Vacature Strategisch Collectieadviseur

Strategisch collectieadviseur voor 28 tot 32 uur per week

Ben jij toe aan een vervolgstap als adviseur en dol op boeken? Lees dan snel verder!

Wie zijn wij?

Probiblio is een full-service organisatie voor bibliotheken en ondersteunt de provincie Noord- en Zuid-Holland bij het uitvoeren van de taken in de Wet stelsel openbare bibliotheekvoorzieningen (Wsob). We zijn een actieve en innovatie netwerkpartner voor openbare bibliotheken in Noord- en Zuid-Holland. Een zeer interessante werkomgeving, want verandering en vernieuwing staan hoog op de agenda. De veranderende samenleving vraagt om een bibliotheek die zich meer en meer ontwikkelt als brede maatschappelijke en educatieve samenwerkingsorganisatie. Probiblio neemt initiatief om vernieuwingen en verbeteringen door te voeren waarmee zij hun unieke rol in de maatschappij optimaal kunnen vervullen.

We beschikken over een gepassioneerd en betrokken team van collega’s, met een schat aan ervaring en deskundigheid, die gemotiveerd zijn om een bijdrage te leveren aan de rol van bibliotheken in de maatschappij.  Dat kan heel praktisch zijn, bijvoorbeeld door het overnemen van de automatisering van een bibliotheek of het leveren van logistieke oplossingen, maar ook met strategische adviezen op terreinen als bedrijfsvoering, marketing en collecties.

Een goede collectie is en blijft natuurlijk één van de belangrijkste pijlers van de bibliotheek. Daarom zorgt de afdeling collectieadvies er niet alleen voor dat het collectiebudget van bibliotheken zo efficiënt mogelijk wordt ingezet, maar ook dat de klanten optimaal bediend worden. Ook adviseren we bij het opstellen van het collectiebeleid en de vertaling naar collectieprofielen en jaarplannen.

We kunnen de volledige collectievorming voor een bibliotheek verzorgen, maar we stellen ook speciale collecties - zoals schoolcollecties of collecties voor zorginstellingen - samen. Je merkt het al, een zeer divers pallet aan werkzaamheden! Heb jij zin en energie om deel van ons team uit te maken? We zoeken namelijk een vindingrijke en klantgerichte collectieadviseur die kwaliteit en plezier in het werk heel belangrijk vindt. 

Wat ga je doen?

Als collectieadviseur zie je het als een uitdaging om bibliotheken van het juiste strategische collectieadvies te voorzien. Je laat je onderdompelen in data-analyses, inwonersaantallen, uitleencijfers en budgetten die je vervolgens vertaalt naar praktische en bruikbare advies op diverse terreinen:

-          Beleid: samen met de bibliotheek ga je op zoek naar de essentie van het collectiebeleid voor de komende periode. Daarop maak jij een beleidsplan, compleet met handvatten voor de uitvoering.

-          Innovatie: op automatiseringsgebied is steeds meer mogelijk. Samen met de bibliotheek ga je op zoek naar een efficiënter collectiebeheer.

-          Collectieprofielen: samen met de data-analist stel je jaarlijks nieuwe collectieprofielen op, waarin een compleet overzicht is opgenomen, inclusief budgetverdeling.

-          Verandering: bibliotheken zijn in ontwikkeling. Jij adviseert bij verandertrajecten die collecties raken.

Je maakt deel uit van een team van vijf gedreven adviseurs op het gebied van collectie, lezen en mediagebruik en je legt verantwoording af aan jouw manager, Esther Westerveld.

Wie ben jij?

Je bent een zelfstandige, klantgerichte adviseur die vraagstukken van bibliotheken kan analyseren en om kan zetten in een bruikbaar advies. In de rol van projectleider of -teamlid kun je je werkzaamheden goed plannen en behaal je de gewenste resultaten binnen de afgesproken tijd en binnen het budget. Je bent ondernemend, ziet kansen en ontwikkelingen binnen en buiten de branche en weet dit te vertalen naar de huidige en toekomstige dienstverlening. Je omarmt verandering en vernieuwing en hebt zin om je in te zetten voor een organisatie waar passie en betrokkenheid voor bibliotheken de drijfveer zijn.

Wat heb je nodig?

-          HBO werk- en denkniveau

-          Uitstekende communicatieve vaardigheden

-          Minimaal 5 jaar werkervaring als adviseur

-          Project- en procesmanagement vaardigheden

-          Uitstekende digitale vaardigheden

-          Affiniteit met de bibliotheekbranche en hun collecties

Wat krijg je terug?

Wij bieden je een uitdagende rol, met een grote mate van zelfstandigheid en ruimte voor eigen inbreng, binnen een gedreven en professioneel team. Werken bij Probiblio is fijn en geeft je voldoening.

Naast de belangrijke, maatschappelijke rol die de organisatie speelt in de transitie van bibliotheken, krijg je een:

-          Prettige en collegiale werksfeer;

-          Flexibele werkplek;

-          Laptop en telefoon;

-          Ruim opleidingsbudget;

-          Zeer ruime pensioenregeling;

-          Superlekkere lunch, ieder dag vers gemaakt door onze eigen Norma.

We bieden je een jaarovereenkomst met uitzicht op een vast dienstverband. Het salaris is passend bij je opleiding en ervaring (schaal 9 CAO Openbare Bibliotheken).

Reageren?

Voor vragen over deze functie kun je contact opnemen met Esther Westerveld (Unitmanager Collectie & Infrastructuur), tel 06-14496472. Wil je direct solliciteren? Stuur dan je reactie (ovv functietitel) naar vacature@probiblio.nl. De deadline is vastgesteld op 11 december 2018. Gesprekken vinden plaats in week 50 en 51 van 2018.

Probiblio streeft ernaar om de samenstelling van de personeelsbezetting een afspiegeling te laten zijn van de samenleving. Geïnteresseerden voor deze vacature met een migratieafkomst worden dan ook nadrukkelijk verzocht te reageren.

Bij de selectie voor de eerste gesprekken zal openbaar toegankelijke informatie over de sollicitant geraadpleegd worden.

Acquisitie stellen we niet op prijs.