alle voordelen en nadelen tegen elkaar afgewogen, geef ik Magik Play een 7.
Vragen?
Heb je vragen over dit spel, of over spellen op het gebied van mediaopvoeding in het algemeen? Of wil je jouw ervaring met dit spel delen? Neem contact op met adviseur Digitale geletterdheid Marloes Manshanden. En kom ook naar onze proeverij (digitale) mediamaterialen voor de kleintjes op 13 juni 2022!
Tip: Ken je onze Lab out of the Box-leskisten al? Daarmee verzorg je kant-en-klare lessen over digitale geletterdheid gericht op kinderen en jongeren. Met de leskist ‘Media voor kleintjes’ kun je gelijk aan de slag met multimediale activiteiten voor kinderen van 3 tot en met 6 jaar.
Lees ook onze andere spelrecensies:
- 'Ik leer coderen' (Jumbo), waarmee jonge kinderen vanaf 5 jaar leren coderen zonder scherm. (Eindoordeel: 7)
- Smart Letters van Marbotic, een educatieve set houten letters die gebruikt kunnen worden in combinatie met een tablet en verschillende apps. Het product is ontworpen voor kinderen tussen de 3 en 6 jaar en heeft als doel om kinderen spelenderwijs te leren lezen en schrijven. (Eindoordeel 8,5)