Tips voor medewerkers

Tips voor medewerkers

Laatste update: 26 januari 2021

In 2020 zette het coronavirus ons dagelijks leven volledig op zijn kop. In de periode dat de bibliotheekvestigingen gesloten waren, verstuurde Probiblio regelmatig een extra mail met praktische informatie, het laatste nieuws en tips voor thuis voor bibliotheekmedewerkers en hun doelgroepen. Deze tips vind je hieronder. Let op: deze pagina wordt niet langer geactualiseerd en kan verouderde informatie bevatten. Voor het laatste nieuws over en van Probiblio, meld je je aan voor de Probibio Nieuwsbrief.

Algemeen

Algemeen

Trainingen en cursussen:

Veilig en gezond thuiswerken:

En verder:

 • Met de Coronakrant houdt de KB wekelijks voor de culturele feitjes tijdens de coronacrisis voor je bij! Wat doen schrijvers en dichters thuis, wat gebeurt er in de culturele online wereld?
 • 'The Center for the Future of Libraries works to identify trends relevant to libraries and librarianship.' Lees je in over trends als Artificial Intelligence en 'Urbanization'. Er is ook een speciale pagina gewijd aan de impact van het coronavirus en gerelateerde maatregelen.
 • Lees het collectieplan 2020-24 van de KBDit plan dient de komende vier jaar als beleidskader voor het beheren en samenstellen van collecties door openbare-bibliotheekvoorzieningen.
 • Laat collega's eens meedenken over verbeterpunten van de bibliotheek, en hun eigen werkzaamheden en afdeling. Wat kan er anders/beter?
 • Verwijs op je site naar de nieuwe website Digi-Taalhuis, waarop het nu relevante aanbod voor kwetsbare doelgroepen overzichtelijk is samengebracht. Het is een blueprint pagina, dus bibliotheken kunnen hem inpassen in hun lokale website. De komende week wordt het aanbod nog verder uitgebreid. Zie ook deze informatiepagina van de KB.
 • CrisisBieb op Biebtobieb. Om alle initiatieven te bundelen en iedereen eenvoudig toegang tot elkaars ideeën te bieden. Zo blijven we ook nu onze lokale rol vervullen, met elkaar, als netwerk.

Heb je vragen? Onze medewerkers denken graag met je mee over het vervolg voor jou in jouw werk. Kijk hier voor het overzicht van onze medewerkers en hun contactgegevens.

Voorbeelden uit de branche

Voorbeelden uit de branche

Social media

Voor onze Marketing Special van december 2020 zetten we een aantal creatieve initiatieven op social media in coronatijd (en erna) voor je op een rij. Bekijk ze hier!

Thuisonderwijs

Contact onderhouden met (seniore) leden

Ondersteuning bij (online) diensten

Ondersteuning bij vragen over de digitale overheid

 • Bibliotheek Katwijk heeft een groot aantal telefonische spreekuren ingesteld. Ze schakelen het nummer van de bibliotheek door naar mensen die het spreekuur houden. Ook de Formulierenbrigade start met een digitale dienstverlening. Dat houdt in dat er vanaf dinsdag 14 april drie telefonische spreekuren zijn: het digitaal spreekuur, het spreekuur over de online bibliotheek en het spreekuur van de Formulierenbrigade. Met ‘deze spreekuren op afstand’ biedt de bibliotheek hulp en ondersteuning aan mensen om zich zo goed mogelijk digitaal te redden.
 • Ook De Bieb voor de Zaanstreek biedt nu telefonische spreekuren aan. De deskundige medewerker van hun Informatiepunt helpt leden en niet-leden bij o.a. MijnOverheid, brieven, e-books en websites van overheid en gemeente.Naast vragen over de digitale overheid komen ook vragen over het lezen en/of downloaden van e-books voorbij. 

Online bijeenkomsten

 • Het OBA online taalcafé gaat open. Heb je een smartphone, tablet of computer met camera en microfoon? Dan kun je meedoen. Je praat met vier of vijf mensen en een vrijwilliger die goed Nederlands spreekt.
 • Ook Bibliotheek Heusden in Brabant experimenteert met een online koffiepauze: het Thuisblijvers Café.
 • Bibliotheek Kennemerwaard is gestart met de Online Boekenclub aan de hand van thema's. De volgende drie thema's zijn behandeld: autisme, adoptie en religie in de kindertijd. 

En verder:

 • Kinderboekenreporters gezocht! In het kader van de Leesweken roept ZB (POI van Zeeland) kinderen in Zeeland op in een videoboodschap te vertellen over hun favoriete boek van 2019.
 • Bibliotheek Kennemerwaard startte een Poëzie-bellijn, 'om een gesprek te hebben dat eens niet over het Corona virus gaat'.
 • Bibliotheek Borne maakt een digitale voorleestas met wekelijks twee nieuwe voorleesboeken met doe-, zing-, speel- en praatopdrachtjes.
 • CrisisBieb op Biebtobieb. Om alle initiatieven te bundelen en iedereen eenvoudig toegang tot elkaars ideeën te bieden. Zo blijven we ook nu onze lokale rol vervullen, met elkaar, als netwerk.

Heb je vragen? Onze medewerkers denken graag met je mee over het vervolg voor jou in jouw werk. Kijk hier voor het overzicht van onze medewerkers en hun contactgegevens.

Medewerkers Educatie

Medewerkers Educatie

 • Loes Reichenfeld van LEES met LOES ontwikkelde de online training 'JEUGDBOEKEN & ADVIES', voor bibliotheekmedewerkers en beginnende leesconsulenten op MBO+ niveau. De training vergroot de kennis over de doelgroep en laat door een combinatie van theorie en opdrachten de deelnemers kennismaken met soorten jeugdboeken. 
 • Organiseer een bijeenkomst voor scholen i.s.m. De Schoolschrijver: zij ontwikkelden de Online Inspiratietraining Creatief schrijven en leesplezier, speciaal voor schoolteams en leesconsulenten. Je maakt hierin LIVE via internet kennis met hun aanpak. Na afloop van de training ben je in staat zelf lessen te maken rondom lees- en schrijfonderwijs.
 • Of regel een online bezoek van een (kinderboeken)schrijver voor scholen in de buurt via De Schrijverscentrale. De KB geeft een introductiekorting tijdens de pilot-periode van 9 april tot 9 mei 2020. 
 • Lees (kinder)boeken, zodat je straks supergoed kunt adviseren.
 • Lees vakliteratuur o.a. op www.lezen.nl
 • Verzamel doe- en leestips van bijvoorbeeld mediawijsheid, voorleestips, educatiemateriaal, etc.
 • Inventarisatie: breng in kaart wat de bibliotheek allemaal doet, voor welke doelgroep en wat die programma’s allemaal inhouden.
 • Maak filmpjes met boekentips. Natuurlijk passend bij de digitale collectie.

Bekijk ook de voorbeelden rondom educatie uit de branche >>

BoekStart

Kinderboekenweek

 • Werk vooruitwerken voor de Kinderboekenweek. De Kinderboekenweek staat dit jaar in het teken van geschiedenis. Onder het motto En toen? gaan we terug in de tijd. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken!
 • Zoals elk jaar ontwikkelt Probiblio samen met bibliotheken een inhoudelijk programma om de Kinderboekweek te vieren op de biebvloer.

Bekijk ook ons overzicht van tips en ideeën voor doelgroepen van de bibliotheek, waaronder scholen en (ouders en) kinderen!

Heb je vragen? Onze adviseurs educatie denken graag met je mee over het vervolg voor jou in jouw werk. Neem contact op met educatie@probiblio.nl

Medewerkers Marketing & Communicatie

Medewerkers Marketing & Communicatie

 • Creeër of verbeter het Vriendenprogramma van jouw bibliotheek. Lees er alles over in dit nieuwe artikel van onze Marketingadviseurs Kerstin Carbajal Henken en Iet Wiersma.
 • Maak een analyse/rapportage van de communicatie op social media, e-mail en webcare over en door jouw bibliotheek. Hoeveel berichten zijn er verstuurd door leden, hoeveel zijn er beantwoord? Welke post deed het goed/welke niet? Interessant om te zien wat voor invloed de coronacrisis heeft op je communicatie met je publiek en of je je (vaste) communicatiemiddelen hierop moet aanpassen.
 • Stel FAQ’s op. Welke vragen worden er het meeste aan de balie gesteld? Zet de antwoorden meteen op je website! Klik hier voor een goed voorbeeld.
 • Laat je collega’s meedenken over marketingcommunicatie. Welke dienstverlening of collectie denken zij dat meer onder de aandacht gebracht moet worden? En hoe zou dat er dan uit kunnen zien?
 • Vraag je collega’s naar hun kennis en dat om een leuke manier vormgeven. Wat biedt de bibliotheek allemaal? Maak er bijvoorbeeld een blog, nieuwsbericht of aparte webpage van!
 • Een boeken Top10 van medewerkers. Vraag de Top10 boeken van collega's en deel deze online als “De medewerkers van de bibliotheek.. Dit is de boeken Top10 van Miranda, ze werkt bij Marketing.“
 • Neem de website onder handen. Kijk eens door de bril van je bezoeker, is alles logisch geordend? Is alle informatie duidelijk en compleet? Hoe zou je sommige delen kunnen opleuken met beeld? Klik hier voor meer informatie van onze adviseur Monique van der Loo
 • Minicampagne. Bijvoorbeeld: Hoe houd je je leden actief? Met wekelijkse boekentips, best gelezen e-books of een boek challenge. Heb jij Google Ad Grants? Maak dan een campagne specifiek gericht op je digitale aanbod: e-books, luisterboeken enzovoorts. We zien namelijk een fikse stijging in views en clicks op de Google Ads van bibliotheken. Klik hier voor meer informatie van onze adviseur Monique van der Loo
 • Richt het online lid worden van jouw bibliotheek (beter) in. Denk na over het (online) proces dat nieuwe leden doorlopen.

Heb je vragen? Onze marketing-adviseurs denken graag met je mee over het vervolg voor jou in jouw werk. Neem contact op met marketingadvies@probiblio.nl

Medewerkers Digitale Inclusie

Medewerkers Digitale Inclusie

 • Bekijk deze nieuwe website: Het Informatiepunt brengt het lokale aanbod van bibliotheken op het gebied van basisvaardigheden en participatievaardigheden toegankelijk en overzichtelijk bij elkaar in één landelijke website. De site is bedoeld voor eindgebruikers én doorverwijzers. 
 • Maak kennis met het project via deze video en volg de e-learning Digitale Inclusie (nu voor iedereen opengesteld) op Bibliotheekcampus. 
 • Maak een afspraak voor de lokale bijeenkomst. Ons team Digitale Inclusie heeft met een aantal bibliotheken al een intakegesprek gevoerd. We nemen met hen contact op om de lokale bijeenkomst met een trainingsacteur vast te leggen.
 • Breng je lokale netwerk in kaart en bepaal met wie je (meer of wellicht beter) moet samenwerken. Ons samenwerkingsmateriaal kan daarbij helpen. Je vindt het materiaal op deze pagina, onder het kopje 'Samenwerken met partners'.
 • Bestel de flyer 'Informatiepunt Digitale Overheid'Bekijk deze PDF ter inzage; kant-en-klare exemplaren bestel je via www.landelijkehuisstijl.nl (Toolkit Informatiepunt Digitale Overheid, te vinden onder ‘materialen voor partners’). 

Bekijk ook de voorbeelden rondom het IDO uit de branche >>

Heb je vragen? Kijk hier voor meer informatie over onze dienstverlening rondom Digitale Inclusie en onze contactgegevens. 

Werken met vrijwilligers

Werken met vrijwilligers

Hieronder vind je een samenvatting van de uitgebreidere tip-lijst rondom vrijwilligers van onze adviseur HRD Maaike Verhoeven.

 • Contact houden met vrijwilligers. Veel bibliotheken zetten vrijwilligers in die wat ouder zijn en dit is nu juist de groep die verplicht lange weken thuis zit. Deze groep zal persoonlijk contact, door ze een keer op te bellen of een persoonlijk kaartje te sturen, enorm waarderen.
 • Beschikbare e-learnings voor vrijwilligers:
  • Bibliotheek Campus: Bibliotheek in beweging/Startmodule voor vrijwilligers en Informatiepunt Digitale Overheid. Bekijk ook deze handige instructievideo'sBibliotheek Campus - Inloggen en Bibliotheek Campus - Inschrijven voor een e-learning.
  • GoodHabitzFeedback vragenDe kunst van het netwerken, of een van de trainingen op het gebied van digitale vaardigheden. Vrijwilligers melden zich aan via de knop 'Ja, ik wil toegang tot de e-learnings' onderaan de pagina. Het kan een werkdag duren voordat de aanmeld-link gestuurd is.
  Voorbereiden op de certificering. Het NOV kent het keurmerk Goed Geregeld toe aan professionele vrijwilligersorganisaties. 
  • Het doorlopen van de Zelfevaluatie geeft inzicht in zaken die beter geregeld kunnen worden.
  • Een van de belangrijke onderdelen is het op orde brengen van je administratie: opschonen van je vrijwilligersbestand; website updaten en checken in hoeverre relevante overeenkomsten al zijn gesloten.
 • Zorg goed voor jezelf. Volg bijvoorbeeld de e-learning Coachtraject werken vanuit huis via Bibliotheek Campus en vergroot je veerkracht. Of sluit je aan bij het Netwerk voor vrijwilligers coördinatoren NH en ZH op biebtobieb, of de landelijke groep Vrijwilligers op biebtobieb.

Heb je vragen? Neem contact op met onze adviseur HRD Maaike Verhoeven: 06-36223399

Voorbeelden uit de branche:

Makkelijk Lezen Plein (MLP)

Makkelijk Lezen Plein (MLP)

Onze adviseurs Maaike Landman en Dia Wesseling maakten een 10-stappenplan van opschoon-acties rondom het MLP. We lichten de drie eerste hier voor je uit:

Heb je vragen? Neem contact op met Maaike Landman of Dia Wesseling

 

Naast tips voor bibliotheekmedewerkers zetten we ook tips voor doelgroepen van de bibliotheek voor je op een rij. Bekijk ze hier!