Theeducatie voor leesconsulenten

Ben jij leesconsulent of onderwijsspecialist en vind je het interessant om kennis en ervaringen uit te wisselen met collega’s van andere bibliotheken over actuele onderwerpen? Meld je dan hier aan voor onze Theeducatiebijeenkomst. Elk kwartaal nodigen we 10-15 leesconsulenten uit van verschillende organisaties en bespreken we online met een kop thee een thema dat speelt in bibliotheken en/of op basisscholen. Een verslag volgt in de educatiespecial (meld je hier aan voor deze nieuwsbrief).

Heb je een tip voor een onderwerp, dan horen we het natuurlijk ook graag!

Theeducatie 10: Ouders informeren (december 2022)

Op 13 december hebben we tijdens de 10e Theeducatie ervaringen en kennis uitgewisseld over ouders. Hoe betrek je ouders bij de leesopvoeding en stimuleer je hen tot een leescultuur thuis? We kwamen samen tot deze handige tips.

Lees het verslag van Theeducatie 10

Theeducatie 9: taal en digitaal (september 2022)

Samen met scholen met taal en digitaal aan de slag blijkt nog best lastig. Scholen zijn soms huiverig voor digitale middelen. Ook is er binnen de dBos-uren van de leesconsulent niet altijd genoeg tijd (zeker op grote scholen). De wens is: een kennispartner te zijn voor leerkrachten en scholen, zodat zij zelf invulling kunnen geven aan digitale geletterdheid in hun curriculum.

Lees het verslag van Theeducatie 9

Theeducatie 8: het sleutelmoment groep 3 (mei 2022)

Op 17 mei brachten we met ruim 20 leesconsulenten een bezoek aan de tentoonstelling ‘Boom, roos, vis, over leren lezen en leesplezier’ in het Onderwijsmuseum in Dordrecht (nog te bezoeken tot 7 mei 2023) en wisselden we verschillende werkvormen en activiteiten uit waarmee leesconsulenten en onderwijsspecialisten met de leerlingen en de leerkrachten van groep 3 het lezen promoten.

Lees het verslag van Theeducatie 8

Bekijk voor meer informatie:

Theeducatie 7: Meertaligheid (maart 2022)

Met de komst van vluchtelingen uit Oekraïne staat de opvang van kinderen op scholen en het omgaan met meertaligheid op school weer bovenaan de agenda. Leesconsulenten zitten met praktische vragen, en gelukkig ook met heel veel handige tips om collega’s te helpen met meertaligheid in de Bibliotheek op school.

Lees het verslag van Theeducatie 7

Bekijk voor meer informatie:

Theeducatie 6: Leerdoelen (januari 2022)

Op 2 december jl. organiseerde Probiblio de kenniscirkel Leerdoelen. De zesde Theeducatie op 18 januari zou daar op aansluiten maar moest helaas worden geannuleerd. Met alle input vanuit de kenniscirkel delen we toch graag deze tips en geven we bibliotheken die hun aanbod tegen het licht willen houden graag advies.

Lees het verslag van Theeducatie 6

Bekijk voor meer informatie:

Theeducatie 5: Collectievorming (oktober 2021)

Op 26 oktober organiseerde Probiblio de vijfde Theeducatie. Het thema van deze keer was collectievorming. Leesconsulenten en onderwijsspecialisten van 10 verschillende bibliotheken deelden hun ervaringen aan de hand van hun vragen.

Lees het verslag van Theeducatie 5

Bekijk voor meer informatie:

Theeducatie 4: Interne communicatie en kennisdeling (september 2021)

Op 16 september organiseerde Probiblio de vierde Theeducatie. Het thema van deze keer was tweeledig: interne communicatie en interne kennisdeling. Leesconsulenten en onderwijsspecialisten van 8 verschillende bibliotheken deelden hun ervaringen aan de hand van stellingen.

Lees de tips in het verslag van Theeducatie 4 

Bekijk voor meer informatie:

Theeducatie 3: SchoolWise en digitale geletterdheid (juli 2021)

In juli praten we over de mogelijkheden om schoolWise met behulp van opdrachtkaarten ook in te zetten om de doelen van digitale geletterdheid te behalen op school. Deze bijeenkomst is niet doorgegaan.

Bekijk voor meer informatie:

Theeducatie 2: Gelijke kansen (mei 2021)

In mei hebben we gesproken over de subsidies voor gelijke kansen en het inhalen van onderwijsachterstanden.

Lees hier het verslag van Theeducatie 2

Bekijk voor meer informatie:

Theeducatie 1: Trends in het basisonderwijs en werkvormen (april 2021)

In april organiseerden we de eerste sessie over trends in het basisonderwijs en de werkvormen die je als leesconsulent kunt gebruiken. Ook maakten we een lijst van bronnen waarmee je op de hoogte blijft van alle onderwijsontwikkelingen.

Lees het verslag van Theeducatie 1

Bekijk voor meer informatie:

Meer informatie & aanmelden

Neem voor meer informatie contact op met Charlotte Lehmann. Wil je ook een keer worden uitgenodigd? Stuur dan een mail naar CLehmann@probiblio.nl o.v.v. Theeducatie.